Η εταιρία Brooks, είναι μια αγγλική εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1866 στο Hockley, από τον  John Boultbee Brooks. Όπως σε όλες οι εταιρίες εκείνη την εποχή, τα προϊόντα τους δεν είχαν καμια σχέση με την ποδηλασία.

Κλασσική αξία – Σέλα Brooks B17

Η εταιρεία κατασκεύαζε αρχικά δερμάτινες ζώνες και χαλινάρια για άλογα. Η πρώτη πατέντα για δερμάτινη σέλα για ποδήλατα, κατατέθηκε από τον Brooks το 1882. Η σέλα B 17 προστέθηκε στον κατάλογο της εταιρίας το 1898.

Έξυπνη πατέντα

Η ιδιαιτερότητα της σέλας, ήταν ότι εκτός ότι ήταν δερμάτινη, ήταν στερεωμένη στον σκελετό από πριτσίνια. Στο πίσω μέρος είχε μια μεταλλική πλάκα όπου στερεωνόταν οι ράγες της σέλας. Στο εμπρός μέρος, οι ράγες ενώνονταν με τη σέλα, μέσω μιας βίδας.

Κλασσική αξία – Σέλα Brooks B17

Η έξυπνη λύση του κυρίου Brooks, ώστε να μην χαθεί ποτέ η απορροφητικότητα της σέλας, ήταν ο τρόπος να τεντώνει ξανά το δέρμα που χαλάρωνε από την χρήση. Πώς; Η βίδα στο εμπρός μέρος της σέλας, ήταν ανεξάρτητη από τις ατσάλινες ράγες. Έτσι, αν το δέρμα χαλάρωνε ο ποδηλάτης έσφιγγε την βίδα και η σέλα ήταν πάλι σαν καινούργια!

Φορμάρισμα

Το μόνο πρόβλημα με τις δερμάτινες σέλες, είναι ότι θέλουν το χρόνο τους για να έρθουν στα «μέτρα» του ιδιοκτήτη τους. Χρειάζονται αρκετά χιλιόμετρα για να στρώσει το δέρμα. Και φυσικά θα υπάρχουν και αυτοί, που δεν θα τους ενθουσιάζει μια τέτοια σέλα.

Οι πιθανοί αγοραστές, είναι ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, που τους ενδιαφέρει η άνεση πάρα το βάρος. Άλλωστε τα 5 χιλιοστά δέρμα φτάνουν τη σέλα να ζυγίζει μισό κιλό (για την ακρίβεια 520 γραμμάρια για την κλασσική B 17, που κοστίζει 90 ₤).

Αν και η εταιρεία πλέον ανήκει στην Ιταλική Selle Royal, που επίσης της ανήκει η Fizik, όλες οι σέλες της κατασκευάζονται ακόμα στην Αγγλία. Εκτός από την κλασσική B 17 που είναι ακόμα σε παραγωγή, υπάρχουν και μερικές παραλλαγές, όπως Β 17 από τιτάνιο (185 ₤), Β 17 με άνοιγμα στη μέση (90 ₤) και Β 17 με στενή φόρμα (90 ₤)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…