Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις συνιστώμενες 5 ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Θα μπορούσε το ποδήλατο να είναι η απάντηση; Ποιοι τύποι καρκίνου επηρεάζονται περισσότερο από τη σωματική δραστηριότητα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise δείχνει ότι το 3% όλων των περιπτώσεων καρκίνου σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 30 ετών και άνω οφείλονται σε σωματική αδράνεια. Αυτό είναι 46.000 περιπτώσεις καρκίνου που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο!

Μόνο το 28% των Ευρωπαίων ασκούνται περισσότερες από 5 ώρες την εβδομάδα

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης ισχύουν τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, μόνο το 28% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρούν τις συνιστώμενες 5 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα.

Ένα άλλο 17% ασκείται 3-5 ώρες, το 27% ασκείται μεταξύ 0-3 ωρών και το 28% δεν ασκείται καθόλου! Η κατάσταση είναι χειρότερη σε κράτη όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, όπου μόνο το 45% και το 36% ασκούνται αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η Ρουμανία, η Δανία και η Ολλανδία τα πάνε καλά με 96%, 93% και 91% αντίστοιχα.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου έχουν στενότερη σχέση με την αδράνεια

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ δραστηριότητας και διαφορετικών τύπων καρκίνου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του στομάχου, είχαν στενότερη σχέση με την έλλειψη άσκησης από άλλους. Ας δούμε πόσες περιπτώσεις καρκίνου οφείλονται στην έλλειψη άσκησης:

  • 9% του καρκίνου του στομάχου
  • 9% του καρκίνου του ενδομητρίου
  • 0% του καρκίνου του νεφρού
  • 3% του καρκίνου του παχέος εντέρου
  • 1% του καρκίνου του οισοφάγου
  • 5% του γυναικείου καρκίνου του μαστού
  • 9% του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Υπάρχουν εμπόδια στην άσκηση

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην ψυχαγωγική σωματική δραστηριότητα. Αυτά είναι από τα πιο κοινά:

  • Έλλειψη χρόνου λόγω πολλών ωρών εργασίας σε χαμηλομισθωτές θέσεις.
  • Το κόστος των συνδρομών στο γυμναστήριο ή του προσωπικού εξοπλισμού.
  • Έλλειψη πρόσβασης σε ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να ασκηθούμε.
  • Πιθανές δαπάνες παιδικής φροντίδας που σχετίζονται με ψυχαγωγική σωματική δραστηριότητα.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η σωματική δραστηριότητα ως μέσο πρόληψης του καρκίνου και να εφαρμοστούν παρεμβάσεις σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο που αντιμετωπίζουν τα διάφορα συμπεριφορικά και κοινωνικοοικονομικά εμπόδια στην ψυχαγωγική σωματική δραστηριότητα».

«Η κατανόηση και η μείωση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών εμποδίων στη σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών παρέμβασης που στοχεύουν σε ομάδες κινδύνου σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ποδηλασία ως λύση

Το ποδήλατο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην άσκηση.

Είναι εύκολο να πετύχουμε τον στόχο των 5 ωρών μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα όταν κάνουμε ποδήλατο. Και μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί για τις αστικές μετακινήσεις, κάτι που λύνει πολλά από τα χρονικά εμπόδια.

Σίγουρα, υπάρχει κάποιο αρχικό κόστος όταν αγοράζουμε ένα ποδήλατο, αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον έξοδα. Οπότε όλοι οι δρόμοι είναι δικοί μας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Τρίτη νίκη για Jonathan Milan

Ο Jonathan Milan σπριντάρισε δυνατά μέχρι τη νίκη στο 13ο εταπ του Giro d’Italia, αφ…