Το φθινόπωρο, με την αλλαγή της θερμοκρασίας και το χρώμα των φύλλων, είναι η εποχή του χρόνου όπου η ποδηλατική μας «κυριαρχία» εξασθενεί.

Έτσι, όταν νιώσουμε ότι είναι δύσκολο να τηρήσουμε το ποδηλατικό μας πρόγραμμα,  είναι σημαντικό να έχουμε ένα πλαίσιο για να βασιστούμε. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί είναι σημαντικό να έχουμε τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους ποδηλασίας και πώς να τους θέσουμε αποτελεσματικά.

Διευκολύνει το άγχος και μας κινητοποιεί

Ανεξάρτητα από το ρόλο που παίζει η ποδηλασία στη ζωή μας, ο καθορισμός ακόμη και μέτριων στόχων μπορεί να μας βοηθήσει να προσθέσουμε ένα επιπλέον επίπεδο ευχαρίστησης και ικανοποίησης σε μια δραστηριότητα που ήδη απολαμβάνουμε. Όταν έχουμε μια σαφή ιδέα για το τι θα κάνουμε, ωφελούμαστε αυτόματα από την αίσθηση του σκοπού που το συνοδεύει.

Εάν δεν έχουμε κάτσει ποτέ να σκεφτούμε ποιοι είναι οι στόχοι μας, είναι καιρός να το κάνουμε! Το καλύτερο είναι να τους καταγράψουμε σε μια κόλλα χαρτί.

Η ομορφιά του καθορισμού, τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων, στόχων είναι ότι μας επιτρέπει να περιμένουμε κάτι στο εγγύς μέλλον και κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε, αν χάσουμε τη συνολική εικόνα (επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο).

Όταν ορίζουμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι καλύτερο να ξεκινάμε με τη γενική εικόνα και στη συνέχεια να στοχεύσουμε τα μικρότερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα ως συνολική εξέλιξη, και να καταλάβουμε πώς σχετίζεται το ένα βήμα της διαδικασίας με το επόμενο.

Εκτιμάμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας

Όταν μπαίνουμε σε μια άνετη ρουτίνα, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε πού βρίσκεται η δύναμη μας και πού πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες για βελτίωση. Όταν δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένο στόχο, αυτόματα δίνουμε στον εαυτό μας μια δομή, που μπορεί να μας ειδοποιεί αν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Π.χ. Μπορεί να έχουμε πολύ καλή αερόβια κατάσταση, αλλά θέλουμε να τα πάμε καλά σε μια ατομική χρονομέτρηση. Επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ακολουθώντας το πλάνο θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον χρόνο μας.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ποδηλατικούς στόχους;

Ίσως θέλουμε να βελτιώσουμε την ανάβαση, οπότε καιρός να ξεκινήσουμε τις ανηφόρες. Στη συνέχεια, μπορούμε να αναπτύξουμε ένα αερόβιο προπονητικό πλάνο, που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε αυτήν την πτυχή της φυσιολογίας μας.

Επεκτείνουμε τους ορίζοντες μας

Η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων στόχων μας επιτρέπει να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ στρατηγικής και τακτικής. Η στρατηγική επικεντρώνεται γύρω από το στόχο που θέλουμε να πετύχουμε και η τακτική περιγράφει τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε.

Όταν έχουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, τους συγκεκριμένους πόρους και τις βέλτιστες πρακτικές για να φτάσουμε στο στόχο, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ακολουθήσουμε το πλάνο και να παραμείνουμε κινητοποιημένοι, με την πάροδο του χρόνου.


Επίλογος

Είναι σημαντικό, οι ποδηλατικοί μας στόχοι να είναι ρεαλιστικοί, χωρίς να επιβάλλουν περιορισμούς. Πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον καθορισμό ελάχιστων και όχι των μέγιστων.

Κατά τη διαμόρφωση του στόχου μας, χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «τουλάχιστον», «περισσότερο από» ή «τόσο γρήγορα όσο». Σκεφτόμαστε κάθε διαδρομή, ως ευκαιρία να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο που θέλετε να είμαστε.

Με αυτήν την προσέγγιση, μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…