Είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, προσπαθώντας να αποφασίσουμε ποια ώρα θα ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι για το επόμενο πρωί. Θα μπορούσαμε να κοιμηθούμε 7 ολόκληρες ώρες ή θα μπορούσαμε να ξυπνήσουμε 1 ½ ώρα νωρίτερα για να κάνουμε την πρωινή μας προπόνηση. Ποιο να επιλέξουμε;

Αυτός ο φαινομενικά απλός γρίφος είναι κάτι που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Η απόφαση φαίνεται αδύνατη. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την πρόληψη τραυματισμών, αλλά η άσκηση μπορεί να συμβάλει σε καλύτερο, πιο υγιή ύπνο.

Προτεραιότητα ο ύπνος

«Ο ύπνος και η άσκηση είναι και τα δύο απίστευτα σημαντικά για το σώμα σας, αλλά αν πρέπει να επιλέξετε ένα πρέπει να είναι ο ύπνος», προτείνει η Amy Leigh Mercree, προπονήτρια ευεξίας. «Οι επαρκείς ποσότητες ύπνου προσφέρουν στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπληρώσει και να ανανεώσει την κυτταρική σας λειτουργία. Εάν δεν το καταφέρετε, η υγεία σας θα υποφέρει πολύ».

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν αναγκάζονται να επιλέξουν, σχεδόν πάντα επιλέγουν τον ύπνο. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου, σύμφωνα με το National Sleep Foundation, για βέλτιστη απόδοση, διατήρηση της μνήμης και καλή υγεία. Αλλά η επίτευξη ενός υγιούς νυχτερινού ύπνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευσή μας στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, όταν συνήθως πηγαίνουμε για ύπνο και ξυπνάμε.

Μια μελέτη στο Northwestern έδειξε ότι και οι μύες μας ακολουθούν αυτόν τον κιρκάδιο κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι αν γυμναζόμαστε την ώρα που  κανονικά κοιμόμαστε, η αποκατάσταση των μυών θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Και η άσκηση είναι σημαντική

Αλλά μόνο και μόνο επειδή ο ύπνος είναι συνήθως η απάντηση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψουμε την ανάγκη για άσκηση για τη γενική μας υγεία. «Η άσκηση αλλάζει τον εγκέφαλο και είναι κρίσιμη για την υγεία του εγκεφάλου. Ό,τι είναι καλό για το σώμα σας είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας», δήλωσε ο John Assaraf, ερευνητής εγκεφάλου και Διευθύνων Σύμβουλος του NeuroGym. «Μέσω της άσκησης, τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό σας αυξάνοντας τη ροή του αίματος και του οξυγόνου».

Όταν πρέπει να επιλέξουμε, να θυμόμαστε ότι μια σύντομη προπόνηση είναι καλύτερη από την καθόλου προπόνηση. Εάν έχουμε μόνο 10’ , μπορούμε να κάνουμε μια γρήγορη προπόνηση στο σπίτι με απλές ασκήσεις όπως squats, jumping jacks και σανίδα. Υπάρχουν επίσης πολλές εφαρμογές που μπορούν να μας προσφέρουν μια γρήγορη προπόνηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας μόνο το σωματικό μας βάρος.

Κερδίζοντας χρόνο

Εάν συνεχώς αντιμετωπίζουμε θέματα με έλλειψη χρόνου, ίσως είναι επίσης καλό να δούμε πού πηγαίνει πραγματικά αυτός ο χρόνος. Προσπαθούμε να παρακολουθούμε τις ημέρες μας σχολαστικά για μια εβδομάδα για να δούμε πού μπορεί να χάνουμε χρόνο.

Σχεδόν όλοι είμαστε ένοχοι για υπερβολικό χρόνο στα social media ή βλέποντας τηλεόραση, οπότε μπορούμε να δούμε αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτόν τον χρόνο με την προπόνηση. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε την προπόνηση μας και έναν σωστό βραδινό ύπνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Brevet 600 χλμ100+9 Ορθοπεταλιές – Βίντεο

Τι χρειάζεται για να ποδηλατήσεις για 600 συναπτά χλμ; Ψύχραιμο μυαλό, καλά πόδια και μπόλ…