Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ψάχνουμε να βρούμε. Ιδιαίτερα αν έχουμε συνδέσει την ποδηλασία με την ελάττωση του βάρους μας. Ο ακριβής προσδιορισμός των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι πολύπλοκη διαδικασία.

Θα μπορούσαμε να πούμε γενικά, ότι ένας ποδηλάτης βάρους 90 κιλών καταναλώνει κατά μέσο όρο 650 θερμίδες/ώρα. Αλλά όπως είπαμε είναι κάτι που στηρίζετε σε αρκετές παραμέτρους.

Πίνακας Θερμίδων

Ένα παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε από τον παρακάτω πίνακα. Εδώ έχουμε 3 επίπεδα ταχύτητας και 3 κατηγορίες σωματικού βάρους.

Βάρος Ποδηλάτη Ταχύτητα ποδηλάτου Θερμίδες
55 κιλά 21 χ.α.ω. 440 θερμίδες/ώρα
55 κιλά 24 χ.α.ω. 550 θερμίδες/ώρα
55 κιλά 29 χ.α.ω. 660 θερμίδες/ώρα
75 κιλά 21 χ.α.ω. 600 θερμίδες/ώρα
75 κιλά 24 χ.α.ω. 750 θερμίδες/ώρα
75 κιλά 29 χ.α.ω. 900 θερμίδες/ώρα
90 κιλά 21 χ.α.ω. 720 θερμίδες/ώρα
90 κιλά 24 χ.α.ω. 900 θερμίδες/ώρα
90 κιλά 29 χ.α.ω. 1080 θερμίδες/ώρα

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κινούμαστε πάνω σε τροχούς, μας δίνει μια απόκλιση από τα πραγματικά νούμερα. Αυτή η απόκλιση μπορεί να φτάνει και το 20%.

Αεροδυναμική αντίσταση

Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Για το ίδιο σωματικό βάρος και την ίδια ταχύτητα, η ενέργεια (και άρα οι θερμίδες) που χρειαζόμαστε διαφέρει.

Αν η θέση οδήγησης είναι σχετικά όρθια, ή αν έχουμε αντίθετο ή πλαγιομετωπικό άνεμο, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Αντιθέτως, με ούριο άνεμο απλά γυρίζουμε χαλαρά τα πεντάλ και ταξιδεύουμε με ελάχιστη ενέργεια.

Αντίσταση κύλισης

Ως αντίσταση κύλισης, είναι η αντίσταση των ελαστικών με την άσφαλτο. Εδώ παίζει ρόλο το πέλμα του ελαστικού μας (επίπεδο ή τρακτερωτό) καθώς και το πλάτος του.

Επίσης, η ποιότητα του οδοστρώματος παίζει σημαντικό ρόλο. Δοκιμάστε μια ξεραμένη άσφαλτο και ένα κομμάτι που μόλις έριξαν άσφαλτο και θα καταλάβετε την διαφορά.

Σωματότυπος

Κατά κανόνα, οι άνδρες για το ίδιο έργο, χάνουν περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουμε περισσότερους μύες από τις γυναίκες. Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει για μια δεδομένη προσπάθεια.

Για τον ίδιο λόγο, χάνουμε δυσκολότερα βάρος όταν μεγαλώνουμε μια και το σώμα μας χάνει μυϊκό ιστό.

Επίπεδο άθλησης

Γενικά για μείωση σωματικού βάρους, χρειαζόμαστε καθημερινά απώλεια 400-500 θερμίδων. Αυτό σημαίνει μια βόλτα 45’ σε μεσαίο επίπεδο, για κάποιον που ζυγίζει 90 κιλά. Επίσης αυτό σημαίνει 45’ σε επίπονο επίπεδο, για κάποιο που ζυγίζει 75 κιλά.

Μέτρηση θερμίδων

Αν θέλετε να μετρήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, μπορείτε να αγοράσετε κάποιο κοντέρ που έχει παράμετρο για θερμίδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή στο κινητό σας, όπως το Strava, που αποθηκεύει την βόλτα σας και σας δείχνει τις θερμίδες που καταναλώσατε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

14ο εταπ – Νίκη για Filippo Ganna

«Θα δούμε», είπε ο Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) καθώς καθόταν στο «καυτό κάθισμα» της …