Όλοι όσοι παρακολουθούν τους μεγάλους ποδηλατικούς Γύρους (Giro, TDF) βλέπουν τις ομάδες να αγωνίζονται να προωθήσουν, τον ένα και μοναδικό ποδηλάτη που θα τους φέρει την νίκη, τον σπρίντερ, αυτόν που θα ποδηλατήσει χωρίς αύριο στα τελευταία 200 μ., πριν το νήμα.

Ίσως να το έχετε επιχειρήσει σε κάποιον αγώνα, ίσως σε μια προπόνηση με φίλους. Τα χέρια στα drops, το σώμα ελαφρώς ανασηκωμένο από την σέλα, το κεφάλι χαμηλά πάνω από το τιμόνι και go! Φαίνεται και είναι επίπονο. Αλλά επίσης πολύ χρήσιμο για πολλούς λόγους.

Το σπριντ είναι μια επίπονη διαδικασία για το σώμα, που αυξάνει κατακόρυφα το επίπεδο καταπόνησης του αθλητή, αλλά όταν γίνεται μεθοδευμένα, αποφέρει πολλά οφέλη. Τι γίνεται λοιπόν στο σώμα μας, όταν επιχειρούμε ένα σπριντ;

Λειτουργούμε αναερόβια

Όπως γνωρίζουμε, η ποδηλασία είναι άθλημα αντοχής, και όπως σε πολλά τέτοια αθλήματα, ο αθλητής λειτουργεί αερόβια. Πολύ απλά, οι μυς χρειάζονται ενέργεια και αυτή η ενέργεια παράγεται μέσα στα μυϊκά κύτταρα από τα μιτοχόνδρια, τα μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Ο τρόπος για να παραχθεί αυτή η ενέργεια είναι αερόβιος, γίνεται δηλαδή με το οξυγόνο που προσλαμβάνει το σώμα μας από την αναπνοή. Το καύσιμο που παράγεται ονομάζεται ATP και αυτό χρησιμοποιούμε στο μεγαλύτερο ποσοστό μέρος των προπονήσεων μας.

Όταν όμως το σώμα μας απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (βλέπε σπριντ), τότε σταματάει η αερόβια διαδικασία που περιγράψαμε πιο πάνω και το σώμα μας περνάει σε αναερόβια (χωρίς τη χρήση οξυγόνου). Εδώ, το ATP παράγεται κατευθείαν από το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας.

Τα πλεονεκτήματα της αναερόβιας διαδικασίας, είναι ο αυξημένος μυϊκός τόνος και η συνολική βελτίωση του προπονητικού μας επιπέδου.

Μείωση σωματικού λίπους

Όταν το σώμα μας λειτουργεί αναερόβια, άρα σε υψηλές εντάσεις, καίει σε μικρότερο διάστημα περισσότερες θερμίδες. Αν τώρα συγκρίνουμε ίσα διαστήματα αερόβιας – αναερόβιας άσκησης, οι θερμίδες που καταναλώθηκαν δεν έχουν μεγάλη διαφορά.

Όμως στην περίπτωση της αναερόβιας άσκησης, το σώμα και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης συνεχίζει να καίει θερμίδες λίπους. Άρα τα σπριντ, μειώνουν το ποσοστό σωματικού λίπους, μιας και το σώμα μας μαθαίνει να καίει παραπάνω θερμίδες λίπους.

Παραγωγή μιτοχονδρίων

Όπως επισημάναμε παραπάνω, η παραγωγή ενέργειας γίνεται από τα μιτοχόνδρια. Η εκτέλεση ασκήσεων υψηλής έντασης όπως είναι το σπριντ, δίνει το σήμα στον οργανισμό να δημιουργήσει παραπάνω μιτοχόνδρια, ώστε να μπορεί να μας παρέχει πιο γρήγορα την απαιτούμενη ενέργεια

Αυξημένη δύναμη

Η συνεχόμενη προπόνηση με υψηλή ένταση, αυξάνει το μέγεθος και τη δύναμη των μυϊκών ινών. Επίσης βοηθά στην σύνθεση πρωτεϊνών, οπότε με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, όλο το σώμα μας δυναμώνει και μπορούμε να αντέχουμε περισσότερη ώρα στη σέλα, περισσότερη καταπόνηση και να παράγουμε περισσότερη δύναμη.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Κατά τη διάρκεια των σπριντ, η καρδιά δουλεύει πάνω από το 90% των μέγιστων καρδιακών παλμών, αλλά όσο συνεχίζουμε να κάνουμε σπριντ, η επαναφορά των παλμών, μετά το πέρας της άσκησης, γίνεται όλο και πιο γρήγορα.

Όσο λοιπόν αναγκάζουμε την καρδιά να δουλεύει στο μάξιμουμ τόσο περισσότερο δυναμώνει, δουλεύει πιο αποδοτικά και συνολικά είναι πιο υγιής.

Βελτίωση νοητικής δύναμης

Επειδή σαν άσκηση είναι ιδιαίτερα επίπονη (υψηλοί παλμοί, πόνοι στους μύες από την προσπάθεια) απαιτεί έντονη αυτοσυγκέντρωση για να ολοκληρωθεί. Η αντοχή στον πόνο της άσκησης, θωρακίζει το μυαλό μας και αυξάνει τη θέληση μας. Στην ουσία δυναμώνει και το μυαλό μαζί με το σώμα.

Καλύτερη αερόβια διαδικασία

Μια και με τα σπριντ, το σώμα μας μαθαίνει να καταναλώνει ενέργεια καίγοντας στην ουσία λίπος, διατηρεί το γλυκογόνο στους μύες. Επίσης μαθαίνει να διαχειρίζεται μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, και βελτιώνει την ικανότητα του για αποκατάσταση. Όλα τα παραπάνω, συντελούν στην βελτίωση της αερόβιας ικανότητας του οργανισμού μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

1ο εταπ – Νικητής ο Γιούρι Λεϊτάο

O ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον ίδιο άνθρωπο που…