Θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μια 5ωρη προπόνηση το Σάββατο, και την Κυριακή να κάνουμε αποκατάσταση; Η καλύτερα 2 προπονήσεις Σάββατο και Κυριακή, από 2.5 ώρες η καθεμία;

Υπάρχουν ενδιαφέροντα επιχειρήματα για κάθε προσέγγιση. Ας δούμε τους λόγους για τους οποίους 2 μικρότερες προπονήσεις είναι καλύτερες από 1 μεγάλη.

2 προπονήσεις την εβδομάδα είναι καλύτερες από 1

Ένας μεγάλος λόγος είναι φυσικά, η συχνότητα της προπόνησης. Εάν διαθέτουμε περίπου 5 ώρες την εβδομάδα για να κάνουμε ποδήλατο, τότε είναι καλύτερα να κάνουμε 2 προπονήσεις την εβδομάδα, έχοντας ενδιάμεσα 2-3 μέρες αποκατάσταση.

Εάν κάνουμε μόνο μια 5ώρη προπόνηση, τότε το σώμα μας θα μείνει χωρίς άσκηση για 6 συνεχόμενες ημέρες, κάτι που δεν θα βοηθήσει στην διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης.

Ευκολότερη αποκατάσταση

Οι μικρότερες προπονήσεις είναι πάντα πιο εύκολες. Μπορούμε πιο εύκολα να αναπληρώσουμε από τυχόν αφυδάτωση – ακόμα και τον χειμώνα. Επίσης, καίμε λιγότερες θερμίδες συνολικά, και έτσι είναι επίσης πιο εύκολο να αναπληρώσουμε το γλυκογόνο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε σχετικά φρέσκοι και ενεργοί για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μια μεγάλη προπόνηση, θα μας κοστίσει σίγουρα την επόμενη μέρα στη δουλειά, όπου δεν θα μπορούμε να αποδώσουμε όπως πρέπει.

Η προπόνηση με ένταση είναι καλύτερη για αγώνες

Κάνοντας 2 μικρότερες προπονήσεις, θα μπορούμε να δουλεύουμε με περισσότερη ένταση, από ότι αν κάναμε μια μεγάλη προπόνηση.

Σίγουρα οι προπονήσεις βάσεις χρειάζονται για να χτίσουμε την αντοχή μας. Αλλά αν έχουμε διατηρήσει ένα καλό αερόβιο επίπεδο, κάνοντας π.χ. τρέξιμο, τότε δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ αυτές τις πολύωρες, αργές προπονήσεις.

Αυτό που συνήθως χρειαζόμαστε, αν είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι η υψηλότερη ισχύς στο γαλακτικό κατώφλι. Αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρούμε μια μεγαλύτερη ταχύτητα σε αγωνιστικές εκδηλώσεις. Και αυτό το καταφέρνουμε, αν προπονούμαστε σε υψηλότερες εντάσεις.

Επίλογος

Θα πρέπει να προσέχουμε να μην σπαταλούμε χρόνο σε αναποτελεσματικές εντάσεις, το οποίο απλά θα συσσωρεύει κούραση, χωρίς επιπλέον βελτίωση.

Επίσης, μπορούμε να βελτιώσουμε το γαλακτικό κατώφλι και το μέγιστο VO2, με προπονήσεις μικρότερες από 2.5 ώρες, όπως είναι οι διαλλειματικές προπονήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Καρνιτίνη – Είναι απαραίτητη στην ποδηλασία;

Η καρνιτίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κρέας αλλά έχει κερδίσει δημοτικότητα…