Specialized Power και PRO Stealth – Σέλες μικρής μύτης

Οι σέλες μικρής μύτης κερδίζουν δημοτικότητα στην ποδηλατική αγορά, δεδομένου ότι η Specialized κυκλοφόρησε την Power στις αρχές του 2015. Ο σχεδιασμός μικρότερης μύτης της σέλας, αποσκοπεί στην ανακούφιση της πίεσης στον μαλακό ιστό όταν ο αναβάτης βρίσκεται σε επιθετική θέση και οι γοφοί περιστρέφονται προς τα εμπρός.

Πέρυσι, η θυγατρική εταιρεία της Shimano, PRO, προσέφερε μια σέλα μικρής μύτης που επικεντρώθηκε στην ποδηλατική αγορά του δρόμου.

Οι σέλες με μικρή μύτη

Οι σέλες μικρής μύτης προσφέρουν ορισμένες πιθανές ωφέλειες σε ορισμένους ποδηλάτες. Είναι ενδιαφέρον ότι η Specialized Power ξεκίνησε αρχικά ως γυναικεία σέλα, μέχρι που μερικοί στην εταιρεία άρχισαν να τη δοκιμάζουν με τους άνδρες. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι το μεγαλύτερο πλάτος και το ανοικτό κανάλι.

Ποια είναι ακριβώς τα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού και ποιος μπορεί να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για μια τέτοια σέλα;

Ο Stewart Morton, μηχανικός ποδηλάτων με έδρα τη Μελβούρνη και ιδιοκτήτη του RiderFit, έχοντας εμπειρία και με τις δύο σέλες εξηγεί:

«Έχω βρει ότι με μερικούς αναβάτες η μακρύτερη σέλα μπορεί να προκαλέσει τρίψιμο στους εσωτερικούς μηρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πληγές. Έτσι, ώστε οι σέλες μικρής μύτης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Morton. «Με αυτή τη μείωση της πίεσης, οι αναβάτες είναι σε θέση να φτάσουν στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου ευκολότερα και με περισσότερη άνεση»

Σύμφωνα με τον Morton, οι σέλες όπως η Specialized Power και η PRO Stealth είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους έχουν επιθετικό στυλ οδήγησης.

«Για καλύτερη απόδοση, μπορεί [η σέλα] να ενθαρρύνει κάποιον να κυλήσει τη λεκάνη προς τα εμπρός, επιτρέποντας καλύτερη χρήση των γλουτιαίων μυών κατά το πεταλάρισμα και διατηρώντας μια καλύτερη θέση στη σπονδυλική στήλη».

«Υπάρχουν πολλά οφέλη για τη στάση ενός αναβάτη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου στον αυχένα, του πόνου στον ώμο και της πίεσης των χεριών για να αναφέρουμε μερικά. Η σέλα είναι το θεμέλιο του σεταρίσματος κάθε ποδηλάτου, επομένως έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική προσαρμογή. Εάν η σέλα λειτουργεί για τον αναβάτη, τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες αποτελεσματικού πεταλαρίσματος και μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού».

PRO Stealth

Με την ιδιοκτησία της Shimano στο BikeFitting.com, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας χαρτογράφησης πίεσης, η εταιρεία έχει σημειώσει άλματα στο σχεδιασμό σέλας. Η Stealth έχει αναμφισβήτητα την πιο αξιοσημείωτη επίδραση της ιαπωνικής εταιρείας στην αγορά σέλας μέχρι σήμερα. Και ενώ ακολούθησε την Specialized Power και μοιράζεται μια παρόμοια ιδέα σχεδιασμού, στέκεται μοναδικά.

H Stealth διαθέτει ένα επίπεδο προφίλ στα 255 mm μήκους που διαθέτει, με μια σχετικά μεγάλη μύτη που περιβάλλει ένα μεγάλο κεντρικό κανάλι. Ο σχεδιασμός unisex είναι διαθέσιμος είτε με ράγες από ανοξείδωτο χάλυβα είτε με ανθρακόνημα (υπό δοκιμή) και πλάτος 142 ή 152 mm.

Μιλώντας για βάρος, μια σέλα με ράγες από ανθρακόνημα πλάτους 152 mm ζυγίζει 178 γραμμάρια και μια με ράγες χάλυβα πλάτους 142 mm στα 205 γραμμάρια.

Οι ράγες και των δύο σελών, όπως όλες οι νέες σέλες PRO, διαθέτουν αυξημένο ύψος για την εξασφάλιση συμβατότητας με τα προβληματικά σχέδια σφιγκτήρων.

Στο πίσω μέρος της ενισχυμένης με ανθρακόνημα βάσης υπάρχουν δύο μικρές τρύπες για να τοποθετήσουμε διάφορα αξεσουάρ της PRO, συμπεριλαμβανομένου κάποιου αγωνιστικού αριθμού, κάμερας αθλητικής κάμερας ή φιαλιδίου CO2 και έξτρα σαμπρέλας.

Specialized Power

Το μοντέλο προέρχεται από τη μακρά ιστορία της Specialized, που είναι καινοτόμος στην αγορά σέλας, ξεκινώντας από το 1998 με την πρώτη σέλα Body Geometry. Από τότε, η Power αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό σχέδιο της εταιρείας.

Με μια ελαφρύ τόξο κατά μήκος της και σχεδόν ανύπαρκτη μύτη, το μοντέλο παρουσιάζει  σταθερή υποστήριξη στο πίσω μέρος της και ένα ευρύ κανάλι.

Όπως πολλές από τις σέλες επιδόσεων της Specialized, η Power είναι διαθέσιμη σε τέσσερις κατηγορίες τιμών, με τα Comp, Expert, Pro και S-Works που διαθέτουν χάλυβα cromoly, τιτάνιο, τιτάνιο και στη συνέχεια ανθρακόνημα στις ράγες αντίστοιχα. Σε όλα τα επίπεδα, η σέλα είναι διαθέσιμη σε πλάτη 143, 155 ή 168 mm.

Τα περισσότερα μοντέλα της Power προσφέρουν την άμεση τοποθέτηση αξεσουάρ όπως το Bandit Wrap, το οποίο αντικαθιστά μια τσάντα σέλας με ένα σταθερό σύστημα ταινιών Velcro-ιμάντας που φιλοξενεί το έξυπνο Tube Spool της εταιρείας. Σε σύγκριση με το στήριγμα σωλήνων που προσφέρεται από την Pro, η Specialized έχει ανώτερη μορφή και λειτουργία.

Γνώμες

Ο James Huang, συντάκτης τεχνολογίας στις ΗΠΑ, ήταν χρήστης της Specialized Power, 9 μήνες πριν από την απελευθέρωσή της. Η κανονική επιλογή του ήταν μία S-Works πλάτους 143mm και χρησιμοποίησε τη Pro Stealth σε πλάτος 142mm από πέρυσι.

Ο Huang δηλώνει ότι τα μεγαλύτερα θετικά στοιχεία της Stealth είναι η μεγάλη στήριξη των οστών και η ελάχιστη πίεση των ιστών (ειδικά στις επιθετικές θέσεις οδήγησης). Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ένας μεγάλος οπαδός των σκληρών πλαστικών άκρων όσον αφορά το πώς αισθάνεται πάνω στην ευρύτερη μύτη.

«Η Stealth αισθάνεται καλά για μένα γενικά, αλλά προτιμώ την Power για μεγαλύτερες βόλτες», είπε. “Μου αρέσει πολύ η Pro Stealth ως επί το πλείστον. Είναι η σέλα με την οποία ταξιδεύω συνήθως όταν παρακολουθώ εκδηλώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αλλά στο τέλος της ημέρας προτιμώ την Power».

Ένας άλλος πιστός οπαδός της Power είναι ο Leigh Schilling, πρώην διευθυντής πωλήσεων σε περιοδικό ποδηλάτου. Έχει τυπικά μια Power S-Works στα 155 mm και του δόθηκε Pro Stealth Carbon 152 mm για να δοκιμάσει.

«Η μεγαλύτερη διαφορά που μου άρεσε για τη Stealth είναι η πρόσθετη επένδυση που έχει σε σύγκριση με τη δική μου Power S-Works», δήλωσε. «Αυτό ήταν πιο αξιοσημείωτο, καθώς οδήγησα το Kickr στο Zwift περισσότερο από το να βγαίνω στο δρόμο. Η πρόσθετη επένδυση προσθέτει λίγο περισσότερη άνεση, ειδικά όταν βρίσκεστε κινούμενος προς τη μύτη της σέλας».

«Δεν αγωνίζομαι πια. Μου αρέσει μια σκληρότερη σέλα για αγώνες. Βρήκα ότι κινούμαι λίγο περισσότερο στη Stealth έξω στο δρόμο από ό, τι με την Power. Μου αρέσει η Stealth καλύτερα για το προπονητήριο, και η Power είναι καλύτερη για τις προπονήσεις».

Ο Stewart Morton λέει ότι είχε μικτά αποτελέσματα τόσο με τη Stealth όσο και με την Power

«Και οι δύο σέλες είναι γενικά κατάλληλες για έναν αναβάτη που θέλει να επιτύχει μια χαμηλότερη θέση στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου. Η ανατροφοδότηση από τους αναβάτες ποικίλλει, η Stealth για μερικούς αναβάτες αισθάνεται υπερβολικά μεγάλη στη μύτη σε σύγκριση με την Power. Η Power μπορεί να προκαλέσει στους αναβάτες μεγάλη πίεση στις άκρες της σέλας».

Ποιά είναι για μένα;

Αν είμαστε ο τύπος του ποδηλάτη που μας αρέσουν οι πολύωρες περιηγήσεις και δεν αλλάζουμε θέση πάνω στη σέλα, τότε η Power είναι φαινομενικά η σωστή επιλογή μεταξύ των δύο. Είναι το σχήμα και η μικρότερη μύτη δεν αφήνουν υπερβολικό περιθώριο κινήσεων γύρω από τη σέλα και ανταμείβουν εκείνους που ξοδεύουν το χρόνο για να βρουν την τέλεια εφαρμογή.

Συγκριτικά, η PRO Stealth προσφέρει πολύ περισσότερη ελευθερία. Η ευρύτερη μύτη, σε συνδυασμό με την πιο επίπεδη κορυφή, σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάζουμε συχνά θέση, όπως το να κινούμαστε προς τα εμπρός για απότομες αναβάσεις ή όταν βάζουμε τους αγκώνες σας πάνω στο τιμόνι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

21ο εταπ – Νίκη στη Μαδρίτη για Groves

Ο Sepp Kuss είναι ο τελικός νικητής της Vuelta a España 2023. Η ηγετική θέση του Αμερικανο…