Wahoo Fitness – Ένας ισχυρός ανταγωνιστής της Garmin?

Όπως οι περισσότεροι ποδηλάτες γνωρίζουν, η αγορά πλέον προσφέρει πολλά διαφορετικά κοντεράκια, με ή χωρίς GPS. Αλλά όταν έχεις Garmin, έχεις (ίσως) το καλύτερο κοντεράκι στην κατηγορία του.

Η αμερικάνικη εταιρία με έδρα το Κάνσας, έχει κυριαρχήσει στην αγορά των ποδηλατικών –και όχι μόνο- συσκευών GPS εδώ και πολλά χρόνια.

Λίγη ιστορία…

Η Garmin εισήλθε για πρώτη φορά στην αγορά ποδηλάτων το 2007 μέσω των μοντέλων Edge 205 και 305. Σιγά σιγά η δημοτικότητα των συσκευών GPS άρχισε να μεγαλώνει. Η εταιρεία, βοηθήθηκε από την ανάπτυξη του Strava, που στην ουσία αποτελεί ένα «κοινωνικού δικτύου για τους αθλητές».

Λίγα χρόνια μετά την εξέλιξη του, αν κάποιος δεν «έγραφε» τη διαδρομή στο Strava, ήταν σαν να μην έκανε την διαδρομή.

Δέκα χρόνια αργότερα, η σειρά προϊόντων GPS της Garmin έχει αναπτυχθεί σε εννέα διαφορετικές επιλογές για ποδηλασία,που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τιμών από 130  $ έως 700  $. Η εταιρεία επεκτάθηκε και σε  άλλα μη ποδηλατικά προϊόντα GPS που περιλαμβάνουν βατόμετρα, φώτα κ.ο.κ.

Εκεί όμως που πέτυχε το «πάντρεμα» των δύο μεγάλων εταιριών, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του Strava που φορτώνουν δεδομένα από ένα κοντεράκι, χρησιμοποιούν συνήθως μια συσκευή Garmin. Και μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες εταιρείες, όπως Magellan, Bryton, Polar, Lezyne κ.ο.κ.

Ο Νέος είναι ωραίος…

Το Wahoo Fitness ξεκίνησε το 2010 με ένα μόνο προϊόν με το όνομα Key – μια μικροσκοπική συσκευή που επέτρεψε στα iPhones να συλλέξουν δεδομένα από συσκευές με πρωτόκολλο ANT + (όπως αισθητήρες ταχύτητας, παλμογράφους, βατόμετρα). Μια συνοδευτική εφαρμογή Wahoo έβαζε τότε όλα αυτά τα δεδομένα μαζί για εύκολη προβολή.

Η εταιρεία ξεκίνησε τον πρώτο αυτόνομο κοντεράκι, το RFLKT, το 2012. Το RFLKT βασιζόταν πάλι σε ένα iPhone για την επεξεργασία των δεδομένων. Τώρα όμως, οι πληροφορίες προβάλλονταν σε μια μικρή οθόνη LCD. Στην ουσία, πάλι το τηλέφωνο έκανε όλη τη δουλειά, απλά το RFLKT λειτουργούσε σαν απομακρυσμένη οθόνη.

Και οι δύο αυτές συσκευές ήταν μέτρια επιτυχημένες από εμπορική άποψη. Η διαφορά τους;  Η Wahoo Fitness επικεντρώταν στην απλότητα, ενώ στην Garmin, με τη χρήση του GPS, οι ποδηλάτες μάθαιναν να απαιτούν πολυπλοκότητα.

Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2015, η Wahoo Fitness παρουσίασε το πρώτο κοντεράκι GPS με το ELEMNT.

Η σημαντική διαφορά, ήταν ότι το ELEMNT ήταν πιο φιλικό προς το χρήστη από ό, τι η Garmin προσέφερε εκείνη την εποχή.

ELEMNT Bolt

Μικρότερο, ελαφρύτερο και φθηνότερο από τον Garmin Edge 520 όταν παρουσιάστηκε, το ELEMNT Bolt ήταν το ίδιο φιλικό προς τον χρήστη  με το αρχικό ELEMNT, αλλά στοχεύοντας σε πιο συνειδητοποιημένο κοινό.

Το νέο Wahoo Fitness ELEMNT Bolt διαθέτει ένα πολύ πιο κομψό σχήμα και πολύ μικρότερο βάρος από τον προκάτοχό του.

«Ακόμη και όταν ξεκινήσαμε το ELEMNT, δεν νομίζαμε ότι θα καταργούσαμε την Garmin. θέλαμε απλώς να είμαστε μια καλή εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Jose Mendez, διευθυντής παραγωγής.

Αν και το Wahoo Fitness αποτελεί ακόμα ένα νέο προιόν,  η Garmin έριξε την τιμή του 520 λίγο μετά την απελευθέρωση του ELEMNT Bolt (φέρνοντας τα δύο ακριβώς στην ίδια γραμμή με 249 $).

Σύμφωνα με τον Mendez, τώρα που η εταιρεία αισθάνεται ότι έχει καταλάβει τη φόρμουλα – φιλική προς τον χρήστη λειτουργικότητα σε συνδυασμό με ελκυστικό βιομηχανικό σχεδιασμό – η πρόκληση τώρα είναι να αποφασίσουν πώς να μεγαλώσουν. Ο επόμενος υπολογιστής θα είναι μια νέα επιλογή high-end ή κάτι στο άλλο άκρο; Ή μήπως θα είναι κάτι διαφορετικό εντελώς;

Η ιστορία θα δείξει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…