Είναι πιθανό να γνωρίζουμε πολλά για τον καφέ και πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι για τη βελτίωση της ποδηλατικής μας απόδοσης. Υπάρχουν όμως πάντα περισσότερα, που μπορούμε να μάθουμε για τον καφέ.

Περισσότερο είναι πάντα καλύτερο;

Μερικοί ποδηλάτες θα υποστήριζαν ότι ναι, δεν υπάρχει όριο στο πόσα φλιτζάνια μπορούμε να καταναλώσουμε.

Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο αποτελεσματικό να πίνουμε όσο χρειάζεται. Αν δεν πίνουμε συχνά καφέ, πρέπει να στοχεύουμε σε 2-3 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει 1-2 καφέδες.

Αν καταναλώνουμε τακτικά καφέ, χρειαζόμαστε έως και 6 mg/kg, που θα μπορούσαν να είναι πάνω από 3 καφέδες. Οτιδήποτε περισσότερο από 6 mg /kg πιθανόν να προκαλέσει ναυτία και νευρικότητα.

Ο μεταβολισμός της καφεΐνης μειώνεται με την ηλικία

Η έρευνα δείχνει ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας μεταβολίζει την καφεΐνη επιβραδύνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει αν ανήκουμε στους 50+ ποδηλάτες, θα πρέπει να πίνουμε καφέ περίπου 90-120΄πριν την προπόνηση, αντί για 60΄ (ώστε η καφεΐνη να επιδράσει την κατάλληλη στιγμή).

Επίσης, σε αυτές τις ηλικίες καλό είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ το βράδυ. Εάν η καφεΐνη παραμένει στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε, η ποιότητα του ύπνου μας θα μειωθεί. Και ξέρουμε ότι ο καλός ύπνος είναι η καλύτερη αποκατάσταση από τις προπονήσεις.

Έτσι, θα ήταν καλύτερο να έχουμε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ το αργότερο στις 14:00.

Δεν αφυδατώνει πάντα

Ο καφές είναι γνωστό ότι έχει διουρητικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι θα μας κάνει να χάνουμε υγρά.

Όμως αυτό ισχύει μόνο αν το πίνουμε περιστασιακά καφέ ή εάν καταναλώσουμε μια πολύ μεγάλη δόση καφεΐνης π.χ., 500 mg ή περισσότερο. Τέτοια ποσότητα αντιστοιχεί σε 4 διπλούς εσπρέσο!

Όμως, οι περισσότεροι από εμάς που αγαπούν τον καφέ και πίνουν τακτικά, δεν θα έχουν διουρητική επίδραση από την κανονική ποσότητα καφέ.

Αξίζει να μην πίνουμε πριν από αγώνα;

Μερικοί ποδηλάτες αναφέρουν ότι η αποχή από καφεΐνη για μία ή δύο εβδομάδες αυξάνει την επίδρασή της, όταν χρησιμοποιείται την ημέρα του αγώνα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι αθλητές που απέχουν και εκείνοι και που πίνουν καφέ τακτικά, παρατήρησαν παρόμοιες βελτιώσεις σε μια ατομική χρονομέτρηση.

Από την άλλη, αν απέχουμε και πίνουμε τη μέρα του αγώνα, έχοντας περισσότερη δύναμη, ας συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Ίσως να είναι αυτό το τελετουργικό και η αυξημένη εστίαση στον αγώνα ή απλά να λειτουργεί σε εμάς.

Ευχαριστηθείτε τον καφέ και τις προπονήσεις σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…