Οι πόνοι στον κορμό, είναι πάντα σημάδι υπερβολικής προπόνησης. Προσπαθώντας να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης ή βάρη καμιά φορά το παρακάνουμε και τότε το σώμα μας προειδοποιεί, δίνοντας μας πιασίματα και πόνους, συνήθως στην πλάτη, στην μέση και στους κοιλιακούς μας.

Συνήθως το «πιάσιμο» που νοιώθουμε (που αν μόλις έχουμε ξεκινήσει τη γυμναστική, μπορεί να κρατήσει και μια εβδομάδα) είναι μικροτραυματισμοί των μυϊκών ινών.

Στην ουσία, αυξάνοντας υπερβολικά το φορτίο που οι μύες έχουν συνηθίσει, πολλές μυϊκές ίνες σπάνε και δημιουργείται τοπικά φλεγμονή. Σε κανονικές συνθήκες, μετά από 2-3 μέρες η φλεγμονή υποχωρεί, όπως και το πιάσιμο.

Επειδή όμως χρησιμοποιούμε τον κορμό μας καθημερινά, όταν περπατάμε, μεταφέρουμε ένα φορτίο, καθόμαστε κ.ο.κ., μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα για να επανέλθουμε πιο γρήγορα στην κανονική μας κατάσταση.

Θέρμανση

Προσπαθούμε να «ζεστάνουμε» την περιοχή όπου υπάρχει μυϊκός πόνος. Αυτό γίνεται με αναλγητικές κρέμες που έχουν θερμαντική δράση ή με έμπλαστρα (όχι παραπάνω από 2) ή με ζεστά ντους

Πόνοι στον κορμό και μασάζ

Συνήθως οι μυς, όταν είναι στη διαδικασίας ανάκτησης, πάντα σκληραίνουν. Το μασάζ βοηθάει, γιατί χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες, ενισχύει τη ροή του αίματος και επιταχύνει την ανάρρωση.

Σωστή διατροφή

Το σώμα μας, στην διαδικασία επούλωσης, δημιουργεί πάλι πιο δυνατές μυϊκές ίνες, οπότε χρειάζεται βοήθεια.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, βοηθούν τη διαδικασία. Άρα τρώμε κοτόπουλο, ψάρια, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς, λαχανικά όπως μπρόκολο και όσπρια.

Νερό

Όταν το σώμα αφυδατώνεται, όταν δηλαδή τα κύτταρα χάνουν ηλεκτρολύτες, τότε το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά.

Κατά τη διάρκεια που το σώμα μας αναρρώνει από μυϊκούς πόνους, η σωστή ενυδάτωση βοηθάει στην γρήγορη αποθεραπεία.

Ενεργή αποκατάσταση

Το αντίθετο από την ακινησία. Δεν μιλάμε για κανονική άσκηση, αλλά για ελαφρές κινήσεις των μυών, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Μπορούμε να στεκόμαστε σε διάσταση, με αρκετά ανοιχτά τα πόδια, να ρίχνουμε εμπρός τον κορμό ώστε να ακροδάχτυλα να αγγίζουν το έδαφος και να λικνίζουμε αριστερά δεξιά τον κορμό, ώστε να χαλαρώνουμε τη μέση.

Ξαπλώνουμε μπρούμυτα, και τεντώνοντας τους βραχίονες, σηκώνουμε αργά τον κορμό προς τα πάνω και έτσι ανακουφίζουμε τους κοιλιακούς.

Ξαπλώνουμε με την πλάτη, φέρνουμε τα γόνατα μας μπροστά στο στήθος μας και σιγά σιγά περιστρέφουμε τον κορμό και ακουμπάμε πλάγια τα πόδια στο έδαφος. Έτσι χαλαρώνουμε το πάνω μέρος του κορμού.

Επανάληψη

Το πιάσιμο που πάθαμε, δεν ήταν αποτέλεσμα της άσκησης, αλλά των αγύμναστων μυών μας.

Μόλις το πρόβλημα εξαλειφθεί, μπορούμε να συνεχίσουμε τις ασκήσεις, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους μύες να επανέλθουν σε μια καλή κατάσταση και να αποφύγουμε στο μέλλον, αντίστοιχες δυσάρεστες καταστάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Hoka Clifton 7 – Τρέχοντας στην πόλη

Το καλό που μας άφησε η πρόσφατη καραντίνα: αρκετός κόσμος που ποτέ δεν είχε διανοηθεί την…