Ο Ion Izaggire κέρδισε το 12ο εταπ του Tour de France. Ο 34χρονος αθλητής της Cofidis ήταν μέρος του γκρουπ των αποσπασμένων και στη συνέχεια επιτέθηκε στα τελευταία 30 χλμ.

Ο Mathieu van der Poel, ο οποίος δεν ήταν καλά τις τελευταίες μέρες, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του συναρπαστικού εταπ. Δεν υπήρξε μάχη μεταξύ των φαβορί της ΓΚ.

Ο αγώνας

Η 1η επίθεση ήρθε από τον Mads Pedersen. Αφού έμεινε για λίγο μόνος, οι Krists Neilands, Alberto Bettiol και Mathieu van der Poel, ενώθηκαν μαζί του.

Ο Van der Poel έκανε αρκετές επιθέσεις, όπως και πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Mattias Skjelmose, Julian Alaphilippe και Wout van Aert. Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει, αλλά υπήρχαν προβλήματα για κάποιους πίσω. Ο πρώτος ήταν ο Caleb Ewan, ο οποίος έχασε επαφή με τον Jasper De Buyst. Αλλά και οι Sepp Kuss, Dylan van Baarle και Louis Meintjes φάνηκαν να έχουν πρόβλημα.

12ο εταπ – Νίκη για τον Βάσκο Izaggire

Έπρεπε να κυνηγήσουν το πελοτόν, το οποίο αποτελούνταν μόνο από περίπου 60 αθλητές. Μετά από λίγο λιγότερο από 50 χιλιόμετρα, ο Wout van Aert επιτέθηκε σόλο αλλά σε λίγα χλμ πιάστηκε.

Μετά από αυτό ήταν οι Skjelmose και Kelderman, έκαναν την επίθεση τους. Ο Marc Soler ενώθηκε μαζί τους και μετά από 70 χλμ αγώνα, αυτό έμοιαζε επιτέλους σαν την «απόσπαση της ημέρας».

Οι Matteo Jorgenson, Andrey Amador και Ion Izagirre αντεπιτέθηκαν, γεγονός που προκάλεσε περισσότερες επιθέσεις. Υπήρχε τώρα μια γκρουπ 15 αποσπασμένων. Ο Mathieu van der Poel έκανε τα πάντα για τη νίκη του εταπ και επιτέθηκε στην κατάβαση. Μόνο ο Andrey Amador μπορούσε ή τόλμησε να τον ακολουθήσει.

Είχαν προβάδισμα περίπου 15΄΄ όταν ξεκίνησαν τη 2η τελική ανάβαση, το Col de la Croix Montmain (5.7 χλμ. στο 6.1%).

Στα πρώτα χιλιόμετρα της ανάβασης η διαφορά αυξήθηκε περαιτέρω. Ο Van der Poel είχε σαφώς καλά πόδια. Στα τελευταία 47 χλμ, άφησε πίσω τον Amador και συνέχισε μόνος του. Άρχισε να ανεβαίνει στο Col de la Croix Rosier (4.9 χλμ στο 7.7%) με προβάδισμα 20΄΄.

Το γκρουπ με τους Benoot, Johannessen, Burgaudeau, Martin και Izagirre κατάφερε να πιάσει τον Ολλανδό. Ο Izagirre έκανε την κίνησή του 2.5 χλμ από την κορυφή, με τον Van der Poel στη ρόδα του. Ο Ολλανδός κράτησε για λίγο επαφή, αλλά στη συνέχεια έπεσε πίσω.

Ενώ ο Izagirre συνέχιζε μόνος, το γκρουπ ήταν 24΄΄ πίσω του στην κορυφή, ο Van der Poel ήταν 30΄΄ πιο πίσω.Στην κατάβαση, οι διαφορές αυξήθηκαν.Το γκρουπ των Benoot, Johannessen, Burgaudeau, Martin, Pinot και Jorgenson ήταν 50΄΄ με 15 χιλιόμετρα να απομένουν για τον αγώνα.Ο Van der Poel είχε χάσει πάνω από 1΄.

Ο 34χρονος Βάσκος αθλητής πήρε περισσότερο χρόνο μεταξύ 10 και 5 τελευταίων χλμ, μέχρι που έφτιαξε μια διαφορά 1΄.

Πέρασε τη γραμμή νικητής στο Belleville-en-Beaujolais. Αυτή ήταν η 2η νίκη του στο Tour στην καριέρα του και χάρισε στην Cofidis τη 2η νίκη σε αυτό το Tour de France, αφού ο Victor Lafay κέρδισε το 2ο εταπ στο San Sebastián.

Αποτελέσματα 12ου εταπ:

1. Ion Izagirre (Spa) Cofidis in 3:51:42
2. Mathieu Burgaudeau (Fra) TotalEnergies at 0:58
3. Matteo Jorgenson (USA) Movistar
4. Tiesj Benoot (Bel) Jumbo-Visma at 1:06
5. Tobias Halland Johannessen (Nor) Uno-X at 1:11
6. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 1:13
7. Guillaume Martin (Fra) Cofidis
8. Dylan Teuns (Bel) Israel-Premier Tech at 1:27
9. Ruben Guerreiro (Por) Movistar
10. Victor Campenaerts (Bel) Lotto Dstny at 3:02.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma in 50:30:23
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:17
3. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 2:40
4. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 4:22
5. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 4:34
6. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 4:39
7. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 4:44
8. Thomas Pidcock (GB) INEOS Grenadiers at 5:26
9. David Gaudu (GB) Groupama-FDJ at 6:01
10. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ at 6:33

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris Roubaix 2024 – Νίκη για Mathieu van der Poel

Ο Mathieu van der Poel «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει» την απόφαση που έλαβε πίσω από τη συ…