Υπάρχει αρκετή αρθρογραφία για τη ρύθμιση της σέλας του ποδηλάτου μας και πιο συγκεκριμένα για το ύψος της, σε σχέση με το έδαφος (ή το κέντρο της μεσαίας τριβής).

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να “αποκρυπτογραφήσουμε” τη ρύθμιση της σέλας, σε σχέση με την απόσταση από το τιμόνι μας (ή το κέντρο του κάθετου σωλήνα του πλαισίου).

Η μέθοδος με το νήμα

Αν ανατρέξουμε σε σχετική αρθρογραφία, θα δούμε ότι η πιο γνωστή μέθοδος είναι αυτή με το βαρίδι και το νήμα: Έχοντας τα πεντάλ σε οριζόντια θέση και με τη χρήση ενός βαριδιού (που θα το βρούμε είναι άλλη υπόθεση), θα πρέπει η κάθετος από την επιγονατίδα μας να ευθυγραμμίζεται με τον άξονα του πεντάλ. Σωστά; Λάθος!

Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο, η μέθοδος αυτή είναι πιο πολύ ένας εμπειρικός τρόπος για να καταλάβουμε αν έχουμε μια γενικά σωστή τοποθέτηση πάνω στο ποδήλατο, και ίσως αν αυτό το ποδήλατο είναι το σωστό μέγεθος για εμάς. Και αυτό γιατί αυτή η μέτρηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως με το μέγεθος της επιγονατίδας μας, το μέγεθος της πατούσας, το σημείο μέτρησης και πάει λέγοντας…

Το τεστ ισορροπίας

Ποιος είναι λοιπόν ο σωστός τρόπος για να καταλάβουμε αν η σέλα μας βρίσκεται στο σωστό σημείο;  Χρησιμοποιούμε το λεγόμενο τεστ ισορροπίας.

Κάνουμε ζέσταμα πάνω στο ποδήλατο και ξεκινάμε να πεταλάρουμε με δυνατό ρυθμό, ιδανικά στο προπονητήριο ή κάπου σε δρόμο χωρίς κίνηση. Αφήνουμε αργά τα χέρια από το τιμόνι, σηκώνοντας τον κορμό μας σε κάθετη θέση.

Αν για κάποιο λόγο (1) αρχίσουμε να στροφάρουμε περισσότερο, (2) νοιώσουμε μεγαλύτερη πίεση στους κοιλιακούς και (3) και σημαντικότερο, αν γλιστρήσουν οι γλουτοί μας εμπρός, τότε η θέση της σέλας είναι λανθασμένη και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο πίσω από την ιδανική θέση.

Αν κάνοντας το τεστ, δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω και πεταλάρουμε κανονικά τότε είτε έχουμε την ιδανική θέση, είτε είμαστε λίγο μπροστά από την ιδανική θέση (κάτι που δεν είναι απαραίτητα τόσο κακό).

Συμπτώματα λάθους θέσης της σέλας

Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε αν η σέλα μας βρίσκεται πιο πίσω από την ιδανική θέση;

  • Πόνοι στο πίσω μέρος και των 2 γονάτων (αν έχουμε πόνο στο 1 γόνατο τότε το ύψος της σέλας είναι λάθος)
  • Μούδιασμα στα ακροδάχτυλα των ποδιών
  • Πόνοι ψηλά στους δικέφαλους και των 2 ποδιών
  • Οι τετρακέφαλοι φαίνονται να μη δουλεύουν αρκετά
  • Τεντωμένα χέρια και πόνοι στις ωμοπλάτες
  • Προβλήματα στις γρήγορες στροφές, λόγω λάθους κατανομής του βάρους

Παρακολουθήστε το βίντεο και μετά ελέγξτε πάλι τη θέση της σέλας σας, στην επόμενη βόλτα.

Καλές ρυθμίσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …