Η μικρότερη μονάδα κάθε προπονητικού πλάνου είναι μια ενιαία προπόνηση. Ακούγεται απλό, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβουμε υπόψη εάν θέλουμε να κάνουμε τις προπονήσεις μας αποτελεσματικές.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να σχεδιάζουμε τις προπονήσεις ποδηλασίας, να ορίσουμε τις διάρκειες και τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε ένα χρήσιμο σύστημα ονομασίας.

Κάθε προπόνηση πρέπει να έχει έναν στόχο

Και πάλι, όπως και με οποιοδήποτε άλλο δομικό στοιχείο ενός προπονητικού πλάνου, πρέπει να ξεκινήσουμε με τον σκοπό του. Με κάθε προπόνηση που δημιουργούμε, πρέπει να γνωρίζουμε ποιο σύστημα ή ικανότητα έχει σχεδιαστεί να βελτιώνει ή να διατηρεί, όπως η μυϊκή αντοχή ή η αναερόβια ικανότητα, για παράδειγμα.

Αποφεύγουμε να ορίσουμε πολλούς στόχους σε μία προπόνηση, με περισσότερους από 2, η προπόνηση δεν θα είναι αποτελεσματική.

Δημιουργούμε πρώτα ένα προσχέδιο

Όταν ξεκινάμε να δημιουργούμε τη βιβλιοθήκη των προπονήσεων μας, είναι χρήσιμο να δημιουργούμε προσχέδια. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μια αίσθηση του πώς θα είναι η προπόνηση, πριν αποφασίσουμε για τους συγκεκριμένους αριθμούς.

Εάν ο στόχος για την προπόνηση είναι να βελτιώσουμε την αερόβια ικανότητα, τότε το προσχέδιο είναι εύκολο – ένα μόνο μπλοκ με βόλτα αντοχής σε σταθερή κατάσταση. Αλλά όταν φτάσουμε στην αναερόβια ικανότητα, η δομή γίνεται λίγο πιο περίπλοκη με προθέρμανση, διαλλειματικές με ενεργή αποκατάσταση ενδιάμεσα και αποκατάσταση στο τέλος.

Επιλέγουμε ένταση και διάρκεια

Όσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε στο να ρυθμίσουμε την ένταση και τη διάρκεια για κάθε τμήμα της προπόνησής μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να δημιουργήσουμε το επιθυμητό προπονητικό στρες.

Μια προθέρμανση, φροντίζει πάντα να προετοιμάζει το σώμα μας για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Εάν πρόκειται να υπάρξει ένα σετ σκληρής διαλλειματικής, τότε κάνουμε την προθέρμανση μεγαλύτερη και συμπεριλαμβάνουμε και κάποια ένταση σε αυτό.

Όταν πρόκειται για τα σετ της προπόνησης, καλό είναι να ορίζουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ή ένα στενό εύρος για την ένταση, είτε πρόκειται για watt ισχύος είτε για τον αριθμό των καρδιακών παλμών ανά λεπτό.

Αφού ρυθμίσουμε τη διάρκεια και την ένταση του πυρήνα της προπόνησής μας, απλά προσδιορίζουμε την ένταση και τη διάρκεια της αποθεραπείας μας.

Προσθέτουμε ονόματα και περιγραφές στις προπονήσεις

Όταν αποφασίσουμε για όλες τις λεπτομέρειες μιας δεδομένης προπόνησης, είναι σημαντικό να προσθέσουμε μια περιγραφή για μελλοντική αναφορά. Θα πρέπει να δηλώσουμε με σαφήνεια τον στόχο της προπόνησης και να προσθέσουμε τυχόν σκέψεις ή σημειώσεις πριν από την προπόνηση που είναι σχετικές.

Εξίσου σημαντικό με την περιγραφή είναι και η ονομασία της προπόνησής μας. Ο σκοπός της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων προπονήσεων είναι για να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε επανειλημμένα. Ένα καλό όνομα μας βοηθά να προσδιορίσετε τις σωστές προπονήσεις στο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας τον στόχο και μια σύντομη περιγραφή του τι υπάρχει μέσα.

Καλή αρχή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς χρησιμεύει η προπόνηση δύναμης στην ποδηλασία;

Ως ποδηλάτες, είναι συνήθως δύσκολο να αφοσιώσουμε χρόνο εκτός σέλας για να σηκώνουμε βάρη…