Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης σε μια δίαιτα αδυνατίσματος είναι καλή συνήθεια. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και καλύτερη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Πόση πρωτεΐνη λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε για να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη;

Η έρευνα

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερους από 200 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια. Όλοι οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να χάσουν βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα με έλλειμα 500 θερμίδων και υποστηρίχθηκαν με τακτική διατροφική συμβουλευτική για 6 μήνες.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν συμβουλές διατροφής με βάση τις οδηγίες της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

  • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμβουλεύτηκαν να καταναλώνουν μια κανονική πρόσληψη πρωτεΐνης (18% των συνολικών θερμίδων) από λιγότερο επεξεργασμένες πηγές όπως τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
  • Μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων ενθαρρύνθηκε να καταναλώσει υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης (20% των συνολικών θερμίδων) από τις ίδιες πηγές.
  • Όλοι ενθαρρύνθηκαν να επιλέξουν φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Όλοι αποθαρρύνθηκαν να τρώνε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι.

Οι συμμετέχοντες κράτησαν λεπτομερή αρχεία τροφίμων, τα οποία οι ερευνητές ανέλυσαν για να δουν πόση πρωτεΐνη κατέληξαν να καταναλώσουν και ποια ήταν η συνολική ποιότητα της διατροφής τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με κανονικές πρωτεΐνες κατανάλωναν μεταξύ 10-28% των θερμίδων από πρωτεΐνη. Η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κατανάλωνε μεταξύ 13-29% των θερμίδων από πρωτεΐνη.

Αύξηση της πρόσληψης λαχανικών και μείωση της ζάχαρης

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα με κανονική και υψηλότερη πρωτεΐνη έχασαν το ίδιο βάρος, περίπου το 5% του σωματικού τους βάρους, σε διάστημα 6 μηνών. Υπήρχε μια σημαντική διαφορά. Η ομάδα με υψηλότερες πρωτεΐνες επέλεξε ένα μείγμα πιο υγιεινών τροφίμων. Αύξησαν συγκεκριμένα την πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μείωσαν τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Βελτίωση της υγείας μας με αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης

«Είναι κάπως αξιοσημείωτο ότι μια επιλεγμένη, ελαφρώς υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της δίαιτας συνοδεύεται από υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών και πρόσθετης ζάχαρης. Αλλά αυτό ακριβώς βρήκαμε», δήλωσε η Sue Shapses, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διατροφικών επιστημών.

Αύξηση πρόσληψης πρωτεΐνης και διατήρηση μυϊκής μάζας

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές στη μυϊκή μάζα. Η απώλεια λίπους είναι ο στόχος κάθε δίαιτας – δυστυχώς, οι άνθρωποι που χάνουν με επιτυχία λίπος συνήθως χάνουν και κάποια μυϊκή μάζα. Αποδεικνύεται ότι η ομάδα με υψηλότερη πρωτεΐνη ήταν σε θέση να διατηρήσει περισσότερη άπαχη μυϊκή μάζα από την ομάδα με κανονική πρωτεΐνη.

Υπάρχουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης οδηγεί σε καλύτερη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Και άλλοι δείχνουν επίσης ότι η αύξηση της πρωτεΐνης έως και κατά 30% των συνολικών θερμίδων βοηθά στη μείωση της όρεξης οδηγώντας σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων κατά την απώλεια βάρους. Φαίνεται ότι μπορούμε τώρα να προσθέσουμε βελτιωμένη ποιότητα διατροφής στη λίστα των πλεονεκτημάτων της υψηλότερης πρόσληψης πρωτεΐνης.

«Ο αντίκτυπος της διατροφικής πρωτεΐνης που επιλέγεται μόνος του στην ποιότητα της δίαιτας δεν έχει εξεταστεί στο παρελθόν, όπως γνωρίζουμε. Η διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της πρόσληψης πρωτεΐνης και της ποιότητας της διατροφής είναι σημαντική, επειδή η ποιότητα της διατροφής είναι συχνά μειωμένη στις ΗΠΑ και οι δίαιτες απώλειας βάρους με υψηλότερη πρωτεΐνη είναι δημοφιλείς», δήλωσε η Anna Ogilvie, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Trans Pyrenees No3 – Βίντεο

Κάθε χρόνο, η ιστορία του να διασχίζεις τα Πυρηναία, να κυλάς με την μεταβλητότητα του κλί…