Υπάρχει πόνος γύρω από την επιγονατίδα, στο πίσω μέρος του γονάτου ή στα πλάγια; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ποδηλάτες βιώνουν πόνο στο γόνατο και πολλοί από αυτούς μπορούν να λυθούν με καλύτερη εφαρμογή στο ποδήλατο, προπόνηση δύναμης ή προσαρμογές στον όγκο προπόνησης.

Λανθασμένο ύψος σέλας

Το ύψος της σέλας είναι μια κοινή αιτία πόνου στο γόνατο. Μπορούμε να προσδιορίσουμε αν έχουμε χαμηλή ή ψηλή σέλα, ανάλογα που είναι ο πόνος.

  • Η σέλα είναι πολύ χαμηλή: Μια χαμηλή θέση σέλας αυξάνει την κάμψη στο γόνατο, ασκώντας υπερβολική πίεση στην επιγονατίδα μας, με αποτέλεσμα πόνο γύρω από την επιγονατίδα.
  • Η σέλα είναι πολύ ψηλή: Μια ψηλή σέλα αναγκάζει το πόδι να υπερεκταθεί, καταπονώντας τους μηριαίους, με αποτέλεσμα πόνο στο πίσω μέρος του γονάτου,

Ακατάλληλη θέση στα σχαράκια

Η ρύθμιση στα σχαράκια καθορίζει πόσο ευρεία είναι η στάση μας. Εάν τα ρυθμίσουμε λάθος, μπορεί τα γόνατα να μην είναι ευθυγραμμισμένα με τα πόδια κατά το πεταλάρισμα, οδηγώντας σε ανομοιόμορφη κατανομή δύναμης και πιθανή καταπόνηση των γονάτων.

Ο πόνος στο πλάι του γόνατου είναι χαρακτηριστικός για αυτό το πρόβλημα, εξωτερικά ή εσωτερικά, ανάλογα με το αν τα σχαράκια είναι τοποθετημένα πολύ προς τα μέσα ή προς τα έξω. Είναι συνήθως ένας οξύς, εντοπισμένος πόνος που τον αισθανόμαστε σαν τέντωμα ή αίσθηση τραβήγματος κατά τη διάρκεια της διαδρομής του πεντάλ. Λογικά το νιώθουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια σκληρών προσπαθειών, αναβάσεων ή σπριντ.

Μυϊκές ανισορροπίες

Η μυϊκή αδυναμία ή ανισορροπία είναι μια άλλη κοινή αιτία κακής ευθυγράμμισης του γόνατου, η οποία μπορεί να είναι επώδυνη. Ο τύπος και η θέση του πόνου εξαρτάται από τις εμπλεκόμενες μυϊκές ομάδες.

  • Οι αδύναμοι μύες του ισχίου συνήθως προκαλούν πόνο στην εξωτερική πλευρά του γόνατου.
  • Οι τετρακέφαλοι και οι πιο αδύναμοι οπίσθιοι μηριαίοι προκαλούν πόνο στο μπροστινό μέρος γύρω από την επιγονατίδα.
  • Οι δικέφαλοι μύες συνήθως προκαλούν πόνο στο πίσω μέρος του γόνατου.

Ο πόνος είναι συνήθως δεν είναι οξύς και σταδιακά αυξάνεται καθώς η διαδρομή συνεχίζεται, ειδικά σε μεγαλύτερες ή πιο έντονες προπονήσεις. Μπορεί να το αισθανόμαστε σαν ακαμψία ή κόπωση στο γόνατο.

Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Ένας συνηθισμένος λόγος για πόνο στο γόνατο είναι η φλεγμονώδης λαγανοκνημιαία ταινία, η οποία είναι συνδετικός ιστός που εκτείνεται στο εξωτερικό του μηρού από το ισχίο έως το γόνατο. Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από κακό bike fitting, αδυναμία των μυών του ισχίου και μυϊκό σφίξιμο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υπερβολική χρήση ή υπερβολική προπόνηση. Ο πόνος που προκύπτει συνήθως γίνεται αισθητός στο εξωτερικό του γόνατου, όπου η ζώνη διασχίζει την άρθρωση. Είναι οξύς, διαπεραστικός πόνος που επιδεινώνεται με τη συνεχή δραστηριότητα.

Μπορείτε να ανακουφιστεί γρήγορα με μασάζ και κύλιση με αφρό που χαλαρώνει τη σφιγμένη ζώνη. Αλλά η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών, ενισχύοντας τους γύρω μυς.

Υπερβολική χρήση και υπερβολική προπόνηση

Η υπερβολική χρήση είναι μια άλλη κοινή αιτία πόνου στο γόνατο, ειδικά για ποδηλάτες που ποδηλατούν πολύ συχνά χωρίς αρκετή ξεκούραση ενδιάμεσα, όπως  ποδηλάτες που συμμετέχουν σε μεγάλες αποστάσεις ή ανταγωνιστικοί ερασιτέχνες. Αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε αυξάνει ξαφνικά τον όγκο της προπόνησης κατά πολύ.

Αυτός ο πόνος είναι συνήθως διάχυτος και δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά συνήθως αισθητός γύρω από την επιγονατίδα ή βαθιά μέσα στην άρθρωση του γόνατου. Είναι ένας πόνος που επιδεινώνεται με παρατεταμένη ποδηλασία ή μετά από προπονήσεις.

Το ποδηλατικό γόνατο

Όπως οι τενίστες έχουν πόνο στον αγκώνα τους, εμείς οι ποδηλάτες, έχουμε πόνο στο γόνατο. Εάν συνδυάσετε λίγο από όλα, μυϊκές ανισορροπίες, κακό bike fitting και υπερβολική χρήση, μπορεί απλώς να αναπτύξουμε κάτι που ονομάζεται σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου ή ποδηλατικό γόνατο.

Αυτό συμβαίνει όταν ο χόνδρος κάτω από την επιγονατίδα ερεθίζεται λόγω κακής παρακολούθησης της επιγονατίδας. Αυτός ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στο μπροστινό μέρος του γόνατος γύρω ή κάτω από την επιγονατίδα. Είναι ένας μη οξύς πόνος ή πίεση που επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.

Πώς να προλάβουμε και να διαχειριστούμε τον πόνο;

Εάν έχουμε ήδη πόνο στο γόνατο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που τον προκαλούν.

Εάν ο πόνος σας δεν είναι πολύ συγκεκριμένος ή εμφανίζεται μόνο μερικές φορές, ακολουθούν 3 καλύτερες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν:

Σωστό bike fitting: Βεβαιωνόμαστε ότι το ποδήλατο είναι σωστά προσαρμοσμένο στο μέγεθος του σώματός μας και στο στυλ οδήγησης, ειδικά το ύψος της σέλας και τη θέση του ποδιού.

Δύναμη και ευελιξία: Κάνουμε διατάσεις για τουλάχιστον 10΄και κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, ειδικά για τετρακέφαλους, μηριαίους και γοφούς.

Σταδιακή εξέλιξη: Αποφύγουμε τις απότομες αυξήσεις του όγκου της προπόνησης. Αυξάνουμε την προπόνηση σταδιακά για να επιτρέψουμε στα πόδια μας να προσαρμοστούν.

Εάν δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τον πόνο στο γόνατο μόνοι μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς χρησιμεύει η προπόνηση δύναμης στην ποδηλασία;

Ως ποδηλάτες, είναι συνήθως δύσκολο να αφοσιώσουμε χρόνο εκτός σέλας για να σηκώνουμε βάρη…