Περιληπτικά:

Σήμερα ο Tom Dumoulin απέδειξε ότι άξια φοράει τη ροζ φανέλα, καθώς στο φημισμένο Oropa, όχι μόνο δεν έχασε χρόνο από την επίθεση του Quintana, αλλά κέρδισε χρόνο και τη νίκη στο ετάπ.

Castellania — Santuario di Oropa, 131km

Το σημερινό ετάπ, από τα μικρότερα του φετινού Giro,  εκκίνησε από την Castellania, την γενέτειρα του μεγάλου Fausto Coppi. Μια και η διαδρομή ήταν τελείως επίπεδη, το τρίο των αποσπασμένων, αποτελούμενο από τους Natnael Berhane (Dimension Data), Daniel Martinez (Wilier) και Sergey Lagutin (Rusvelo), έμεινε εμπρός από το πελοτόν με μια διαφορά που έφτασε, στο 64ο χλμ πριν τον τερματισμό, τα 2:20’’. Όλες οι ομάδες περίμεναν την Oropa και απλά κρατούσαν τους αποσπασμένους σε απόσταση ασφαλείας.

Στο 45ο χλμ η διαφορά είχε μειωθεί στα 1:22’’, ενώ μέχρι το 23ο χλμ, η διαφορά ήταν κάτω από λεπτό, στα 48’’. Είναι φανερό ότι όλοι περιμένουν να ξεκινήσει το βουνό.

Πράγματι, όταν το πελοτόν φτάνει στους πρόποδες, εκεί που η κλίση είναι μεταξύ 4-6%, αρχίζουν οι ανακατατάξεις με Mollema, Nibali, Lada να αλλάζουν θέσεις.

Στο 6ο χλμ, ο Rojas (Movistar) και Rosa (Sky) βγαίνουν μπροστά, αλλά δεν διαρκούν πολύ. καθώς το πελοτόν στο οποίο δίνει ρυθμό η Movistar, με 4 βοηθούς εμπρός από τον Quintana, ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Από τα πρώτα χιλιόμετρα, αθλητές αρχίζουν να μένουν πίσω. Οι επόμενοι που θα δοκιμάσουν είναι οι Anton (Dimension Data) και Zakarin (Katusha), αλλά η Movistar συνεχίζει την επιτάχυνση και ξαφνικά, ο Quintana βγαίνει στην επίθεση και ανοίγει ακόμα τον ρυθμό.

14ο εταπ- Ο Dumoulin κυρίαρχος του παιχνιδιού

Είναι η στιγμή που όλοι περιμέναμε, ακριβώς εκεί που η κλίση είναι στο 13%! Περιμένουμε τη διαφορά που είναι απογοητευτικά μικρή, σχεδόν 10’’ από τη ροζ φανέλα. Το μήνυμα περνάει μέσω ενδοσυνεννόησης στον Κολομβιανό, που σηκώνεται ορθοπέταλο και επιτίθεται μία, δύο, τρείς, τέσσερις φορές. Από πίσω, o ιπτάμενος Ολλανδός, επαληθεύει το ψευδώνυμο του. Αργά και σταθερά μαζεύει τη διαφορά που πλέον αριθμεί μερικά δευτερόλεπτα.

14ο εταπ- Ο Dumoulin κυρίαρχος του παιχνιδιού

Είναι φανερό ότι ο Κολομβιανός δεν μπορεί να ξεφύγει και 2 χλμ πριν την κορυφή, ο Dumoulin κάνει την επίθεση του και τον περνάει σαν σταματημένο. Οι μόνοι που μπορούν να κρατηθούν πίσω από τη ροζ φανέλα είναι ο Quintana, o Lada και ο Zakarin, ενώ πίσω έχει μείνει Nibali και Yates, που ήταν φαβορί για τη νίκη.

Στα τελευταία μέτρα ο Zakarin παίρνει κεφάλι με τον Dumoulin στη ρόδα του, αλλά ο Ολλανδός σπριντάρει – ναι, έχει ακόμα αποθέματα δύναμης – και παίρνει το εταπ, κάνοντας το να φαίνεται τόσο εύκολο. Όλοι όσοι ακολουθούν πίσω του, χάνουν χρόνο.

Σήμερα, στο 14ο εταπ, κρίθηκε ο επετειακός 100ος Giro D’ Italia!

Αποτελέσματα 14ου εταπ:

1. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 3:02:03
2. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:00:03
3. Mikel Landa (Spa) Team Sky 0:00:09
4. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:14
5. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:00:35
6. Adam Yates (GBr) Orica-Scott 0:00:41
7. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:43
8. Franco Pellizotti (Ita) Bahrain-Merida
9. Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:00:46
10. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team

Αποτελέσματα Γενικής:

1. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 59:31:17
2. Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:02:47
3. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:03:25
4. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:03:40
5. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:04:24
6. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:04:32
7. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 0:04:55
8. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:04:59
9. Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 0:05:28
10. Andrey Amador (CRc) Movistar Team 0:05:36

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Amstel Gold Race 2024 – Νικητής ο Tom Pidcock

Μετά από μια κούρσα φθοράς όλη την ημέρα στο Amstel Gold Race, ο Tom Pidcock αναδείχθηκε ν…