Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 στο Τόκιο θα καθυστερήσουν κατά ένα χρόνο μέχρι το 2021, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να δηλώνει ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα «…να προστατευθεί η υγεία των αθλητών, όσων εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η διεθνής κοινότητα».

Ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe και η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach να καθυστερήσει τους Αγώνες κατά ένα χρόνο, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα, το μέλος της ΔΟΕ, Dick Pound, αποκάλυψε ότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα καθυστερούσαν μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ενώ η ΔΟΕ την Κυριακή είχε αρχικά δώσει προθεσμία 4 εβδομάδων για να αποφασίσει την αναβολή των Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Abe πρότεινε αναβολή με τον Bach σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την ιαπωνική NHK, ενώ η ΔΟΕ επιβεβαίωσε αργότερα την Τρίτη το απόγευμα.

Η ΔΟΕ αντιμετώπισε ήδη μια αντίδραση από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τους αθλητές για την καθυστέρησή της στην απόφαση να αναβληθούν οι Αγώνες. Οι επιτροπές του Καναδά και της Αυστραλίας δήλωσαν ότι δεν θα στείλουν αθλητές, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να σηματοδοτούν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο ιός Covid-19 έχει προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση, με χώρες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόζουν διάφορα επίπεδα καραντίνας,  για να περιορίσουν την κυκλοφορία των πολιτών. Υπάρχουν περίπου 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, με περισσότερους από 16.000 θανάτους μέχρι την 24/3/2020.

Η εισροή χιλιάδων ανθρώπων στο Τόκιο για τους Αγώνες τον Ιούλιο θα δημιουργούσε σημαντικό κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, καθώς οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται ήδη υπό πίεση με τα κρούσματα να αυξάνονται.

Η μετακίνηση των Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία των 124 ετών μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην Ιαπωνία, ωστόσο, με την Goldman Sachs εκτιμώντας ότι η χώρα θα χάσει 4,5 δις δολάρια στην εισερχόμενη και εγχώρια κατανάλωση σε περίπτωση μετακίνησης των Αγώνων, έχοντας ήδη δαπανήσει 12 δις δολάρια στις προετοιμασίες.

Ο Dick Pound δήλωσε στο Reuters ότι η ΔΟΕ δεν ήθελε να σπεύσει σε μια απόφαση, ώστε να συζητήσει εναλλακτικά σχέδια με τους οικοδεσπότες, αλλά δήλωσε ότι αναγκάστηκε με την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού: «Πιθανώς αυτό που άλλαξε την κατάσταση στα τελευταίες 2 ημέρες είναι η καμπύλη του ιού Covid-19. Γίνεται πλέον πολύ απότομη και αυτό σαφώς δεν είναι κάτι που θα είναι υπό έλεγχο μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και πιθανώς όχι μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Pound.

Στην ποδηλασία, κανένας αγώνας δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με την απόφαση της UCI, αν και το Giro d’Italia του Μαΐου έχει ήδη αναβληθεί λόγω του ιού. Το Tour de France πρόκειται ακόμα να προχωρήσει, με τους διοργανωτές της ASO να σχολιάζουν την κατάσταση του αγώνα.

Οι ολυμπιακοί αγώνες δρόμου και οι δοκιμασίες χρόνου αρχικά είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μεταξύ 25 Ιουλίου και 29 Ιουλίου, ενώ οι αγώνες πίστας ήταν προγραμματισμένες για τις 3 Αυγούστου έως τις 7 Αυγούστου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί είναι χρήσιμο να τρέχουμε εκτός δρόμου;

Όταν τρέχουμε σε μονοπάτια ή εκτός δρόμου, μπορούμε να προσθέσουμε πολλά οφέλη στο κανονικ…