Βρισκόμαστε σε ένα νέο έτος και η έναρξη της ποδηλατικής περιόδου είναι πολύ κοντά. Τώρα είναι η στιγμή να βελτιώσουμε την απόδοσή μας. Ίσως για αυτή την σεζόν να σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε μαζί με έναν προπονητή.

Είναι σημαντικό, γιατί ένας αποτελεσματικός προπονητής μπορεί να μας προσφέρει τρία πλεονεκτήματα: Γνώση, αντικειμενικότητα και έμπνευση.

Γνώση

Οι έμπειροι ποδηλάτες έχουν τεράστια γνώση. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο επειδή η αγωνιστική ποδηλασία είναι ένα περίπλοκο άθλημα. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν την επιτυχία.

Αναφέροντας μερικές: Προσαρμογή στο ποδήλατο, θέση οδήγησης, προπόνηση, διατροφή, αποκατάσταση, κινητοποίηση, πειθαρχία, σωστή επιλογή αγώνων κ.ο.κ.

Ένας καλός προπονητής μπορεί να μας βοηθήσει πολύ όταν σχεδιάζουμε το προπονητικό μας πλάνο, βελτιώνοντας τις ικανότητές μας στην ποδηλασία και αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως το τέλμα απόδοσης.

Αντικειμενικότητα

Η αντικειμενικότητα είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της προγύμνασης. Ένας προπονητής μπορεί αντικειμενικά να διαγνώσει προβλήματα που επηρεάζουν την απόδοσή μας. Για παράδειγμα, εάν αγωνιζόμαστε κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορεί να έχουμε δυσκολία να προσδιορίσουμε την αιτία του προβλήματος, αλλά ίσως είναι σαφές στον προπονητή μας.

Μπορεί να παρατηρήσει ότι δεν έχουμε αρκετή αποκατάσταση ή μπορεί να αναγνωρίσει την ανάγκη για τροποποίηση της διατροφής μας. Ακόμη πιο συχνά, ο προπονητής μπορεί να επισημάνει ότι οι προσδοκίες μας δεν είναι ρεαλιστικές για το τρέχον στάδιο της εξέλιξης μας (κάτι που δεν μπορούμε να επισημάνουμε για τον εαυτό μας).

Με τις αμερόληπτες προοπτικές τους, οι προπονητές μπορούν συχνά να διακρίνουν τα θέματα που αθλητές αγνοούν.

Έμπνευση

Ποτέ να μην υποτιμάμε το τεράστιο ψυχολογικό όφελος που μπορεί να προσφέρει ένας αποτελεσματικός προπονητής. Ανεξάρτητα από το πόσο αφιερωμένοι και αφοσιωμένοι είμαστε, αργά ή γρήγορα, θα χρειαστούμε κάποια έμπνευση.

Η ποδηλασία είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα και υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε ποδηλάτης:

  • Τον τραυματισμό
  • Την ασθένεια
  • Τη δύσκολη προπόνηση και τις συνθήκες αγώνων
  • Την αβεβαιότητα και
  • Την έλλειψη εμπιστοσύνης, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ένας προπονητής μπορεί να μας βοηθήσει και να μας παρακινήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ένας προπονητής θα μας κρατήσει επίσης υπόλογους. Μπορούμε να «ταΐζουμε» δικαιολογίες τον εαυτό μας, αλλά ένας καλός προπονητής δεν θα το κάνει ποτέ!

Ενώ ένας προπονητής μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποδηλατική μας απόδοση, η προπόνηση δεν είναι για όλους. Για διάφορους λόγους, ορισμένα άτομα ευδοκιμούν σε μια προπονητική σχέση ενώ άλλα υποφέρουν.

Κρίσιμες απαντήσεις…

Πριν να συνεργαστούμε με έναν προπονητή, ας απαντήσουμε με ειλικρίνεια τις παρακάτω ερωτήσεις:

Βελτιώνομαι σαν αθλητής;

Εάν παρουσιάζουμε συνεχή βελτίωση, κάνοντας τα πάντα μόνοι μας, τότε απλά συνεχίζουμε την καλή δουλειά. Προφανώς χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες μεθόδους για την προπόνηση μας.

Ενώ ένας προπονητής μπορεί να είναι σε θέση να ενισχύσει την απόδοσή μας ακόμη περισσότερο, συνεχίζουμε ως έχει. Μονό στην περίπτωση που φτάσουμε σε ένα τέλμα απόδοσης, μπορούμε να σκεφτούμε τη συνεργασία με έναν προπονητή.


Δεσμεύομαι να βελτιώσω τις επιδόσεις μου;

Όλοι θέλουν να ποδηλατούν και να αγωνίζονται καλύτερα, αλλά είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες;

Μπορούμε να δεσμευτούμε για ένα περιοδικό προπονητικό πλάνο, που απαιτεί διαφορετικά είδη ασκήσεων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους; Έχουμε το κίνητρο να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή μας και να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου για να φτάσουμε εκεί;

Έχω χρόνο;

Η αγωνιστική ποδηλασία είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα που απαιτεί σημαντικό χρόνο για να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό μας. Οι περισσότεροι ποδηλάτες πρέπει να ισορροπούν την προπόνηση με τη δουλειά τους και τις οικογενειακές ευθύνες.

Για να έχουμε την καλύτερη απόδοση μαζί με έναν προπονητή, θα χρειαστεί να έχουμε αρκετό χρόνο, όχι μόνο για την προπόνηση αλλά και για τις αλληλεπιδράσεις με τον προπονητή. Έχουμε το χρόνο, καθώς και την υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μας, για να συμβεί αυτό;

Είμαι πρόθυμος να ακούσω;

Αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό ερώτημα!

Ενώ μια αποτελεσματική σχέση προγύμνασης αποτελείται από αμφίδρομη επικοινωνία όπου ο προπονητής και ο αθλητής αναλαμβάνουν αμφότερες την ευθύνη για τη δημιουργία επιτυχίας, ο προπονητής μας θα έχει συγκεκριμένα καθήκοντα που θα θέλει να ολοκληρώσουμε.

Πρόκειται να ακούσουμε; Θα εκτελέσουμε το προπονητικό πλάνο σύμφωνα με τις οδηγίες; Θα εκτελέσουμε τις προπονήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες; Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να ακολουθούμε το δικό μας μονοπάτι, μπορεί έτσι να περιορίσουμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας –που εμείς επιδιώξαμε.

Συμπέρασμα

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, είναι πάντα ευεργετική η συνεργασία με έναν προπονητή, από τη στιγμή που έχουμε χρόνο και μπορούμε να «δεχτούμε» τις οδηγίες του.

Σκεφτείτε το και τολμήστε, έστω και για μια σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…