Ίσως έχουμε ακούσει τη σύσταση να περπατάμε τουλάχιστον 10.000 βήματα κάθε μέρα για να παραμείνουμε υγιείς. Σε αρκετές εφαρμογές στο κινητό μας, εμφανίζεται κάτι ανάλογο.

Ακούγεται καλό, αλλά τι γίνεται αν προτιμάμε το ποδήλατό μας; Ποιος τρόπος διατήρησης της φόρμας είναι πιο αποτελεσματικός; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Το περπάτημα απαιτεί περισσότερο χρόνο

Περπατώντας 10.000 βήματα θα διανύσουμε περίπου 8 χλμ. Εάν λάβουμε υπόψη ότι μια μέση ταχύτητα περπατήματος είναι 5χ.α.ω., τότε θα χρειαζόταν περίπου 1:36΄ για να ολοκληρώσουμε την ημερήσια ποσότητα βημάτων.

Στην ποδηλασία καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες

Με την μέση ταχύτητα περπατήματος, ο μέσος άνθρωπος θα κάψει περίπου 232 kcal ανά ώρα. Έτσι, όλη η απόσταση των 8 χλμ (ή 10.000 βημάτων) θα μας κάνει να κάψουμε περίπου 371 kcal συνολικά.

Ποδηλατώντας με μέτρια ταχύτητα 20 χ.α.ω., θα κάψουμε περίπου 563 kcal συνολικά. Και η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αυξάνουμε την ένταση.

Περπατώντας γρήγορα ( 6.5 χ.α.ω.), καίμε 352 kcal ανά ώρα, ενώ ποδηλατώντας γρήγορα (30 χ.α.ω.), καίμε 844 kcal ανά ώρα.

Η ποδηλασία είναι καλύτερη για την πρόληψη της παχυσαρκίας

Ερευνητές από το Λονδίνο, ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των διαφόρων μεθόδων αστικής μετακίνησης και του κινδύνου παχυσαρκίας. Δεδομένα από 150.000 συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι τόσο το περπάτημα όσο και το ποδήλατο έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση αυτοκινήτου ή των δημόσιων συγκοινωνιών.

Το περπάτημα συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) και σωματικό λίπος, αλλά σε μικρότερο βαθμό από το ποδήλατο.

Ο μέσος συμμετέχων στη μελέτη που ποδηλατούσε στην εργασία, ζύγιζε περίπου 5 κιλά λιγότερο από ένα παρόμοιο άτομο που μετακινείται με αυτοκίνητο.

Το περπάτημα δεν απαιτεί εξοπλισμό

Αυτοί οι αριθμοί δεν σημαίνουν πολλά, εάν δεν ασκούμαστε και εδώ το περπάτημα έχει το πάνω χέρι. Ο καθένας μας μπορεί να πάει για μια βόλτα υπό σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες. Για να ποδηλατήσουμε, χρειαζόμαστε αρχικά ένα ποδήλατο, ιδανικά καλά συντηρημένο. Επίσης χρειαζόμαστε κράνος και τον ανάλογο ρουχισμό.

Είναι η ποδηλασία καλύτερη;

Αν μας αρέσει, τότε οπωσδήποτε! Η ποδηλασία είναι πιο αποδοτική από πλευράς χρόνου, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και είναι καλύτερη για να μας κρατάει σε φόρμα.

Και το “μειονέκτημα” της κατοχής και συντήρησης ενός ποδηλάτου είναι ίσως κάτι που μας αρέσει ούτως ή άλλως. Αλλά αν η ποδηλασία δεν είναι αυτό που μας αρέσει, τότε το περπάτημα θα κάνει τη δουλειά.

Οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθόμαστε στον καναπέ μας…

One Comment

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΣΛΗΣ

    May 7, 2019 at 5:33 am

    Και ο συνδυασμός βαδίσματος και ποδηλασίας είναι το ιδανικότερο!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Liège-Bastogne-Liège 2024 – Νίκη για Tadej Pogačar

Ο Tadej Pogačar κατέκτησε τη νίκη στο Liège-Bastogne-Liège 2024,με μια αποφασιστική επίθεσ…