Νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη αρκετών ωμέγα-3 αποτελεί έναν  αποτελεσματικό τρόπο για να προσθέσουμε μερικά χρόνια στη ζωή μας.

Η μελέτη αυτή ανέλυσε δεδομένα από τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα σε 2.240 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για 11 χρόνια. Ο στόχος ήταν να μάθουμε ποια λιπαρά οξέα λειτουργούν ως καλοί προγνωστικοί παράγοντες θνησιμότητας.

Πολύ σημαντικό τα υψηλά επίπεδα Ω-3

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 4 τύποι λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων των Ω-3 και δύο κορεσμένων λιπαρών οξέων, εκπληρώνουν αυτόν τον ρόλο. Το πλεονέκτημα των Ω-3 λιπαρών οξέων είναι ότι τα επίπεδά τους στο αίμα μπορούν να τροποποιηθούν με τη διατροφή.

«Έχοντας υψηλότερα επίπεδα αυτών των οξέων στο αίμα, ως αποτέλεσμα της τακτικής συμπερίληψης λιπαρών ψαριών στη διατροφή, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν 5 χρόνια. Αντίθετα, το να είσαι τακτικός καπνιστής αφαιρεί 4,7 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής σου», δήλωσε ο Δρ Aleix Sala-Vila, συγγραφέας της μελέτης.

Υψηλά επίπεδα Ω-3 αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Γνωρίζοντας αυτό, η αύξηση της πρόσληψης Ω-3 μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

«Αυτό που βρήκαμε δεν είναι ασήμαντο. Ενισχύει την ιδέα ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή προς τη σωστή κατεύθυνση μπορούν να έχουν πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα από ό,τι πιστεύουμε, και δεν είναι ποτέ πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να γίνουν αυτές οι αλλαγές», παρατηρεί ο Δρ Sala-Vila.

Οι καλύτερες πηγές στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία πρέπει να τρώμε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, αντζούγιες ή σαρδέλες 2 φορές την εβδομάδα για να απολαύσουμε τα οφέλη των Ω-3 οξέων.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι στην πραγματικότητα μερικές από τις καλύτερες πηγές Ω-3 επειδή περιέχουν τις πιο ευεργετικές μορφές τους: EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Ακολουθεί η λίστα:

  • Αντζούγιες
  • Γλώσσα
  • Ρέγγα
  • Σκουμπρί
  • Στρείδια
  • Σολομός
  • Σαρδέλες
  • Πέστροφα
  • Τόνος

Υπάρχουν επίσης εξαιρετικές φυτικές πηγές Ω-3. Περιέχουν μόνο ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), το οποίο πρέπει να μετατραπεί σε EPA και DHA στο σώμα σας, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα. Η καλύτερη επιλογή είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τα φασόλια όπως το Edamame και τα φυλλώδη χόρτα όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί επίσης να είναι δευτερεύουσες πηγές. Ακολουθούν οι καλύτερες φυτικές πηγές:

  • Σπόροι λιναριού
  • Σπόροι Chia
  • Σπόροι κάνναβης
  • Καρύδια

Επίλογος

Εάν δεν συμπεριλαμβάνουμε αυτές τις πηγές τακτικά στη διατροφή μας, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης με ιχθυέλαιο.

Ελέγχουμε πάντα την ετικέτα για να μάθουμε πόσα Ω-3 περιέχει ένα δεδομένο λάδι. Στόχος να λαμβάνουμε 500 mg EPA και DHA συνδυαστικά κάθε μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το ίδιο με μια μερίδα 140 g λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

A journey beyond – Βίντεο

Ο Marc Maurer ποδηλάτησε 5600 χλμ, ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, διασχίζοντας τον Κ…