Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί αν χρησιμοποιούμε το σωστό χρόνο για ποδηλασία κάθε εβδομάδα; Πόσο πρέπει να αυξήσουμε αυτό το χρόνο, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας;

Παρακάτω θα διερευνήσουμε γιατί κάνοντας περισσότερο ποδήλατο, δεν είναι πάντα η καλύτερη ιδέα και πώς να βρούμε τον σωστό αριθμό εβδομαδιαίων ωρών προπόνησης για εμάς.

Δεν υπάρχει τέλειος αριθμός ωρών

Η αύξηση του αριθμού των ωρών στη σέλα δεν είναι εγγυημένο ότι θα βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, την απώλεια βάρους, την υγεία ή οποιοδήποτε από τα άλλα οφέλη της ποδηλασίας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο αντίθετο. Εάν δεν έχουμε σωστή αποκατάσταση από τις προπονήσεις μας, και προπονούμαστε υπερβολικά μπορεί να μειώσουμε την απόδοση και την υγεία μας.

Είναι ατυχές, αλλά δεν υπάρχει τέλειος αριθμός ωρών που θα λειτουργήσει καλύτερα για κάθε ποδηλάτη. Όλοι πρέπει να βρούμε τον δικό μας αριθμό.

Βρίσκουμε την ελάχιστη αποτελεσματική δόση

Δεν έχει σημασία αν ποδηλατούμε για υγεία, απόδοση ή για να γίνουμε επαγγελματίας ποδηλάτης. Το άγχος που προκαλεί η προπόνηση στο σώμα μας είναι η βασική μεταβλητή. Μπορεί είτε να ωθήσει το σώμα μας να προσαρμοστεί και να βελτιωθεί, είτε να προκαλέσει βλάβη εάν το σώμα μας δεν μπορεί να συμβαδίσει.

Πόσες ώρες την εβδομάδα πρέπει να ποδηλατούμε;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να αναζητήσουμε την «ελάχιστη αποτελεσματική δόση». Αυτό σημαίνει τον ελάχιστο αριθμό ωρών που θα πυροδοτήσουν μια θετική προσαρμογή. Αν κάνουμε ποδήλατο λιγότερες ώρες από αυτό το όριο, θα παραμείνουμε στάσιμοι, χωρίς θετικές αλλαγές. Αλλά αν συνεχίσουμε να προσθέτουμε περισσότερες ώρες, θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου η προσθήκη περισσότερων δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω προσαρμογές.

Για παράδειγμα, εάν ποδηλατούμε 5 ώρες κάθε εβδομάδα, μια αύξηση σε 10 ώρες, δεν θα διπλασιάσει την απόδοση μας. Και αν φτάσουμε τις 20 ώρες, μπορεί το σώμα μας να μη μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον προπονητικό όγκο. Πώς λοιπόν προσδιορίζουμε την ελάχιστη αποτελεσματική δόση μας;

Όλα εξαρτώνται από τους στόχους μας

Σίγουρα είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις ώρες ποδηλασίας και την πρόοδο που σημειώνουμε. Οι στόχοι μπορούν να μας πουν πόσο καλά ανταποκρίνεται το σώμα μας στις αυξήσεις και πότε να σταματήσουμε να προσθέτουμε επιπλέον ώρες.

Αλλά τελικά, ο κύριος κινητήριος παράγοντας είναι το «γιατί». Γιατί κάνουμε ποδήλατο και τι θέλουμε να πετύχουμε; Ακολουθούν 4 βασικά σενάρια:

  • Ποδηλασία για να παραμείνουμε σε φόρμα και υγιείς
  • Ποδηλασία για βελτίωση της απόδοσης
  • Ποδηλασία για να κερδίσουμε αγώνες
  • Ποδηλασία για να γίνουμε επαγγελματίας

Σε επόμενο άρθρο, θα εξετάσουμε παραδείγματα της ελάχιστης αποτελεσματικής δόσης για καθένα από αυτά.

Οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε κάπου ανάμεσα, αλλά θα είναι χρήσιμο να έχουμε μια γενική ιδέα για το πού να ξεκινήσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Αντανακλαστικό γιλέκο Apidura – Παρουσίαση

Οι αντανακλαστικές λεπτομέρειες στα ποδηλατικά τζέρσεϊ τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό…