Ξέρουμε σίγουρα ότι οι προπονήσεις βελτιώνουν την απόδοση μας στο ποδήλατο.

Αυτό που ξεχνούν πολλοί ποδηλάτες είναι ότι η διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει ή να εμποδίσει τις προσαρμογές της προπόνησης, που τόσο σκληρά καταβάλλουμε.

Η περιοδική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να μεγιστοποιήσουμε τις προπονητικές προσαρμογές, διατηρώντας παράλληλα το βάρος μας.

Τι είναι η περιοδική διατροφή;

Δυστυχώς, η περιοδική διατροφή δεν έχει έναν ενιαίο και σαφή ορισμό. Κάθε διατροφολόγος και προπονητής μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, ο όρος “περιοδική διατροφή” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αλλαγές στη διατροφική πρόσληψη ως απόκριση σε ορισμένες προπονητικές περιόδους.

Μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο να τρώμε λιγότερο στην εκτός εποχή για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους ή να «φορτώνουμε» υδατάνθρακες, πριν από έναν αγώνα για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Είναι ένας πολύ ευρύς ορισμός πιθανώς επειδή υπάρχουν πολλές διατροφικές προσεγγίσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιοδική διατροφή.

Γιατί είναι σημαντική?

Η έρευνα δείχνει ότι ο χειρισμός της πρόσληψης υδατανθράκων και της θερμιδικής πρόσληψης γενικά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογία. Όλο και περισσότεροι ερευνητές αρχίζουν να το επισημαίνουν, όπως επισημαίνουμε παρακάτω:

«Η περιοδική ολοκλήρωση προπονήσεων αντοχής με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, ρυθμίζει την ενεργοποίηση οδών κυτταρικής σηματοδότησης, προάγει τις οξειδωτικές προσαρμογές των σκελετικών μυών που προκαλούνται από την προπόνηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βελτιώνει την απόδοση» Impey (2018)

«Οι ανταγωνιστικοί αθλητές ενδέχεται να επιθυμούν να χειριστούν τη διαθεσιμότητα υδατανθράκων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από επιλεγμένες προπονήσεις, που αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου περιοδικού προγράμματος προπόνησης-διατροφής για την προώθηση προσαρμογών μεταβολικών προσαρμογών, που θα πρέπει θεωρητικά να προωθούν τις επιδόσεις που βασίζονται στην αντοχή». Hawley και Burke (2010)

Οι κύριοι τύποι περιοδικής διατροφής

Η διατροφή, όπως και η προπονητική, μπορεί να περιοδίζεται σε μακροκύκλους, μεσόκυκλους και μικρόκυκλους.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη κατά τη διάρκεια της σεζόν με προπονήσεις υψηλής έντασης και αγώνες και χαμηλότερη στην αρχή της σεζόν, όταν ο κύριος στόχος είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος.

Αυτές οι μεγάλες αλλαγές εικόνας είναι σχετικά γνωστές και χρησιμοποιούνται ευρέως. Αυτό που είναι πολύ λιγότερο γνωστό και χρησιμοποιείται είναι οι διατροφικές αλλαγές στους μικρόκυκλους ακόμη και καθημερινά, προπόνηση με προπόνηση.

Αυτές οι αλλαγές μικροκύκλων, χρησιμοποιούνται κυρίως για να αξιοποιήσουν στρατηγικές «χαμηλών εντάσεων», διατηρώντας παράλληλα ένα καλό ποσοστό τις προπονήσεις «υψηλών εντάσεων» για να διατηρήσουν την ικανότητα έντασης σε αγώνα.

Ένα πράγμα που επίσης εμπίπτει στην περιοδικότητα διατροφής, είναι η αγωνιστική προπονητική διατροφή. Αυτή η προσέγγιση επικεντρώνεται σε πολλά στοιχεία που τροφοδοτούν την ημέρα των αγώνων και προσπαθεί να προετοιμάσει το σώμα μας γι ‘αυτούς εκ των προτέρων.

Σε επόμενο άρθρο μας, θα εξετάσουμε τα διαφορετικά χρονικά διαστήματα της περιοδικής διατροφής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Πώς να τρέχουμε πιο γρήγορα – Βασικός οδηγός

Αν είμαστε αρχάριοι στο τρέξιμο, ο πρώτος στόχος μας είναι συνήθως να τερματίσουμε μια νέα…