Καθώς ο καιρός ζεσταίνει και επιστρέφουμε με ανυπομονησία στο δρόμο, υπάρχουν αρκετά λάθη που τείνουν να κάνουν κάθε άνοιξη. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο κοινά, ώστε να μπορούμε να τα αποφύγουμε και να απολαύσουμε τις προπονήσεις μας στον ήλιο.

Γρήγορη αύξηση της έντασης και του όγκου της προπόνησης

Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι που θα βγούμε μόλις ο καιρός ζεστάνει. Μετά από μήνες κρύου, είναι δελεαστικό να αυξήσουμε τον χρόνο προπόνησης. Ωστόσο, μια ταχεία αύξηση τόσο των εβδομαδιαίων ωρών προπόνησης όσο και της έντασης μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει προβλήματα. Είναι καλύτερα να εστιάσουμε στο ένα ή στο άλλο.

Εάν δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον όγκο προπόνησης μας από την αρχή της χρονιάς, αυτό θα πρέπει να είναι το επίκεντρό μας. Οπότε, αυξάνουμε την διάρκεια ή τον αριθμό των προπονήσεων, χωρίς όμως να αυξάνουμε την ένταση. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί την αερόβια βάση που απαιτείται για την ασφαλή και αποτελεσματική εισαγωγή πιο έντονης προπόνησης αργότερα.

Αν, από την άλλη πλευρά, μπορέσαμε να διατηρήσουμε ή να αυξήσουμε τον όγκο της προπόνησης στην αρχή της σεζόν, είναι η κατάλληλη στιγμή να αυξήσουμε την ένταση. Μπορούμε να επεκτείνουμε τη διάρκεια των σετ στις διαλλειματικές, να αυξήσουμε τον αριθμό επαναλήψεων ή να προσθέσουμε διαλλειματικές στις προπονήσεις μας.

Απλώς όχι παραπάνω από 2 έντονες διαλλειματικές προπονήσεις την εβδομάδα.

Υπερβολική εξάρτηση από ομαδικές βόλτες

Κάποιοι ποδηλάτες έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Λαμβάνουν τόσο μεγάλη απόλαυση από τις ομαδικές βόλτες, την κοινωνική πτυχή της ποδηλασίας και τις στάσεις για καφέ, ώστε «σπαταλούν» όλο το χρόνος ποδηλασίας τους.

Οι ομαδικές βόλτες μπορεί να είναι ενθαρρυντικές και διασκεδαστικές και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα για εκείνες τις ζεστές ανοιξιάτικες μέρες. Αλλά το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτά για προπόνηση μπορεί να είναι λάθος. Η δυναμική της ομάδας οδηγεί συχνά σε βόλτες που είναι πολύ γρήγορες ή πολύ αργές, κάτι που είναι απίθανο να παράγει τις προπονητικές προσαρμογές που χρειαζόμαστε για να προετοιμαστούμε για την υπόλοιπη σεζόν.

Θα πρέπει να αφήνουμε αρκετό χρόνο ποδηλασίας την εβδομάδα για προπονήσεις υψηλής ποιότητας, όπου εστιάζουμε σε διαλλειματικές. Και αν οι ομαδικές βόλτες γίνονται πολύ ανταγωνιστικές, φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε αρκετές ημέρες αποκατάστασης και εύκολες προσπάθειες στη Ζώνη 2 για να εξισορροπήσουμε το προπονητικό φορτίο.

Διακοπή της προπόνησης σε προπονητήριο

Φαίνεται ότι ο καιρός γίνεται λιγότερο προβλέψιμος από ποτέ. Υπάρχουν πραγματικά ζεστές αλλά και ψυχρές μέρες όλη την άνοιξη και η βροχή φαίνεται να είναι πάντα μια επιλογή.

Η παραμονή στη νοοτροπία του προπονητηρίου για λίγο περισσότερο μπορεί να αποδώσει την άνοιξη. Η ποδηλασία εσωτερικού χώρου είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 ώρες στον εβδομαδιαίο όγκο προπόνησης μας.

Κάνοντας ποδήλατο σε εσωτερικούς χώρους, επεκτείνουμε τις διαθέσιμες ώρες για προπόνηση, είτε νωρίς το πρωί, είτε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος ή ακόμα και μετά το σκοτάδι, όταν τελικά έχουμε ολοκληρώσει τα καθήκοντα της ημέρας.

Διακοπή της προπόνησης δύναμης

Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη για να ωραιοποιήσει την περίοδο εκτός εποχής, αλλά όταν φτάνουν οι πρώτες ζεστές ηλιόλουστες μέρες, είναι συχνά το πρώτο μέρος του προπονητικού πλάνου που εγκαταλείπουμε. Σίγουρα, δεν χρειάζεται να εστιάζουμε τόσο πολύ στην προπόνηση δύναμης κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου της σεζόν, αλλά θα πρέπει να παραμείνει μέρος του προγράμματός μας με κάποια μορφή όλο το χρόνο, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

Ο στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε τουλάχιστον 1 προπόνηση ενδυνάμωσης την εβδομάδα και έως 2, αν βρούμε χρόνο. Αυτές οι συνεδρίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις για ολόκληρο το σώμα, ενσωματώνοντας βασικές κινήσεις όπως ώθηση, τράβηγμα, και καθίσματα.

Υπερβολικά περιοριστική δίαιτα

Ξαφνικά, όταν ξεκινάνε οι ζεστές μέρες, η απώλεια βάρους ίσως φαίνεται ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Τότε είναι που οι εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες φαίνονται πολύ πιο εφικτές. Δυστυχώς, η υγιής απώλεια βάρους χρειάζεται χρόνο. Αν μας πήρε αρκετούς μήνες για να κερδίσουμε λίγο βάρος, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σε δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η δημιουργία σοβαρού ελλείμματος θερμίδων οδηγεί πάντα σε κακή ποιότητα προπόνησης, ανεπαρκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση και γενική ενόχληση.

Εάν αποδεχτούμε ότι πρόκειται να είναι μια μακρύτερη διαδικασία, μπορούμε πραγματικά να χάσουμε βάρος, αυξάνοντας απλώς τον όγκο της προπόνησης μας την άνοιξη. Εάν συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο ή λιγότερο το ίδιο, οι επιπλέον θερμίδες που καίγονται θα πρέπει να είναι αρκετές για να δημιουργήσουμε ένα επαρκές θερμιδικό έλλειμμα για να χάσουμε σταδιακά βάρος.

Εάν πήραμε 2-5 επιπλέον κιλά, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 1-2 μήνες για να τα χάσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Epic Rides #2 – Οι αλλαγές

Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη μας εκδήλωση. Επομένως, για το Epic Rides #2, κάποιες αλλαγ…