Γνωρίζουμε πλέον τι επηρεάζει τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνουμε και καταναλώνουμε. Γνωρίζουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους παίρνουμε βάρος και πότε συμβαίνει αυτό.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, μπορούμε να διατυπώσουμε ένα σύνολο συστάσεων που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές στο να αποφεύγουμε κάθε ανεπιθύμητο βάρος, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Κινούμαστε συνεχώς

Να θυμόμαστε ότι η καύση των θερμίδων δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό  και τη σκόπιμη άσκηση, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις που κάνουμε είναι εξίσου σημαντικές.

Είναι πολύ χρήσιμο να διατηρούμε συνήθειες και χόμπι που μας κρατούν δραστήριους και σε κίνηση όλη την ημέρα. Μπορούμε να ασχοληθούμε π.χ. με την κηπουρική, μπορούμε να μαγειρεύουμε περισσότερο, μπορούμε να περπατάμε αντί να οδηγούμε, και ανεβαίνουμε σκάλες όποτε μας δίνεται η δυνατότητα.

Δεν σταματάμε ποτέ την άσκηση

Όπως ίσως γνωρίζουμε, οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι αιτία αύξησης βάρους. Έτσι, δεν σταματάμε να κάνουμε ποδήλατο ή τρέξιμο!

Η συχνή άσκηση μας βοηθά να καταναλώνουμε θερμίδες αλλά και να διατηρήσουμε μια υγιή ποσότητα μυϊκής μάζας. Περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει ότι το BMR μας θα είναι υψηλότερο και το σώμα μας θα καταναλώνει θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε.

Το καλό με την άσκηση είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς φυσικά υπερβολές.

Κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές

Ο τύπος των τροφών που καταναλώνουμε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο συχνά τρώμε και πόσες θερμίδες λαμβάνουμε. Εάν θέλουμε τα γεύματά μας να προκαλούν κορεσμό, κρατούν μακριά το αίσθημα της πείνας, θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Υψηλά σε πρωτεΐνη
  • Υψηλά σε φυτικές ίνες
  • Χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα
  • Ολόκληρα ή ελάχιστα επεξεργασμένα

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή μας δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Ξεκινήστε προσθέτοντας σιγά σιγά περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια – που θα εξασφαλίσουν καλή ποσότητα φυτικών ινών και χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα στα γεύματα.

Τα όσπρια θα βοηθήσουν επίσης με την πρωτεΐνη, αλλά μπορούμε επίσης να συνδυάσετε αυγά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κρέας ή θαλασσινά. Απλά να έχουμε κατά νου όλα αυτά πρέπει να είναι ολόκληρα ή προσεκτικά προετοιμασμένα.

Βελτιώνουμε το διατροφικό μας περιβάλλον

Το να πούμε απλά ότι πρέπει να τρώμε περισσότερα λαχανικά είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να το κάνουμε πραγματικά σε τακτική βάση. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε το διατροφικό μας περιβάλλον, εάν θέλουμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα.

Πρόσβαση στο φαγητό – Όταν έχουμε ένα μπολ με ξηρούς καρπούς στο γραφείο, το πιθανότερο είναι ότι θα τους φάτε ακόμα κι αν δεν πεινάμε. Εάν πρέπει να πάμε σε ένα κατάστημα για να αγοράσουμε φαγητό ή στην κουζίνα για να το ετοιμάσουμε, πιθανότατα θα καθυστερήσουμε και θα αρχίσουμε να πεινάμε.

Το πόσο κοντά είμαστε στο φαγητό επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, δεν το κρατάμε στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο. Πρέπει να αποκτήσουμε υγιεινές επιλογές.

Ποικιλία φαγητού – Προσοχή στους μπουφέδες! Όταν τρώμε ένα είδος τροφής, χάνουμε σταδιακά το ενδιαφέρον μας για αυτό. Αλλά αν έχουμε μια νέα γεύση, μυρωδιά ή υφή, το ενδιαφέρον μας επανέρχεται και είμαστε έτοιμοι να φάμε περισσότερο. Γι’ αυτό πάντα μπορούμε να φάμε επιδόρπιο ακόμα κι αν έχουμε ένα πλήρες γεύμα!

Ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες θερμίδες

Ένα πράγμα που συχνά αποτρέπει τις προσπάθειες περιορισμού της πρόσληψης θερμίδων είναι οι κρυφές πηγές θερμίδων. Εδώ κρύβονται πιο συχνά οι επιπλέον θερμίδες:

  • Δεν υπολογίζουμε το αλκοόλ ή την ζάχαρη από τα αναψυκτικά στην πρόσληψη θερμίδων.
  • Δεν υπολογίζουμε τον καφέ παρόλο που είναι γεμάτος κρέμα και ζάχαρη.
  • Δεν υπολογίζουμε αυτές τις μικρές μπουκιές, όταν δοκιμάζουμε ενώ μαγειρεύουμε.
  • Δεν υπολογίζουμε το γεγονός ότι τρώμε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, αλλά επικεντρωνόμαστε μόνο στην πρόσληψη θερμίδων τις καθημερινές.

Βελτιώνουμε τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους

Υπάρχουν 2 πράγματα που θα κάνουν κάθε επιλογή φαγητού πιο εύκολη – το να είμαστε ήρεμοι και να έχουμε καλό ύπνο. Θα δούμε ότι έτσι η πείνα μας είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη και η ικανοποίησή μετά την κατανάλωση υγιεινών τροφών πολύ υψηλότερη.

Αν τελικά μπορέσουμε να βελτιώσουμε ορισμένες από αυτές τις πτυχές του τρόπου ζωής μας, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…