Για όσους από εμάς έχουμε ερωτευτεί το ποδήλατο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μοιραζόμαστε τη χαρά της ποδηλασίας με φίλους.

Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι μας,  δεν είναι τόσο ενεργοί στην ποδηλασία όπως εμείς. Έτσι, πρέπει να προσέχουμε την συμπεριφορά μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε μαζί τους. Ειδικά για τα ζευγάρια, μια διασκεδαστική διαδρομή μπορεί να μετατραπεί σε μια καταστροφική βόλτα.

Προσέχουμε λοιπόν τις παρακάτω συμπεριφορές:

Ακατάλληλο ντύσιμο

Να εμφανιζόμαστε με πλήρη στολή και το ποδήλατο δρόμου, όταν υποτίθεται ότι θα συμμετέχουμε σε μια χαλαρή ποδηλατοβόλτα. Αμέσως δημιουργούμε αρνητική ατμόσφαιρα.


Έλλειψη συγχρονισμού

Άσχετα με τη διαφορά επιπέδου, προσπαθούμε να ποδηλατούμε μαζί με τους φίλους μας, όχι μπροστά τους (εκτός αν πάμε δυνατά και κόβουμε αέρα).

Συνεχής ανταγωνισμός

Να είμαστε ανταγωνιστικοί με το άλλο άτομο όταν είμαστε σε μια χαλαρή βόλτα. Αν δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την παρέα μας, καλύτερα να συμπεριφερόμαστε πολιτισμένα και να απολαμβάνουμε την βόλτα.

Ακόμα καλύτερα, να τους βοηθάμε περισσότερο, αναλαμβάνοντας να είμαστε εμπρός για περισσότερο χρόνο!

Κόλλημα με το Strava

Ναι είναι ωραίο να κυνηγάς τα ΚΟΜ στο Strava, με την προϋπόθεση ότι αρέσει και στην παρέα μας. Καλύτερα να το αφήσουμε για την επόμενη φορά.

Κόλλημα με αγώνες

Ή με άλλα λόγια, να μιλάμε συνέχεια με αγωνιστική αργκό, σε έναν μη αγωνιζόμενο.  Δεν νοιάζεται ούτε θα μπορεί να συσχετιστεί.

Συνεχές σνομπάρισμα

Αν ασχολούμαστε σοβαρά με την ποδηλασία, τότε θα επενδύουμε χρόνο και χρήμα. Όμως αυτό δεν ισχύει για ποδηλάτες που δεν είναι τόσο σοβαροί με το άθλημα, όσο εμείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν μια γενική στάση «ποδηλατούμε με ό,τι έχουμε, φοράμε ό, τι είναι άνετο». Οπότε το συνεχές σνομπάρισμα για τα ποδηλατικά τους ρούχα και τα οικονομικά τους αξεσουάρ δεν έχει νόημα. Επίσης, τους προσβάλλει.

Εμμονή με το βάρος

Όλοι οι σοβαροί χομπίστες έχουν εμμονή με το «αγωνιστικό» τους βάρος, το βάρος του ποδηλάτου, την αναλογία w/Kg κ.ο.κ.  Οι υπόλοιποι που απλά κάνουν ποδήλατο περιστασιακά, δεν ασχολούνται με αυτά, οπότε δεν έχει νόημα να τα κουβεντιάζουμε μαζί τους. Και φυσικά, αποφεύγουμε τα χαζά ανέκδοτα για το σωματικό βάρος.

Εμμονή με την φόρμα μας

Ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι είμαστε καλύτεροι από την παρέα. Είναι περιττά τα σχόλια για «εκτός μέρας φόρμα», για «βόλτα αποκατάστασης» κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν ότι το κάνουμε επίτηδες…

Ατελείωτες δικαιολογίες

Αν σε μια προπόνηση, όντως το σώμα μας δεν λειτουργεί αρχίζουμε τα «…είχε πολύ κόντρα αέρα σήμερα». Ή αν μας πέρασε κάποιος σε ένα λόφο, «..πάτησες όταν χάζευα, γι αυτό δε σε πρόλαβα…».

Κανένας δεν γουστάρει κάποιον που συνεχώς γκρινιάζει! Οπότε απλά, λέμε την αλήθεια. Πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολο…

Προπονητική πρόκληση

Να προκαλούμε (ποδηλατικά) ανθρώπους που έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση από εμάς, απλά και μόνο για να φανούμε καλύτεροι. Αν είναι φίλοι μας, γνωρίζουν ήδη το καλύτερο επίπεδο μας. Αν δεν είναι, με αυτή την συμπεριφορά μας μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ.

Να τους αφήνουμε πίσω

Ιδιαίτερα σε αναβάσεις, πατάμε δυνατά γιατί θέλουμε να πάμε στο ρυθμό μας. Αυτό όμως σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω την παρέα μας. Δεν δείχνει καλούς τρόπους, εκτός αν έχουμε συμφωνήσει να τους περιμένουμε στην κορυφή.

Ενημερώνοντας με το σωστό τρόπο

Αν ασχολούμαστε καιρό με την ποδηλασία, σίγουρα γνωρίζουμε πάρα πολλά για ποδηλατικά θέματα. Ο τρόπος που τα μεταφέρουμε όμως στους φίλους μας, παίζει πάντα ρόλο.

Προσοχή εδώ. Θέλουμε απλά να τους ενημερώσουμε για κάτι, όχι να τους προσβάλλουμε.

Συμπέρασμα

Αν αποφύγουμε συστηματικά τα παραπάνω, πάντα θα έχουμε παρέα στις προπονήσεις μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…