Mια σκοτεινή ψυχρή νύχτα του Δεκέμβρη, δώδεκα ποδηλάτες στάθμευσαν στα πεζοδρόμια της οδού Market, στο Σαν Φρανσίσκο, φόρεσαν κίτρινα μπλουζάκια πάνω τα ρούχα τους και άρπαξαν φωτεινά μπαστούνια και πινακίδες.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν σε μια γραμμή μεταξύ της κυκλοφορίας και τις ποδηλατικής λωρίδας, προστατεύοντας στην ουσία τους ποδηλάτες που την χρησιμοποιούσαν.

«Ελάτε μαζί μας», φώναζαν, καθώς τα φορητά ηχεία έπαιζαν μουσική. «Προστατεύστε τις ποδηλατολωρίδες». Η ομάδα μεγάλωσε γρήγορα σε περίπου 70 άτομα.

Αυτή ήταν η τελευταία έκδοση του κινήματος People Protected Bike Lane, ένα αμάλγαμα τέχνης, πολιτικής διαμαρτυρίας, και κοινότητας που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος είναι να κινητοποιηθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για την κατασκευή μπαριέρων, που θα χωρίσουν τις ποδηλατολωρίδες, από τον υπόλοιπο δρόμο σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα δρομάκια της πόλης.

People Protected Bike Lane – Μια διαμαρτυρία για τις επικίνδυνες ποδηλατολωρίδες

«Αυτό που βλέπετε με το People Protected Bike Lane είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται με τόσο πάθος για τους ποδηλάτες που σκοτώνονται ή τραυματίζονται στους δρόμους μας και είναι πρόθυμοι να βάλουν το σώμα τους ανάμεσα στους ανθρώπους που οδηγούν πολύ γρήγορα και τους ανθρώπους που ποδηλατούν», δήλωσε ο Brian Wiedenmeier, εκτελεστικός διευθυντής του San Francisco Bicycle Coalition.

Μια μέρα μετά την εκδήλωση της 4ης Δεκεμβρίου, ο Ed Reiskin, διευθυντής μεταφορών του Οργανισμού Δημοσίων Μεταφορών, ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ του πρακτορείου και του Τμήματος Πυροσβεστικής για την κατασκευή προστατευμένης λωρίδας ποδηλασίας στην ανώτερη οδό Market που θα ξεκινήσει στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ομοίως, ύστερα από μια σειρά παρόμοιων εμφανίσεων από ένα ζευγάρι του κινήματος, στην πολυσύχναστη οδό Βαλένθια την περασμένη άνοιξη, το διοικητικό συμβούλιο της επαρχίας του Σαν Φρανσίσκο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση μιας μελέτης προστατευμένων ποδηλατολωρίδων.

Η ιδέα του κινήματος ανήκει στην Maureen Persico, 53 ετών που χρησιμοποιεί συχνά το ποδήλατο για τις μετακινήσεις της. Η ιδέα της ήρθε, όταν σκέφτηκε το κίνημα Hands Across America, ενός γεγονότος του 1986 στο οποίο 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι κράτησαν τα χέρια σε μια γραμμή σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της πείνας και της έλλειψης στέγης.

Οι άνθρωποι πίσω από το People Protected Bike Lane είναι μια άτυπη ομάδα που καθορίζει τους στόχους της σε βάση με ό,τι είναι αναγκαίο. Φαίνεται όμως ότι κάνουν καλή δουλειά, μια και το 2014 δεν υπήρχαν προστατευόμενες ποδηλατολωρίδες στο Σαν Φρανσίσκο. Τώρα η πόλη έχει πλέον 16 μίλια από αυτές, ενσωματωμένες σε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που καλύπτει 447 μίλια.

Έκτοτε, η έννοια του People Protected Bike Lane έχει εξαπλωθεί σε ένα κομμάτι διεθνούς κινήματος. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου 300 άτομα έμειναν στους δρόμους στο Μανχάταν, τη Βοστώνη, το Μπόισις, το Δουβλίνο και το Βερολίνο. Και έχουν υπάρξει τέσσερις ακόμη εκδηλώσεις στο Σαν Φρανσίσκο.

Αυτό που κάνει την ιδέα να λειτουργεί, λέει ο Persico, είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει, ακόμα και για 10 ή 15 λεπτά – στην οδήγηση από το σπίτι ή το σχολείο ή στο δρόμο προς το μπακάλικο. Εκτός από τους βετεράνους ακτιβιστές ποδηλάτων, η εκδήλωση του Δεκεμβρίου προσελκύει οικολόγους, οικογένειες και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Scott Wiener και του επιτηρητή Jeff Sheehy, ο οποίος δήλωσε ότι η πρώτη του δουλειά ήταν ως αγγελιαφόρος ποδηλάτου.

«Όσο οι άνθρωποι χτυπιούνται και τραυματίζονται στους δρόμους, θα υπάρξει ανάγκη για επείγουσα δράση, ώστε να καλέσουμε την πόλη να κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους πιο γρήγορα», δήλωσε ο Wiedenmeier.

«Μέχρι που η ποδηλασία είναι ασφαλής και ευχάριστη σε όλη την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, νομίζω ότι οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να βγουν εκεί έξω και να βάλουν το σώμα τους στη γραμμή για να λάβουν γρήγορα βελτιώσεις ποιότητας».

Μήπως έχει έρθει η ώρα να εφαρμόσουμε ένα ανάλογο κίνημα και εδώ στην Ελλάδα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Τρίτη νίκη για Jonathan Milan

Ο Jonathan Milan σπριντάρισε δυνατά μέχρι τη νίκη στο 13ο εταπ του Giro d’Italia, αφ…