Με τον ερχομό της άνοιξης, ουσιαστικά ξεκινά η ποδηλατική σεζόν για τους περισσότερους από εμάς. Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα δούμε πολλές ποδηλατικές «αστοχίες» που μας συμβαίνουν, είτε γιατί δεν γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα είτε γιατί βιαζόμαστε να βγούμε έξω και να γράψουμε χιλιόμετρα.

Είναι δελεαστικό να ορίσουμε το τέλειο προπονητικό πλάνο, ακριβώς όπως οι επαγγελματίες, στην αρχή μιας νέας σεζόν. Δυστυχώς, για τους περισσότερους από εμάς, είναι κάτι μη ρεαλιστικό λαμβάνοντας υπόψη την εργασία, την οικογένεια, τους φίλους και άλλες δεσμεύσεις. Αν παρόλα αυτά επιμένουμε, ίσως οδηγηθούμε σε άγχος, απογοήτευση και χειρότερα, σε πιθανούς τραυματισμούς.

Μια λύση είναι να συμβουλευτούμε ένα προπονητή, ώστε να κατανοήσουμε τι μπορούμε ρεαλιστικά να καταφέρουμε. Παρακάτω, αναφέρουμε μερικές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη και έτσι να ακολουθήσουμε ένα ρεαλιστικό προπονητικό πρόγραμμα.

Αποφεύγουμε τον αυτοσχεδιασμό

Ακόμα κι αν δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης για ολόκληρη τη σεζόν, είναι σημαντικό να έχουμε μια βασική ιδέα για το είδος της προπόνησης που θέλουμε να κάνουμε. Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα είναι, να επιμείνουμε σε αυτήν την βασική ιδέα!

Εάν αρχίσουμε να αυτοσχεδιάζουμε επειδή κάτι να είπε ένας φίλος ή κάτι παραπάνω διαβάσαμε, θα οδηγηθούμε σε προβλήματα. Στο τέλος, αντί να βελτιωθούμε μπορεί να δούμε αυξημένη κόπωση και μείωση των επιδόσεων μας.

Λύση: Έχουμε ένα βασικό σχέδιο και το ακολουθούμε. Ακόμα και αν χάσουμε μια προπόνηση, συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμα μας. Κάνουμε προσαρμογές στο βασικό σχέδιο, μόνο αν χάσουμε μια ολόκληρη εβδομάδα ή περισσότερο.

Αυξάνουμε σταδιακά τις προπονήσεις

Η επιστροφή σε φόρμα μπορεί μερικές φορές να φαίνεται πολύ αργή και οι αναμνήσεις της περασμένης σεζόν μπορεί να μας ωθούν να αυξήσουμε γρήγορα το προπονητικό φορτίο. Αυτή είναι η τέλεια στρατηγική για τραυματισμούς στην αρχή της σεζόν, υπερβολική κόπωση και απώλεια κινήτρων.

Λύση: Χρησιμοποιούμε 3-4 εβδομάδες για να αυξήσουμε σταδιακά τις προπονήσεις μας. Εάν π.χ. το σχέδιό είναι να προπονηθούμε 4 ημέρες την εβδομάδα, ξεκινάμε με 2 προπονήσεις και 1 προπόνηση αποκατάστασης και συνεχίζουμε.

Εστιάζουμε τον ενθουσιασμό στην αρχή της σεζόν, για να μην χάσουμε μέρα προπόνησης. Η συνέπεια θα είναι η πιο σημαντική πτυχή της τακτικής μας, σε αυτό το στάδιο.

Προσθέτουμε ένταση μετά από μερικές εβδομάδες

Είναι κακή ιδέα να αυξήσουμε το προπονητικό φορτίο πολύ γρήγορα και είναι επίσης κακή ιδέα να περιμένουμε, πριν προσθέσουμε ένταση. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στο χτίσιμο αερόβιας αντοχής στις αρχές της σεζόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι προπονήσεις μας θα πρέπει να είναι προπονήσεις βάσης.

Λύση: Μετά από αυτές τις αρχικές 3-4 εβδομάδες, μπορούμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε σύντομες διαλλειματικές υψηλής και μεσαίας έντασης στην προπόνησή μας. Θα πρέπει να αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της προπόνησής μας στην αρχή, συνήθως διαλλειματικές 7΄εως 15΄στο γαλακτικό κατώφλι και διαλλειματικές 1΄έως 3΄ στο 95% ΜΚΠ.

Δεν παραλείπουμε την ενδυνάμωση

Στην περίοδο εκτός σεζόν, είναι η εποχή που είμαστε στα γυμναστήρια ή στο σπίτι, κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ξεκινώντας την προπονητική σεζόν, καλό είναι να μην αφήσουμε να πάει χαμένη όλη η δουλειά που κάναμε. Ακόμα και να δεν έχουμε ξεκινήσει ενδυνάμωση, η καλύτερα ώρα είναι τώρα!

Λύση: Στόχος για τουλάχιστον 1, ιδανικά 2 προπονήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα. Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τις προσαρμογές που δημιουργήσαμε και να αποφύγουμε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Καλές προπονήσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Jonas Vingegaard 2025: Tour και Vuelta

Ο Jonas Vingegaard, ο δύο φορές πρωταθλητής του Tour de France, έχει βάλει στόχο την ανάκτ…