Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος, εάν θέλουμε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Οι λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον ύπνο είναι συχνές και η μη επίγνωση των γεγονότων θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα της νυκτερινής ανάπαυσης.

Αναλύουμε 6 κοινούς μύθους σχετικά με τον ύπνο, για να μας βοηθήσουν να ξεκουραστούμε ευκολότερα.

Μύθος # 1: Χρειάζομαι λιγότερο ύπνο, γιατί είμαι μεγαλύτερος

Μεγαλώνοντας τελικά σημαίνει περισσότερες ευθύνες στη ζωή, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά. Φαίνεται ότι θυσιάζουμε πάντα τις ώρες ύπνου μας για να ελέγξουμε μερικά ακόμη πράγματα από τη λίστα υποχρεώσεων.

Είναι μια κοινή παρανόηση, ότι η ανάγκη για ύπνο μειώνεται καθώς γερνάμε. Παρόλο που δεν υπάρχει μαγικός αριθμός που να είναι σωστός για όλους, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 7 έως 9 ωρών τη νύχτα για να διασφαλίσουν ότι κοιμούνται όσο χρειάζονται.

Αν είμαστε νευρικοί και χωρίς ενέργεια, η αιτία πιθανότατα είναι ο ελλιπής ύπνος.

Μύθος # 2: Μπορώ να συμπληρώσω αργότερα  

Στην πραγματικότητα, η συμπλήρωση ύπνου δεν είναι τόσο απλή. Είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τη ζωή μας με λίγες μόνο ώρες ύπνου τις καθημερινές, αλλά τείνουμε να πούμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να το εξισορροπήσουμε το σαββατοκύριακο.

Η προσπάθεια αντιστάθμισης, με το να κοιμόμαστε μέχρι αργά το σαββατοκύριακο, δεν είναι υγιής και δεν έχει οφέλη για το σώμα μας.

Αντίθετα, είναι καλύτερο να διατηρούμε – όσο αυτό είναι εφικτό – ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, διαφορετικά μπορεί να υποφέρουμε από στέρηση ύπνου, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους και αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Μύθος # 3: Αν κοιμάμαι το μεσημέρι, δεν θα κοιμάμαι τη νύχτα

Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε μετά το γεύμα. Είναι φυσιολογικό και συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας πτώσης στον κιρκαδιανό ρυθμό μας εκείνο το διάστημα.

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι καλύτερος εάν είναι σύντομος, περίπου 15 έως 20΄.

Επομένως, ο μεσημεριανός ύπνος δεν θα επηρεάσει τον ύπνο μας τη νύχτα, αρκεί να είναι σύντομος.

Μύθος # 4: Ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο, με βοηθά να κοιμηθώ καλύτερα

Ενώ και το αλκοόλ μας χαλαρώνει και μας κάνει να νυστάζουμε, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπτόμενο ύπνο και να μας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα.

Είναι καλύτερο να έχουμε το τελευταίο μας ποτό 1 ή 2 ώρες πριν πέσουμε στο κρεββάτι, για να περάσει η επίδραση του. Θα νιώσουμε πιο ξεκούραστοι το πρωί.

Μύθος # 5: Κοιτώντας το κινητό, με βοηθά να κοιμηθώ καλύτερα

Τσεκάροντας τα τελευταία νέα στο κινητό μας, μπορεί να δυσκολέψει τον εγκέφαλο μας να απενεργοποιηθεί και να χαλαρώσει αρκετά για να κοιμηθεί.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου πριν από το κρεβάτι σχετίζεται με λιγότερες ώρες ύπνου και κακή ποιότητα ύπνου. Επίσης, το φως από την οθόνη, διεγείρει τον εγκέφαλό μας, μειώνοντας έτσι την υπνηλία.

Καλύτερα να μην ασχολούμαστε με το κινητό, τις τελευταίες δύο ώρες πριν από το κρεβάτι. Αν κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, τότε αφήνουμε το κινητό μας έξω από το υπνοδωμάτιο.

Μύθος # 6: Η άσκηση το βράδυ επηρεάζει τον ύπνο μου

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η άσκηση το βράδυ δεν θέτει σε κίνδυνο τον ύπνο μας. μπορεί ακόμη και να το βελτιώσει.

Από την άλλη, εάν κάνουμε μια έντονη προπόνηση λίγες ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι, μπορεί να δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε.  Επομένως, μειώνουμε τις εντάσεις και γυμναζόμαστε το απόγευμα, ώστε να δώσουμε αρκετό χρόνο στο σώμα μας να χαλαρώσει, πριν τον βραδινό ύπνο.

Επίλογος

Για να διατηρήσουμε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου, φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά όλη την εβδομάδα. Κάνουμε τις προπονήσεις μας το απόγευμα, και δεν αφήνουμε τελευταία στιγμή να ασχοληθούμε με το διαδίκτυο.

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε αρκετή ενέργεια όλη την ημέρα και να ακολουθήσουμε σωστά το προπονητικό μας πρόγραμμα, είναι εάν διατηρούμε μια υγιή ρουτίνα ύπνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χορτοφαγική διατροφή – Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η χορτοφαγική διατροφή έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ το…