Όλοι έχουμε από ένα φίλο που ασχολείται επισταμένως με προπονητήρια και εργόμετρα. Σίγουρα ο φίλος μας θα έχει αγοράσει ένα τελευταίου τύπου «έξυπνο» προπονητήριο, όπως π.χ. το Zwift.

Ένα έξυπνο προπονητήριο είναι ένα προπονητήριο όπου τοποθετούμε το ποδήλατό μας, και προπονούμαστε –κανονικά- με την αντίσταση. Το πρόσθετο πλεονέκτημα του, είναι ότι επιτρέπει η αντίσταση να ελέγχεται από εφαρμογές ποδηλασίας.

Γιατί να έχουμε ένα έξυπνο προπονητήριο;

Η έκρηξη των εφαρμογών ποδηλασίας, όπως το TrainerRoad, το Zwift και το The Sufferfest, δημιούργησαν μια βιομηχανία έξυπνων προπονητηρίων, για τον απλό λόγο ότι κάνουν την προπόνηση μας πιο συναρπαστική.

Όταν ποδηλατούμε σε μια εικονική διαδρομή με ένα έξυπνο προπονητήριο, αν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σε ένα λόφο, η αντίσταση βαραίνει και θα πρέπει να ποδηλατούμε πιο σκληρά. Ακριβώς δηλαδή, όπως θα κάναμε με μια πραγματική ανάβαση. Αυτό λειτουργεί με πραγματικό βίντεο διαδρομών σε εφαρμογές όπως το Rouvy και το FulGaz, καθώς και σε ψηφιακό περιβάλλον όπως το Zwift.

Όταν κάνουμε προπόνηση με γκρουπ ή αγώνες στο Zwift, η αντίσταση γίνεται ευκολότερη όταν είμαστε μέσα στο γκρουπ, προσομοιάζοντας το κόψιμο του αέρα.

Ομοίως, όταν κάνουμε προπονήσεις σε κάτι όπως το TrainerRoad ή το The Sufferfest, το έξυπνο προπονητήριο θέτει αυτόματα την αντίσταση στην ακριβή προδιαγραφόμενη ισχύ, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την μέτρηση της προπόνησης μας.

Επομένως, υπάρχουν βασικοί λόγοι για να χρησιμοποιήσουμε ένα «έξυπνο» προπονητήριο: Κάνει την προπόνηση στο σπίτι μας, πολύ πιο διασκεδαστική και πιο παραγωγική.

Πώς λειτουργεί ένα έξυπνο προπονητήριο

Τα έξυπνα προπονητήρια επικοινωνούν μέσω των πρωτοκόλλων ANT + και Bluetooth. Το ANT + είναι η συνηθισμένη ασύρματη συχνότητα ποδηλάτου, έτσι οι περισσότεροι υπολογιστές ποδηλάτων, οθόνες καρδιακού ρυθμού, βατόμετρα, αισθητήρες ταχύτητας / στροφαρίσματος λειτουργούν με το πρωτόκολλο αυτό. Το Bluetooth βρίσκεται σε κινητά, ταμπλέτες και υπολογιστές.

Μπορούμε να «οδηγήσουμε» ένα έξυπνο προπονητήριο με ένα καινούργιο κοντέρ, όπως ένα Garmin Edge 520 ή ένα Wahoo Elemnt. Μπορούμε έτσι να ρυθμίσουμε την αντίσταση σε μια συγκεκριμένη ισχύ, να ολοκληρώσουμε μια προπόνηση ή να ποδηλατήσουμε σε μια προηγούμενη διαδρομή.

Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή

Αυτό που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για τους περισσότερους από εμάς, είναι να «οδηγήσουμε» το έξυπνο προπονητήριο με μια ποδηλατική εφαρμογή.

Με αυτήν τη μέθοδο, φορτώνουμε την εφαρμογή στο κινητό, την ταμπλέτα ή τον υπολογιστή μας και συνδεόμαστε μέσω Bluetooth ή ANT +. Καλύτερη είναι η χρήση Bluetooth, γιατί η σύνδεση είναι πιο σταθερή.

Με τα περισσότερα έξυπνα προπονητήρια, θα πρέπει να τα συνδέσουμε – μια άλλη διαφορά από ένα κλασικό προπονητήριο. Ο τρόπος με τον οποίο τα έξυπνα προπονητήρια παράγουν αντίσταση ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο. Αρκετά χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό σφονδύλου (όπως ένα κανονικό προπονητήριο για καλή οδική αίσθηση). Άλλα πάλι χρησιμοποιούν μαγνητική αντίσταση ή ηλεκτρονικό μοτέρ/φρένο.

Τι χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε ένα έξυπνο προπονητήριο

Τα βασικά είναι τα εξής:

  • Ένας υπολογιστής, tablet ή κινητό με Bluetooth ή ANT + USB
  • Καλό WiFi
  • Ένα έξυπνο προπονητήριο
  • Ένα ποδήλατο
  • Ανεμιστήρας και καλή θέληση!

Είδη έξυπνων προπονητηρίων

Όλα τα έξυπνα προπονητήρια ανήκουν σε δύο κατηγορίες: Στα μοντέλα με τροχό και τα μοντέλα άμεσης κίνησης.

Μοντέλα με τροχό

Τι είναι τελικά το έξυπνο προπονητήριο;

Μοιάζουν περισσότερο με τα κανονικά προπονητήρια, όπου πακτώνουμε το ποδήλατο στον πίσω άξονα, πάνω στο τύμπανο, που λειτουργεί ως αντίσταση.

Αυτό το μοντέλο είναι σχετικά ελαφρύτερο (κάτω από 18 κιλά), σχετικά φθηνότερο  και είναι σχετικά πιο εύκολο να αποθηκευτεί, καθώς τα πόδια συχνά διπλώνουν.

Ως μειονέκτημα, τα μοντέλα με τροχό απαιτούν βαθμονόμηση κάθε φορά που βάζουμε το ποδήλατό μας σε αυτά, το οποίο περιλαμβάνει 10’ προθέρμανση. Και συχνά, η ακρίβεια δύναμης δεν είναι τόσο καλή όσο σε ένα μοντέλο άμεσης κίνησης.

Μοντέλα με άμεση κίνηση

Τα έξυπνα προπονητήρια άμεσης κίνησης είναι ανθεκτικές μονάδες που αντικαθιστούν αποτελεσματικά τον πίσω τροχό μας. Αφού εγκαταστήσουμε την κασέτα, βγάζουμε τον πίσω τροχό και τοποθετούμε το ποδήλατο πάνω στο προπονητήριο.

Πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού είναι η σταθερότητα, η ακριβής μέτρηση δύναμης και η έλλειψη προθέρμανσης πριν από τη βαθμονόμηση. Τα μειονεκτήματα; Κόστος και βάρος. Τα περισσότερα από αυτά ζυγίζουν πάνω από 30 κιλά και οι τιμές ξεκινούν από $ 899.

Η τελική επιλογή είναι δική σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Greyhound 120 2024 – Αλλαγές

Το Greyhound 120 αποτελεί μέρος της διοργάνωσης Epic Rides, της μοναδικής διοργάνωσης στην…