Ένα εντυπωσιακό ορεινό εταπ στον Γύρο της Γαλλίας πάνω από το Col de Joux Plane μετατράπηκε σε μια φανταστική μονομαχία μεταξύ του Jonas Vingegaard και του Tadej Pogačar.

Τα δύο μεγάλα φαβορί δεν έδωσαν χώρο ο ένας στον άλλον στο Joux Plane. Το παιχνίδι τακτικής των Vingegaard και Pogačar επέτρεψε στον Carlos Rodriguez να εκμεταλλευτεί τη γρήγορη κατάβαση και να κερδίσει τελικά το 14ο εταπ.

Ο αγώνας

Λίγο μετά την εκκίνηση σημειώθηκε μια τεράστια σύγκρουση λόγω λαδιών στο δρόμο, και ο αγώνας έπρεπε να ουδετεροποιηθεί. Μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν μισής ώρας ο αγώνας συνεχίστηκε, αλλά στην κατάβαση του Saxel, ο Romain Bardet και ο James Shaw είχαν βαριά πτώση, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν.

Στο Col de Cou, ένα γκρουπ 21 αθλητών ξέφυγε, συμπεριλαμβανομένων των Landa, Pinot, Powless, Alaphilippe, Ciccone, Guillaume Martin, Matteo Jorgenson, Michael Woods, Krists Neilands, Alexey Lutsenko και Tobias Halland Johannessen. Πήραν μια διαφορά κοντά στο 1΄, με την Jumbo-Visma πίσω να κρατά υψηλά τον ρυθμό.

Στο Col du Feu, τα φαβορί πλησίασαν τους αποσπασμένους. Αυτό ήταν το σύνθημα για επίθεση για τους Pinot, Ciccone, Woods, Landa, Wout Poels και Alex Aranburu.

Ο πραγματικός τελικός ξεκίνησε στους πρόποδες του Col de la Ramaz (14.1 χλμ στο 6.9%), το γκρουπ των 11 είχαν μόλις 50΄΄ διαφορά. Το γκρουπ των φαβορί είχε αποδεκατιστεί αρκετά, ενώ έπιασαν τους Woods και Ciccone 8 χλμ από την κορυφή.

14ο εταπ – Μονομαχία Vingegaard με Pogačar

Λίγο πριν την κορυφή, ο Wout van Aert ανέλαβε τη δουλειά από τον Dylan van Baarle, ο οποίος αύξησε τον ρυθμό, αφήνοντας περίπου 15 αθλητές στο γκρουπ των φαβορί.

Ο Wilco Kelderman ήταν ο επόμενος αθλητής για την Jumbo-Visma στην απότομη ανάβαση του Joux Plane, αλλά ο Rafal Majka ανέλαβε. Μόνο οι Kuss, Vingegaard, Pogačar, Adam Yates, Jai Hindley, Carlos Rodriguez και Gall μπορούσαν να ακολουθήσουν την επιτάχυνσή του. Όμως ο Van Aert ξαναβγήκε μπροστά, τραβώντας μαζί του τους Kuss και Vingegaard. Οι Simon Yates, Pello Bilbao και David Gaudu έχασαν επαφή.

Έπρεπε πλέον να περιμένουμε την πρώτη σοβαρή επίθεση από τα 2 κύρια φαβορί. Ο Kuss πρωτοστάτησε στα πιο απότομα τμήματα (10%) του Joux Plane και μαζί τους κρατήθηκε μόνο ο Rodriguez.

Στα 4.7 χλμ από την κορυφή, ο Pogačar έβαλε τον Yates μπροστά, σημάδι ότι προετοίμαζε την επίθεση του. 1 χλμ αργότερα, ο Pogačar έκανε την κίνησή του. Ο Vingegaard κράτησε όσο μπορούσε τον τροχό του και μετά μια μικρή διαφορά δημιουργήθηκε. Ο Δανός κρατούσε σταθερά, με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 3΄΄ και 5΄΄.

Ήταν ένας πραγματικός αγώνας σώμα με σώμα, στον οποίο ο Vingegaard μπόρεσε να περιορίσει τη ζημιά. Ο Pogačar επιτέθηκε ξανά στα 500 μέτρα από τη γραμμή, αλλά οι μηχανές του αγώνα μπήκαν εμπόδιο.

Τότε ήταν ο Vingegaard σπριντάρησε, ανεβάζοντας το συνολικό του προβάδισμα στα 12΄΄. Στην κάθοδο, ο Pogačar ήταν μπροστά, αλλά ήξερε ότι ο Rodriguez και ο Yates έρχονταν από πίσω. Οι 4 ήταν μαζί στα τελευταία 9 χλμ στο Morzine.

Ο Rodriguez επιτέθηκε και άνοιξε μια διαφορά 6΄΄ που ο Pogačar δεν μπόρεσε ποτέ να κλείσει, με το νεαρό Ισπανό να παίρνει  την 1η του νίκη στο Tour de France.

14ο εταπ – Μονομαχία Vingegaard με Pogačar

Αποτελέσματα 14ου εταπ:

1. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers in 3:58:45
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:05
3. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma
4. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 0:10
5. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 0:57
6. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 1:46
7. Felix Gall (Aust) AG2R Citroën
8. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 3:19
9. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 3:21
10. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 5:57.

Αποτελέσματα Γενικής Κατάταξης:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma in 57:47:28
2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates at 0:10
3. Carlos Rodríguez (Spa) INEOS Grenadiers at 4:43
4. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe at 4:44
5. Adam Yates (GB) UAE Team Emirates at 5:20
6. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma at 8:15
7. Simon Yates (GB) Jayco AlUla at 8:32
8. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious at 8:51
9. Felix Gall (Aust) AG2R Citroën at 12:26
10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ at 12:56.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Paris Roubaix 2024 – Νίκη για Mathieu van der Poel

Ο Mathieu van der Poel «δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει» την απόφαση που έλαβε πίσω από τη συ…