Πριν ένα μήνα παραλάβαμε το καινούργιο μας ποδήλατο και ήδη έχουμε κάνει 3-5 βόλτες με αυτό. Έχουμε διαβάσει ελάχιστα πράγματα για τη συντήρηση του ποδηλάτου μας και απλά στο κατάστημα όπου το αγοράσαμε, μας έδωσαν μερικές συμβουλές.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε στο ποδήλατο μας, αφού κάθε μήνα θα γράφει Χ χιλιόμετρα – με μια λέξη συντήρηση – και κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε, μια και δεν έχουμε τις γνώσεις ενός μηχανικού. Ας κάνουμε μια λίστα με τα τελευταία:

1. Βίδες ρύθμισης στα εμπρός και πίσω ντεραγιέ (σασμάν)

Τα ντεραγιέ είναι υπεύθυνα για τις αλλαγές ταχυτήτων (πίσω ντεραγιέ) και δίσκων (εμπρός ντεραγιέ), ώστε να κινούμαστε με την ταχύτητα που επιθυμούμε. Κάθε ντεραγιέ έχει 2 μικρές βίδες που ρυθμίζουν τα όρια κίνησης (μέσα-έξω) του. Από τη στιγμή που έχουν ρυθμιστεί σωστά, δεν τις πειράζουμε!

2. Λάθος πίεση στα ελαστικά

Συντήρηση - 8 Συνηθισμένα Λάθη που κάνουμε

Είναι ένα κοινό λάθος, να ξεχνάμε να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών.

Με μειωμένη πίεση, τα πλαϊνά των ελαστικών καταρρέουν σε γρήγορες αλλαγές πορείας, παρουσιάζοντας έτσι πρόωρη φθορά, ευκολία στην δημιουργία κλαταρίσματος, απαιτούν περισσότερη ενέργεια ανά πεταλιά από εμάς και γενικά συνηγορούν σε μια κακή οδηγική εμπειρία.

Πάντα ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών πριν από κάθε βόλτα!

3. Βίδες ρύθμισης φρένων

Συντήρηση - 8 Συνηθισμένα Λάθη που κάνουμε

Τα φρένα μας έχουν μια κεντρική πλαστική βίδα στο σημείο που η ντίζα εξέχει από το καλώδιο. Βρίσκεται εκεί για να ρυθμίζει το άνοιγμα της δαγκάνας, ανάλογα με τη φθορά που έχουν τα τακάκια.

Υπερβολικό σφίξιμο ή χαλάρωμα της οδηγεί σε απότομο ή υποτονικό φρενάρισμα αντίστοιχα. Αν είναι σωστά ρυθμισμένη την αφήνετε ως έχει!

4. Λεβιές φρένων

Η δαγκάνα των φρένων έχει ένα μικρό λεβιέ, που όταν τον τραβάμε προς τα πάνω, η δαγκάνα ανοίγει στο μέγιστο της, ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τον τροχό. Πάντα ο λεβιές αυτός πρέπει να είναι στην κάτω θέση, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε φρένο.

5. Quick Release (ή αλλιώς μπλοκάζ τροχών)

Συντήρηση - 8 Συνηθισμένα Λάθη που κάνουμε

Είναι ο τρόπος που οι τροχοί μας κουμπώνουν πάνω στην άκρη του πιρουνιού. Είναι ένα εύκολο σύστημα, που είτε είναι ανοικτό είτε κλειδωμένο.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά που θα τοποθετήσουμε πάλι τον τροχό μας, κλειδώνουμε το μπλοκάζ με αρκετή τάση, ώστε να κλείσει με σχετική δυσκολία (το ρυθμίζουμε γυρίζοντας την βίδα στην άλλη άκρη του).

Προσοχή: Αν το μπλοκάζ δεν έχει αρκετή τάση, ο τροχός μας δεν θα είναι σωστά ασφαλισμένος, κάτι πολύ επικίνδυνο ιδιαίτερα σε γρήγορες στροφές

6. Συντήρηση αλυσίδας

Είναι το βασικότερο εξάρτημα της μετάδοσης του ποδηλάτου μας. Αν η αλυσίδα κοπεί, απλά κατεβαίνουμε από το ποδήλατο.

Είναι σύνηθες για αρχάριους, να ξεχνούν να συντηρούν σωστά την αλυσίδα τους, με συνέπεια η αλυσίδα να μαζεύει σκόνη από το δρόμο που εμποδίζει την καλή λειτουργία της, δυσκολεύει τις αλλαγές ταχυτήτων και οδηγεί σε πρόωρη φθορά της.

7. Σφίξιμο βίδας λαιμού

Η βίδα αυτή στην ουσία συγκρατεί το πιρούνι πάνω στο πλαίσιο του ποδηλάτου μας.

Είναι ήδη ρυθμισμένη από το μηχανικό που έστησε το ποδήλατο, αλλά αν για κάποιο λόγο πρέπει να την λύσουμε (π.χ. για να καθαρίσουμε τα ποτήρια, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ρουλεμάν που μας επιτρέπουν να στρίβουμε εύκολα το τιμόνι), πρέπει να προσέξουμε πόσο θα την σφίξουμε.

Ελάχιστο σφίξιμο και θα έχουμε χαλαρό σύστημα διεύθυνσης, υπερβολικό σφίξιμο και θα έχουμε δυσκολία στην αλλαγή κατεύθυνσης.

8. Υπερβολικό σφίξιμο βιδών

Μερικές βίδες σε καίρια σημεία (βίδα που σφίγγει το δισκοβραχίονα, βίδα που συγκρατεί την κασέτα) ή βίδες που πιέζουν ανθρακόνημα (βίδες λαιμού, βίδα παλουκόσελου κ.ο.κ.) έχουν συγκεκριμένη πίεση με την οποία πρέπει να δεθούν, η οποία αποδίδεται σε Nm και απαιτούν ροπόκλειδο.

Αν δεν έχουμε κάτι τέτοιο, σφίγγουμε αρκετά δυνατά και μετά χαλαρώνουμε μισή στροφή, οπότε να είμαστε στα όρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Tour de France – Η απαραίτητη ορολογία του αγώνα

Το Tour de France, ο μεγαλύτερος ποδηλατικός αγώνας, γίνεται συνεχώς πιο αγγλόφωνος. Υπάρχ…