Ως αθλητές ή χομπίστες, έχουμε την εμμονή να ασχολούμαστε με το βάρος μας. Ποιο είναι το ιδανικό βάρος μου; Πόσο πιο γρήγορος θα ήμουν αν έχανα λίγα κιλά; Γιατί δεν ζυγίζω λιγότερα, αφού προπονούμαι 8 ώρες την εβδομάδα;

Παραπάνω είναι μερικές εύλογες (!) απορίες, σχετικά με το ιδανικό μας βάρος. Παραθέτουμε λοιπόν μερικούς πρακτικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος:

1. Έχουμε σαφή στόχο

Δεν πρέπει να είμαστε ασαφείς γι΄αυτό: Εάν θέλουμε πραγματικά να χάσουμε βάρος, βάζουμε ένα ρεαλιστικό και συγκεκριμένο στόχο. Θα μπορούσε να είναι 5 κιλά ή 2 κιλά πριν τον αγώνα “Α”.

‘Ο, τι κι αν είναι, χρειαζόμαστε έναν στόχο ή αλλιώς είναι πολύ εύκολο να γυρίσουμε πίσω στις παλιές μας συνήθειες.

2. Πάντα παρακολούθηση!

Μόλις θέσουμε το μακροπρόθεσμο στόχο μας, τον σπάμε σε μικρότερους εβδομαδιαίους / μηνιαίους στόχους και παρακολουθούμε την εξέλιξη. Ένας εύκολος τρόπος είναι να αποκτήσουμε την συνήθεια να ζυγίζουμε τον εαυτό μας.

Υπάρχουν επίσης κάποιες εξαιρετικές εφαρμογές για τα κινητά, που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

3. Θέτουμε θετικούς στόχους, όχι περιορισμούς

Ορίζουμε θετικούς στόχους, όπως το να τρώμε 3 φρούτα την ημέρα. Αυτοί οι στόχοι είναι πολύ πιο εύκολοι στην παρακολούθηση και τήρηση τους, από τους στόχους που βασίζονται σε περιορισμούς, όπως το να μην τρώμε σοκολάτα για 15 μέρες.

Τέτοιοι θετικοί στόχοι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί όταν προσθέτουμε μια χρονική περίοδο. Επομένως, για να χρησιμοποιήσουμε το παραπάνω παράδειγμα, «Πόσες διαδοχικές μέρες μπορούμε να τρώμε τα 3 φρούτα;». Λίγο ανταγωνισμός με τον εαυτό μας, πάντα καταλήγει σε κάτι καλό.

4. Να είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας

Ναι, οι αθλητές αντοχής τυπικά θα χρειαστούν περισσότερους υδατάνθρακες από κάποιον που κάνει απλά γραφική δουλειά.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει μια κακή διατροφή, απλά κάνοντας προπόνηση. Οπότε…


5. Τρώμε περισσότερο πράσινο, λιγότερο καφέ

Είναι κάτι απλό, όχι αναγκαστικά επιστημονικό. Αλλά αυτή είναι μια χρήσιμη αρχή που μπορούμε να εφαρμόσουμε όταν είμαστε μακριά από τη βάση μας.

Σίγουρα ένα Club sandwich φαίνεται δελεαστικό όταν πεινάμε, αλλά μια Caesar salad με κοτόπουλο και καλαμπόκι είναι πιο σωστή για τη διατροφή μας. Λόγω προπόνησης χρειαζόμαστε θερμίδες – πρέπει απλώς να βεβαιωθούμε ότι είναι καλές θερμίδες.

6. Αποφεύγουμε τα σνακ στο γραφείο.

Συνήθως σε περιβάλλον γραφείου, παραγγείλουν ή φέρνουν ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει.

Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε, είναι να έχουμε μερικούς ξηρούς καρπούς ή φρούτα για να τσιμπάμε κάτι και ένα μπολ σαλάτας για το μεσημεριανό μας. Ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος, αλλά έχοντας υγιείς εναλλακτικές λύσεις, μπορούμε να μείνουμε στο πρόγραμμα μας.

7. Πίνουμε νερό!

Ακόμη και χωρίς στόχο απώλειας βάρους, παραμένοντας ενυδατωμένοι είναι το κλειδί για την απόδοση. Βοηθά επίσης να κρατήσουμε μακριά τη μεσημεριανή πείνα, γεμίζοντας τον κενό χώρο στην κοιλιά μας.

8. Ορίζουμε χρόνο διακοπής τροφής

Ανάλογα την ώρα που πέφτουμε για ύπνο, ορίζουμε συνήθως ένα 3ωρο πριν να έχουμε το τελευταίο μας φαγητό. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό το όριο είναι περίπου στις 21-22:00.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στο σώμα μας το χρόνο να αφομοιώσει τα τρόφιμα, και ξυπνάμε με καλή όρεξη για πρωινό.

Μπορούμε να επιλέξουμε όποιες από τις παραπάνω στρατηγικές προτιμούμε. Το σίγουρο είναι ότι είναι δοκιμασμένες και φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιλογή είναι δική σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια για το 2022

Ποια είναι τα καλύτερα «έξυπνα» προπονητήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την προπόνηση…