Είναι αξιόπιστα τα λεγόμενα «αθλητικά» ρολόγια κατά τη μέτρηση του αριθμού βημάτων, των θερμίδων που καίγονται ή του καρδιακού παλμού μας; Τι επηρεάζει την ακρίβεια τους; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσετε τις πιθανότητες λήψης ακριβών δεδομένων;

Παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:

  • Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται από τον ιχνηλάτη
  • Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται
  • Το μέρος του σώματος στο οποίο το φοράμε (δάχτυλο, καρπός, στήθος)
  • Το είδος της δραστηριότητας που παρακολουθείται

Τα περισσότερα αθλητικά ρολόγια είναι αξιόπιστα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι περισσότερες συσκευές είναι σε θέση να μετρούν αξιόπιστα τον καρδιακό ρυθμό, τον αριθμό των βημάτων, την απόσταση και τη διάρκεια του ύπνου. Η μόνη μέτρηση που εξακολουθεί να θεωρείται ανεπαρκής είναι η κατανάλωση ενέργειας.

Καταμέτρηση βημάτων – Οι περισσότερες συσκευές τα καταφέρνουν πολύ καλά όταν μετρούν βήματα. Όσον αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες και το διακοπτόμενο περπάτημα, οι συσκευές που συνδέονται με το δάχτυλο ή το χέρι πιο συχνά υπολογίζουν λάθος τις κινήσεις των χεριών ως βήματα.

Ποιότητα ύπνου – Οι περισσότερες συσκευές τείνουν να υπερεκτιμούν τις ώρες ύπνου ενώ υποτιμούν τον αριθμό των στιγμών αφύπνισης. Παρόλα αυτά, η συνολική διάρκεια ύπνου είναι αξιόπιστη. Όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ύπνου, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη πολύ αξιόπιστη.

Θερμίδες που καίγονται – Τα αθλητικά ρολόγια που υπολογίζουν την καύση θερμίδων, το κάνουν συχνά με βάση τους εργαστηριακούς μέσους όρους. Αυτή είναι η αιτία των μεγάλων περιθωρίων λάθους που κυμαίνονται από 10% έως 23%. Ορισμένες από αυτές τις ανακρίβειες δεν είναι μεγάλη υπόθεση, εάν χρησιμοποιείτε μια τέτοια συσκευή για να έχουμε μια γενική εικόνα.

Οι θερμίδες είναι η αχίλλειος πτέρνα

Ας δούμε ένα παράδειγμα που δείχνει γιατί οι θερμίδες που καίγονται είναι η πιο πιθανή μέτρηση, που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Επιστρέφοντας από την προπόνηση, βλέπουμε ότι έχουμε καταναλώσει συνολικά 500 kcal. Επομένως θα πρέπει να καλύψουμε αυτές τις θερμίδες στην αποκατάσταση μας. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι πολύ λάθος

Αν λάβουμε υπόψη το μέσο σφάλμα του 15%, μπορεί να έχουμε καταναλώσει μόλις 425 kcal. Και αν υπολογίσουμε ότι καταναλώνουμε περίπου 1,2 kcal ανά λεπτό ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα, τότε στην προπόνηση των 90’ θα είχαμε καταναλώσει  100 kcal, ακόμα κι αν μέναμε σπίτι. Αυτό καθιστά την προπόνηση υπεύθυνη μόνο για περίπου 325 kcal.

Επιπλέον, οι ετικέτες των τροφίμων επιτρέπεται να έχουν έως και 20% σφάλμα στον αριθμό των θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι θα τελικά θα λάβουμε περισσότερες θερμίδες – σαν αποκατάσταση – από αυτές που καταναλώσαμε στην προπόνηση.

Συμβουλές για να αυξήσουμε την ακρίβεια του ρολογιού

Είναι σαφές ότι οι εκτιμήσεις θερμίδων δεν πρέπει να είναι ο κύριος λόγος για τη χρήση ενός αθλητικού ρολογιού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βεβαιωθούμε ότι οι μετρήσεις είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς:

  • Εφαρμόζουμε σταθερά το ρολόι στον καρπό μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μετρήσεις καρδιακών παλμών να παραμένει σε ένα σημείο και να κινείται όσο το δυνατόν λιγότερο.
  • Το φοράμε στο μη κυρίαρχο χέρι μας. Αυτό είναι σημαντικό για την καταμέτρηση βημάτων. Κάνουμε πολύ πιο ποικίλες κινήσεις με το κυρίαρχο χέρι που θα μπορούσαν να μπερδέψουν την συσκευή στο να νομίζει ότι περπατάμε.
  • Εισαγάγουμε περισσότερα στοιχεία. Εάν το επιτρέπει η συσκευή μας, εισαγάγουμε το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το μήκος του διασκελισμού μας. Συχνά μπορούμε επίσης να προσαρμόσουμε την ευαισθησία παρακολούθησης ύπνου και την αυτόματη αναγνώριση δραστηριότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ποδηλασία δρόμου σε ποδηλασία gravel

Η μετάβαση από το δρόμο στο gravel είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που προσφέρει περισσότερη…