Τον περασμένο μήνα, ο κόσμος της ποδηλασίας γοητεύτηκε από την Everesting, καθώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές ανέβηκαν στο ύψος του Έβερεστ (8.848 μέτρα) στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Όπως αποδεικνύεται, οι επαγγελματίες δεν ήταν μόνοι.

Σχεδόν 1.200 αναβάτες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν επιτυχημένες προσπάθειες Everesting τον Μάιο, τον πιο πολυσύχναστο μήνα για την πρόκληση. Αντίθετα, σε ένα τυπικό μήνα, περίπου 150-200 αναβάτες ολοκληρώνουν την πρόκληση.

«Μπήκε στο λεξικό ποδηλασίας, το κοινό λεξιλόγιο ποδηλασίας», δήλωσε ο Andy van Bergen, ιδρυτής του Everesting. «Το πιο ωραίο είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον καμία επεξήγηση. Λέτε τη λέξη και οι άνθρωποι ξέρουν τι είναι».

Επιπλέον, οι ποδηλάτες έχουν αρχίσει να σπρώχνουν την πρόκληση του Έβερεστ σε ακόμη πιο ακραία όρια, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση σε εξαιρετικά απότομους λόφους ή επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμα ξανά και ξανά.

«Οι άνθρωποι κάνουν διπλό Everesting τώρα, ακόμη και τριπλό Everesting – ένας τύπος έχει κάνει ακόμη και ένα τετραπλό», δήλωσε ο Van Bergen. «Επιτρέπουμε ύπνο 2 ωρών για μια επόμενη προσπάθεια Everesting, οπότε αυτοί οι τύποι είναι καταπληκτικοί».

Πώς ξεκίνησε το Everesting

Ο Van Bergen, ο οποίος ζει στη Μελβούρνη, ξεκίνησε το Everesting τον Ιούνιο του 2014 μαζί με τη σύζυγό του ως πρόκληση για τους ποδηλάτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος για πολλά χρόνια χομπίστας, συνήθιζε να ωθεί τους φίλους του να ολοκληρώσουν πολύ σκληρές προπονήσεις για να καυχηθούν αργότερα.

Μετά από αρκετά χρόνια ολοκλήρωσης απαιτητικών διαδρομών, ο Van Bergen αναζήτησε μια πρόκληση που ήταν τόσο δύσκολη που ακόμη και μη ποδηλάτες θα εκτιμούσαν την τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για να την ολοκληρώσουν. Το να ανεβεί στο ύψος του ψηλότερου βουνού του κόσμου σε μία μόνο ανάβαση ακούστηκε σαν μια σπουδαία πρόκληση.

«Η μεγαλύτερη διαδρομή που έκανα ποτέ ήταν 300 χιλιόμετρα με 6.500 μέτρα υψομετρικών και πήγα στο γραφείο μου και το είπα σε έναν φίλο και ο τύπος κυριολεκτικά έλεγε:« Ω, είναι ωραίο, τι άλλο έκανες; » δήλωσε ο Bergen. «Προπονήθηκα ένα χρόνο για αυτό. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ και με ρωτάς τι άλλο ανέβηκα;»

Τον Ιούνιο του 2014, ο Van Bergen και 65 περίπου άλλοι ποδηλάτες σε όλο τον κόσμο επιχείρησαν το πρώτο Everesting. Περίπου οι μισοί από τους αναβάτες ολοκλήρωσαν την πρόκληση και γεννήθηκε η πρόκληση Everesting. Ο Van Bergen έγραψε σταθερούς κανόνες για την αρχική μορφή. Οι αναβάτες έπρεπε να ολοκληρώσουν την πρόκληση σε μία ανάβαση και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν.

Μερικοί κανόνες

Έκτοτε, ο van Bergen και η σύζυγός του έχουν γίνει οι επίσημοι φύλακες της πρόκλησης Everesting. Οι αναβάτες υποβάλλουν e-mail και δεδομένα Strava από τις προσπάθειές τους, και στη συνέχεια ο Van Bergens εξετάζει τα δεδομένα για να βεβαιωθεί ότι ο αναβάτης ακολούθησε τους κανόνες και πέτυχε τα σωστά υψομετρικά.

Συχνά, πρέπει να ενημερώνει τον αναβάτη ότι έχασε την πρόκληση.

«Το πιο δύσκολο είναι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι το έχουν ολοκληρώσει και τελικά φαίνεται ότι έχουν χάσει για οποιοδήποτε μήκος», δήλωσε ο Van Bergen. «Ξέρεις πόσο θα πληγωθούν από αυτό».

Οι αναβάτες μερικές φορές χρησιμοποιούν πληροφορίες κακής ανύψωσης και δεν επιτυγχάνουν το απαιτούμενο υψομετρικό ή παρερμηνεύουν τους κανόνες.

Αυτό συνέβη στα τέλη Μαΐου, όταν ο Γερμανός επαγγελματίας αθλητής Emanuel Buchmann υπέβαλε ένα υποτιθέμενο ρεκόρ Everesting, από μια ανάβαση στην Αυστρία. Όπως αποδεικνύεται, ο Buchmann είχε ολοκληρώσει το Everesting του σε δύο διαφορετικές διαδρομές της ίδιας ανάβασης, πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η προσπάθειά του δεν ήταν έγκυρη.

«Στεναχωρήθηκα επειδή ήταν ο Emu», είπε ο Van Bergen. «Πρέπει να απορρίψουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτά και με σκοτώνει κάθε φορά, επειδή οι άνθρωποι προσπάθησαν πάρα πολύ να το κάνουν».

Ο κανόνας που απαιτεί ένας αναβάτης να ολοκληρώσει την πρόκληση στην ίδια ανάβαση πηγάζει από την ορειβασία, είπε ο Van Bergen. Για να περπατήσεi στην κορυφή του βουνού Έβερεστ, ένας ορειβάτης πρέπει να ακολουθεί μόνο μία διαδρομή. Έτσι, ένας αναβάτης πρέπει να ακολουθήσει μία μόνο διαδρομή προς τη φανταστική κορυφή που αναζητά.

Ένα ζευγάρι δρομέων υπέβαλε ένα αρχείο Everesting που έγινε σε έναν απότομο λόφο στην πίσω αυλή ενός άνδρα. Ένας άλλος αναβάτης ολοκλήρωσε την πρόκληση σε έναν λόφο τόσο απότομο που ο αναβάτης συγκέντρωσε μόλις 50 μίλια συνολικής απόστασης.

«Ήταν πάντα πολλές ώρες – θα κάναμε μία ή δύο ώρες τη νύχτα και αυτό ήταν αρκετό για να συνεχίσουμε να είμαστε στην κορυφή από αυτό», δήλωσε ο van Bergen. «Τώρα τελειώνω τη δουλειά και είμαι κατευθείαν σε αυτό, και η γυναίκα μου και εγώ δουλεύουμε μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε βράδυ».

Ο Van Bergen γνωρίζει ότι ο θόρυβος γύρω από το Everesting μπορεί να καταλαγιάσει όταν επιστρέψουν οι αγώνες και οι ποδηλάτες σε όλο τον κόσμο επιστρέψουν στις οργανωμένες εκδηλώσεις τους. Οι επαγγελματίες αθλητές θα ξεφύγουν αναμφίβολα από την παράξενη πρόκληση, καθώς η ολοκλήρωση ενός Everesting είναι πολύ πιο δύσκολη από την πιο σκληρή σκηνή του Giro d’Italia.

Ωστόσο, το Everesting είναι αναμφίβολα εδώ, και ο Van Bergen είπε ότι ελπίζει ότι η τρέχουσα δυναμική τροφοδοτεί αυριανούς αναβάτες που θα αναλάβουν την πρόκληση.

«Διαβάζω την πιο απίστευτη ιστορία της πιο δύσκολης ημέρας που έχουν κάνει ποτέ, ή έχουν συγκεντρώσει ένα απίστευτο ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή έχουν ξεπεράσει κάποιες αντιξοότητες», δήλωσε ο van Bergen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

WD-40 ΒΙΚΕ νέα σειρά προϊόντων

Η νέα σειρά προϊόντων BIKE της WD-40 έφτασε στην Ελλάδα! Η νέα αυτή σειρά από την WD-40 πε…