Κάθε φορά που θα βγούμε έξω με το ποδήλατο μας, αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μπορεί να μετατρέψουν τη βόλτα μας σε βασανιστήριο.

Ποιες είναι αυτές οι «βασανιστικές» καταστάσεις; Απαριθμούμε τις πιο σοβαρές παρακάτω:

Κόντρα άνεμος

Ο κόντρα άνεμος μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό μας. Αντί να απολαμβάνουμε την βόλτα, αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ρυθμό. Τι κάνουμε;

Αν έχουμε παρέα, βοηθά να αλλάζουμε συχνά, ώστε να μπορούμε να «κρυβόμαστε» από τον άνεμο όσο μπορούμε.

Αν είμαστε μόνοι μας, πιάνουμε τα drops ή χαμηλώνουμε όσο μπορούμε πάνω στο τιμόνι. Κρατάμε ένα αργό αλλά σταθερό ρυθμό και ελπίζουμε για το καλύτερο. Αν είμαστε αρκετά μακριά από το σπίτι, ίσως να σκεφτούμε να γυρίσουμε πίσω ή να αλλάξουμε τη διαδρομή μας, ώστε να μην έχουμε συνέχεια τον άνεμο μπροστά μας.

Σκασίματα ελαστικών

Κάποτε όλοι θα έχουμε λάστιχο, αλλά μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τις φορές που θα γίνει: Αγοράζουμε ελαστικά με υψηλό TPI που συνήθως έχουν μια στρώση ενάντια στα σκασίματα. Επίσης σαν τελική λύση, μπορούμε να αλλάξουμε τα ελαστικά μας σε tubeless.

Τα συγκεκριμένα ελαστικά, όχι μόνο θα μας προσφέρουν μια πιο άνετη βόλτα, αλλά είναι επίσης πιο ανθεκτικά σε γυαλί ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα που προκαλούν τρυπήματα καθώς το εσωτερικό στεγανοποιητικό θα διευθετήσει τις περισσότερες μικρές οπές.

Σκυλιά

Μιλώντας για σκυλιά, υπάρχουν γενικά 2 κατηγορίες: Η 1η έχει να κάνει με σκυλιά που αγνοούν τα ποδήλατα ή δεν τα θεωρούν ως πιθανή απειλή.

Βοηθά πολύ να κρατάμε χαμηλό προφίλ, προσπερνώντας μια ομάδα σκυλιών, προσπαθώντας να μη τραβήξουμε την προσοχή τους. Μπορούμε να τους μιλήσουμε και συχνά ο τόνος της φωνής μας –αν είναι ήρεμος – τα καθησυχάζει.

Τι μας δυσκολεύει περισσότερο στην ποδηλασία;

Η 2η περίπτωση είναι σκυλιά που δεν είναι ήρεμα και υπερασπίζονται με πάθος την περιοχή τους. Αν κάνουν κίνηση εναντίον μας, έχουμε την ταχύτητα υπέρ μας, οπότε πατάμε δυνατά.

Αν αυτό γίνει πάνω σε κάποιο βουνό, ανεβαίνοντας μια ανηφόρα, δεν έχουμε επιλογή από το να τα αντιμετωπίσουμε. Η σωστή μέθοδος είναι η εξής: Όταν μας περικυκλώσουν, σταματάμε ήρεμα, χωρίς να φωνάζουμε και στεκόμαστε όρθιοι με το ποδήλατο μπροστά μας. Με άλλα λόγια, διεκδικούμε το χώρο μας. Χωρίς να φωνάζουμε. Αυτόματα τα σκυλιά θα κρατήσουν την απόσταση τους και σταδιακά θα μας εγκαταλείψουν. Δοκιμασμένο!

Λιθόστρωτα

Η οδήγηση πάνω από λιθόστρωτο, ειδικά αν έχουμε ποδήλατο δρόμου, είναι βασανιστική. Αν όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, κάνουμε τα παρακάτω: Κρατάμε με χαλαρή λαβή το τιμόνι από τις μανέτες, έχοντας γενικά μια χαλαρή στάση. Όσο περισσότερο σφίγγουμε τα χέρια μας, τόσο περισσότερο οι κραδασμοί θα περνάνε στο σώμα μας.

Τι μας δυσκολεύει περισσότερο στην ποδηλασία;

Προσέχουμε το δρόμο ώστε να περνάμε πάνω από τις πιο «ομαλές» περιοχές ή εκεί που έχει τσιμέντο ή χώμα. Συνήθως, η μέση του δρόμου είναι η καλύτερη, αφού τα βαριά οχήματα συμπιέζουν τα λιθόστρωτα, δημιουργώντας ανώμαλες περιοχές.

Βροχή και βρεγμένος δρόμος

Αν ξεκινήσει να βρέχει ξαφνικά, ενώ ποδηλατούμε, αμέσως μειώνουμε την ταχύτητα μας. Η σκόνη της ασφάλτου μετατρέπεται σε υγρή λάσπη και ο δρόμος γλιστράει πάρα πολύ. Βοηθά επίσης να ξεφουσκώσουμε ελάχιστα τα ελαστικά μας, έχοντας έτσι περισσότερο ελαστικό σε επαφή με το οδόστρωμα.

Αποφεύγουμε να κάνουμε απότομες κινήσεις με το τιμόνι, δεν πλαγιάζουμε υπερβολικά σε στροφές και φρενάρουμε πάντα προοδευτικά, ποτέ απότομα.

Επίσης, αποφεύγουμε να περνάμε πάνω από μεταλλικές επιφάνειες, όπως καπάκια φρεατίων, γιατί γλιστράνε. Επίσης, όταν περνάμε πάνω από γραμμές τραίνων, ποτέ δε χρησιμοποιούμε τα φρένα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Τρέξιμο και διαλειμματική προπόνηση εντός σταδίου

Ο καθημερινά ίδιος ρυθμός τρεξίματος στην προπόνηση δεν θα σε βοηθήσει να σπάσεις το προηγ…