Οι τροχοί υψηλού προφίλ από ανθρακόνημα, προσφέρουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ταχύτητα. Η διαφορά μεταξύ ενός σετ βασικών τροχών και ενός σετ από τέτοιους τροχούς, μπορεί να φτάσει τα 4’ σε μια διαδρομή 40 χιλιομέτρων.

Τροχοί με ψηλά στεφάνια (70-80 χιλιοστών) που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο, είναι ίσως υπερβολικοί για καθημερινή χρήση. Προορίζονται για αγώνες και επίπεδες διαδρομές.

Φυσικά τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο, από άλλους τροχούς με χαμηλότερο προφίλ. Για το λόγο αυτό, έχουμε συμπεριλάβει και δύο τροχούς μεσαίου ύψους (περίπου 65 χιλιοστά), ώστε να δούμε τις διαφορές.

Ενώ η ταχύτητα είναι η προτεραιότητα εδώ, επίσης βασική είναι η απόδοση κατά το φρενάρισμα και ιδιαίτερα η σταθερότητα, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους τροχούς, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Πώς έγινε η δοκιμή

Κάθε τροχός δοκιμάστηκε για περίπου 3200 χλμ με όλες τις συνθήκες. Τα ελαστικά ελέγχου ήταν τα Michelin Power 4 Competitions, με πιέσεις 100/105 psi. Στις εξωτερικές δοκιμές, οι τροχοί δοκιμάστηκαν στο φρενάρισμα, στην ακαμψία και την σταθερότητα τους.

Όλοι οι τροχοί δοκιμάστηκαν σε δύο γωνίες, 5ο  και 12,5ο, στην αεροδυναμική σήραγγα, ώστε να προσομοιωθούν διαφορετικές συνθήκες. Χρησιμοποιήθηκε ποδήλατο χρονομέτρου με ένα αναβάτη να πεταλάρει.

Όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με 48 χ.α.ω. Αυτή είναι η ταχύτητα που προσφέρει καλύτερη ανάλυση στα δεδομένα, σε σύγκριση με χαμηλότερες ταχύτητες.

Enve 7.8

Οι καλύτεροι τροχοί υψηλού προφίλ από ανθρακόνημα για το 2017

 • Τιμή: 2240 €
 • Βάρος: 1696 γραμμάρια

Πολύ γρήγοροι τροχοί και στις δύο γωνίες της σήραγγας. Επιπλέον, πολύ σταθεροί και πολύ καλοί στο έντονο φρενάρισμα. Το σετ περιλαμβάνει τροχούς 71/80 χιλιοστών.

Παρέχουν πολύ ισχυρό και προοδευτικό φρενάρισμα στο στεγνό και εξαιρετικό φρενάρισμα σε βροχή, και ταιριάζουν πολύ καλά με ελαστικά 25 χιλιοστών.

Κριτική: Οι καλύτεροι τροχοί σε  ταχύτητα, σταθερότητα και πέδηση. Ένα νέο σημείο αναφοράς.

Zipp 808 NSW

Οι καλύτεροι τροχοί υψηλού προφίλ από ανθρακόνημα για το 2017

 • Τιμή: 2822 €
 • Βάρος: 1795 γραμμάρια

Το γνωστό βάθος των 82 χιλιοστών διατηρείται, αλλά η γενιά NSW 808 έχει πολλούς νεωτερισμούς: Αναθεωρημένο προφίλ, νέα γραφικά με λέιζερ, νέες αυλακώσεις τροχών για το φρενάρισμα, νέο έξυπνο κέντρο, το οποίο μειώνει την αντίσταση τριβής, όταν δεν πεταλάρουμε.

Το γενναιόδωρο πακέτο περιλαμβάνει σακούλες συσκευασίας, επεκτάσεις, ταινίες και σαμπρέλες. Με  ελαστικό 25 χιλιοστών έχει καλή σταθερότητα, αλλά όχι όπως το προηγούμενο σύνολο.

Στην αεροδυναμική σήραγγα ήταν εκπληκτικά αργά στις 12,5ο.

Κριτική: Πολύ καλό σύστημα, με πολλές καινοτομίες.


HED Jet 6.9

 • Τιμή: 1805 €
 • Βάρος: 1722 γραμμάρια

Αυτό που πραγματικά προκαλεί αίσθηση, είναι ότι αυτό το σύστημα αποτελείται από ένα συνδυασμό βάθους 60/90 χιλιοστών και έχει στεφάνια αλουμινίου. Το αεροδυναμικό του τμήμα αποτελείται από ένα λεπτό φύλλο ανθρακονημάτων, οπότε θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή.

Οι διαφορές στο βάθος, σημαίνει ότι το σύστημα παρέχει υψηλή σταθερότητα, και μεγάλη δύναμη φρεναρίσματος, φτάνοντας στο επίπεδο των δισκοφρένων.

Κριτική: Ασυναγώνιστη αξία, πολύ γρήγοροι, φρενάρισμα και σταθερότητα υψηλού επιπέδου.

Knight 95

Οι καλύτεροι τροχοί υψηλού προφίλ από ανθρακόνημα για το 2017

 • Τιμή: 2085 €
 • Βάρος: 1896 γραμμάρια

Αποτελούν τους πιο βαρύς αλλά και τους βαθύτερους τροχούς της δοκιμής μας. Στο δρόμο, λόγω αδράνειας, φαίνεται να λειτουργούν πάνω από τα 40 χ.α.ω., αλλά κερδίζουν σε οπισθέλκουσα. Κατατάσσονται στην 3η θέση, μόλις 1 watt πίσω από τους HED.

Παρά το μειονέκτημα τους βάρους είναι πολύ άκαμπτοι και σταθεροί. Στο υγρό φρενάρισμα, υπάρχει καθυστέρηση αρχικά αλλά μετά δυνατό δάγκωμα.

Η επιλογή των κέντρων Aivee, μειώνουν την τιμή και κάνουν τους 95 οικονομικά προσιτούς.

Κριτική: Πραγματικά γρήγοροι, πολύ καλή τιμή, μεγάλη σταθερότητα αλλά και μεγάλο βάρος.

DT Swiss 65 RRC

 • Τιμή: 2565 €
 • Βάρος: 1659 γραμμάρια

Ως ένας από τους χαμηλότερους τροχούς που δοκιμάστηκαν (65 χιλιοστά), είχε πολύ καλά αποτελέσματα στην αεροδυναμική σήραγγα: 4ος στις 5ο και 6ος στις 12.5ο.

Μια και έχει στενό στεφάνι, είναι καλύτερο ένα ελαστικό 23 χιλιοστών, για να δώσει έξτρα ταχύτητα.

Η σταθερότητα στον άνεμο είναι αξιοπρεπής, αν και οι ελαφρύτεροι αθλητές ή όσοι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου σε τροχούς βαθιάς διατομής θα εξυπηρετούνται καλύτερα αλλού.

Δύο θέματα: Κακό φρενάρισμα σε στεγνό και υγρό οδόστρωμα και υψηλή τελική τιμή.

Κριτική: Η χαμηλή πέδηση και η υψηλή τιμή καταστρέφουν ένα σύστημα γρήγορων τροχών.

Mavic CXR 80T

 • Τιμή: 2406 €
 • Βάρος: 1723 γραμμάρια

Οι CXR 80 υπάρχουν σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά αποτελούν ένα πολύ καλό προϊόν. Είναι μόνο tubular και έρχονται με το ειδικό ελαστικό της Mavic, το πέλμα του οποίου είναι σχεδιασμένο να επηρεάζει τη ροή του αέρα.

Το κράτημα και το φρενάρισμα είναι καλά στο στεγνό, αλλά σχεδόν καθόλου στο βρεγμένο.

Είναι σταθεροί και αποδείχθηκαν εξαιρετικά γρήγοροι σε υψηλή κλίση στη σήραγγα, αλλά ήταν παράξενα αργοί σε χαμηλή κλίση.

Κριτική: Γρήγοροι και σταθεροί σε διασταυρούμενους ανέμους, αλλά πολύ άσχημη συμπεριφορά στο βρεγμένο και σε χαμηλό άνεμο.

Vision Metron

 • Τιμή: 1975 €
 • Βάρος: 1823 γραμμάρια

Το σύστημα αποτελείται από τροχούς 55/81 χιλιοστών. Γενικά, οι πίσω τροχοί δεν επηρεάζουν τη σταθερότητα, έτσι ώστε το μεγάλο 81 στο πίσω μέρος, έχει νόημα στο ότι προσθέτει ταχύτητα.

Στο δρόμο αισθάνονται γρήγορα, αλλά όχι στο ρυθμό των καλύτερων. Επίσης η σήραγγα επιβεβαίωσε την αίσθηση, με μια μεσαία βαθμολογία.

Έχουν αρκετό βάρος και φρενάρουν ικανοποιητικά. Όμως αν ενδιαφερόμαστε για «οικονομικούς» τροχούς με υψηλό προφίλ, που να λειτουργούν σωστά και με άνεμο, αυτοί είναι οι τροχοί για εμάς.

Κριτική: Καλή τιμή και σταθερότητα στο δρόμο, αλλά αρκετό βάρος και όχι εξαιρετικά γρήγοροι.

Profile Design Twenty-Four 78

 • Τιμή: 2030 €
 • Βάρος: 1884 γραμμάρια

Ένα σύστημα όπου ελαστικά 23 χιλιοστών θα ταιριάζουν καλύτερα. Οι 78 ήταν αργοί στο δρόμο και ήταν ακόμη πιο απογοητευτικοί στη σήραγγα, όπου κατέλαβαν την 7η θέση.

Η ακαμψία είναι καλή και η σταθερότητα είναι εντυπωσιακή. Όμως, το σημαντικό βάρος κάνει τους τροχούς να «σέρνονται».

Επίσης πολύ μεγάλες διαφορές στην πέδηση: Πολύ καλοί στο στεγνό, πολύ κακοί στο βρεγμένο.

Κριτική: Πολύ καλό σκορ σε όλα τα επίπεδα, εκτός από το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Roval CLX 64

 • Τιμή: 1995 €
 • Βάρος: 1596 γραμμάρια

Ένα σύστημα τροχών με τα πιο φαρδιά στεφάνια, σχεδόν όπως οι HED. Προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος για την θλιβερή απόδοση στην αεροδυναμική σήραγγα.

Επιπλέον, οι CLX είναι εξαιρετικά ασταθής σε συνθήκες ανέμου. Αποτελούν τους ελαφρύτερους τροχούς της δοκιμής, αλλά η ελάχιστη ακαμψία τους, τους κάνει να έρχονται συχνά σε επαφή με τα τακάκια των φρένων.

Κριτική: Αργοί, σπασμωδική συμπεριφορά με έντονο φλεξάρισμα. Ίσως οι τροχοί που θα προτείναμε στον «αντίπαλο» μας.

Progress Space 88

 • Τιμή: 1685 €
 • Βάρος: 1745 γραμμάρια

Ο τροχός 88 χιλιοστών, χρησιμοποιεί ένα παλαιό σύστημα με προφίλ σχήματος V. Υπάρχει τιτάνιο στο στεφάνι για την ενίσχυση της αντοχής σε κρούση.

Σε περίπτωση ζημιάς τον πρώτο χρόνο, η εταιρεία προσφέρει 50% μείωση από την αντικατάσταση.

Η ακαμψία είναι αξιοπρεπής όπως και η πέδηση, αλλά μέχρι εκεί. Στην σήραγγα, οι τροχοί ήταν αργοί και στο δρόμο παρουσίαζαν μεγάλη αστάθεια, ιδιαίτερα στους ανέμους.

Κριτική: Καλή πέδηση, αλλά αργοί τροχοί και εξαιρετικά ασταθής. Δεν τους συνιστούμε.

Συμπέρασμα

Με την χειρότερη κατάταξη, οι Progress 88 είναι από τους χειρότερους τροχούς που δοκιμάσαμε και η αντικατάστασή του δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα.

Οι Roval είναι επίσης απογοητευτικοί, ενώ οι Profile Design, DT Swiss και Mavic απλώς απέτυχαν να εντυπωσιάσουν.

Ο συνδυασμός Vision Metron 55/81 είναι πολύ καλύτερος. Η απόδοση δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά είναι πιο προσιτοί και αποτελούν μια καλή αγορά.

Οι Knights 95 ήταν ένα κλάσμα πιο γρήγοροι στις δοκιμές και είναι πολύ πιο προσιτοί από τους Zipps. Οι τελευταίοι είναι καλύτερα κατασκευασμένοι και προσφέρουν ισχυρότερη πέδηση με μικρότερο βάρος και καλύτερο πακέτο. Όποιοι μπορούν να τους αντέξουν οικονομικά, αξίζουν το επιπλέον.

Οι HED Jet 6.9 είναι ένας ισχυρός διαγωνιζόμενος. Το φρενάρισμα και η τιμή είναι εξαιρετικά, διότι χρησιμοποιεί κράμα αλουμινίου, είναι σταθεροί λόγω του μικτού βάθους και του εκλεπτυσμένου σχήματος. Αγοράστε τους με σιγουριά.

Οι Enve 7.8 χρειάστηκαν το κάτι παραπάνω για να κατακτήσουν την 1η θέση. Και το κατέχουν: Είναι οι ταχύτεροι τροχοί στην σήραγγα και στις δύο γωνίες, οι 3οι πιο ελαφριοί, 1οι στο φρενάρισμα τροχών από ανθρακόνημα και οι πιο σταθεροί.

Με διαφορά, οι καλύτεροι τροχοί υψηλού προφίλ από ανθρακόνημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς να τρέχουμε πιο γρήγορα – Βασικός οδηγός

Αν είμαστε αρχάριοι στο τρέξιμο, ο πρώτος στόχος μας είναι συνήθως να τερματίσουμε μια νέα…