Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 9.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι έχουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη χορτοφάγους. Αλλά γιατί να συμβαίνει αυτό;

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λειψίας και το Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό.

Αυτή η μελέτη εξέτασε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν το σώμα και την ψυχολογία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Οι ερευνητές καθόρισαν τις προσωπικές δίαιτες με ερωτηματολόγια, στα οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν πόσο συχνά είχαν καταναλώσει ζωικά προϊόντα τους τελευταίους 12 μήνες – από «πολλές φορές την ημέρα» έως «ποτέ».

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή, όσο λιγότερη ζωική τροφή στη διατροφή ενός ατόμου, τόσο χαμηλότερος κατά μέσο όρο ο δείκτης μάζας σώματος.

Το επεξεργασμένο φαγητό είναι πρόβλημα

Η πρώτη ερευνήτρια της μελέτης, Evelyn Medawar, σχολίασε έναν πιθανό λόγο για αυτό το αποτέλεσμα:

«Τα προϊόντα που είναι υπερβολικά πλούσια σε λίπος και ζάχαρη είναι ιδιαίτερα παχυντικά. Τονώνουν την όρεξη και καθυστερούν το αίσθημα κορεσμού. Εάν αποφεύγετε τις ζωικές τροφές, καταναλώνετε λιγότερα τέτοια προϊόντα, κατά μέσο όρο. Άτομα που τρώνε κυρίως φυτικά τρόφιμα, μπορούν επομένως να απορροφήσουν λιγότερη ενέργεια».

Χορτοφάγοι αθλητές - Χαμηλότερο σωματικό βάρος

Πρόσθεσε ότι εκτός από το διαφορετικό αίσθημα κορεσμού, παράγοντες τρόπου ζωής όπως περισσότερο άθληση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την υγεία, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Τα ζωικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα φυτικά

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πρωτογενών ζωικών προϊόντων όπως το κρέας, τα ψάρια και τα λουκάνικα συσχετίστηκαν με περισσότερο βάρος από τα δευτερεύοντα ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Medawar απεικονίζει ένα παράδειγμα: «Ένα άτομο με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος 1.2 βαθμών κατά μέσο όρο, είτε αποφεύγει εντελώς ορισμένα ζωικά προϊόντα, είτε βρίσκεται σε χορτοφαγική διατροφή` ή συνεχίζει να τρώει κρέας και ψάρι αλλά λιγότερο συχνά».

«Το αν η διατροφή είναι τελικά η αιτία του χαμηλότερου σωματικού βάρους ή εάν άλλοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τα δεδομένα».

Οι χορτοφάγοι είναι γενικά πιο εσωστρεφείς

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποκειμένων της μελέτης με τη λεγόμενη δοκιμασία απογραφής προσωπικότητας. Χάρη σε αυτό διαπίστωσαν ότι η χορτοφαγική ή vegan διατροφή σχετίζεται επίσης με την προσωπικότητα. Αποδείχθηκε ότι τα άτομα με κυρίως φυτικά τρόφιμα στη διατροφή τους, είναι πιο εσωστρεφή από αυτά που τρώνε περισσότερα ζωικά προϊόντα.

«Είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι ο λόγος για αυτό», δήλωσε η Veronica Witte. «Θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή περισσότεροι εσωστρεφείς άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο περιοριστικές διατροφικές συνήθειες ή επειδή είναι πιο κοινωνικά διαχωρισμένοι λόγω των διατροφικών τους συνηθειών».

Προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που τρώνε μεν ζωικά προϊόντα αλλά με μικρή συχνότητα. Εσείς;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη για Dries De Bondt

Ο Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) εξασφάλισε μια νίκη-σοκ στο 18ο εταπ του Giro d’Ita…