Αν νοιώθουμε τις παλάμες μας να πιάνονται συχνά, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ίσως έχει έρθει η ώρα να αλλάξουμε την ταινία τιμονιού.

Η ταινία τιμονιού έχει σκοπό να παρέχει άνεση και απορροφητικότητα στους κραδασμούς, λόγω του τζελ που περιέχει. Όμως με τα πολλά χιλιόμετρα φθείρεται και χάνει την ελαστικότητα της. Τότε έχει έρθει η ώρα της αλλαγής της.

Είναι μια εργασία, που ίσως προκαλεί δέος στον πρωτάρη, αλλά που αν ακολουθήσουμε την απλή διαδικασία, μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου μηχανικού.

Τι χρειαζόμαστε;

  • Συσκευασία καινούργιας ταινίας
  • Ψαλίδι
  • Στεγνό πανί
  • Μονωτική ταινία (μαύρη)
  • Απολιπαντικό

1. Καθαρισμός τιμονιού

Βγάζοντας την παλιά ταινία, κομμάτια από το κολλητικό υλικό θα παραμείνουν πάνω στο τιμόνι. Χρησιμοποιώντας το απολιπαντικό και το στεγνό πανί, καθαρίζουμε τελείως το τιμόνι, ενώ ταυτόχρονα τακτοποιούμε τα καλώδια μέσα στις ειδικές κοιλότητες που έχει το τιμόνι και τα ασφαλίζουμε με την μονωτική ταινία. Στη συνέχεια, ανασηκώνουμε το λαστιχένιο κάλυμμα από τη μανέτα (γιατί θα μας διευκολύνει αργότερα) και βγάζουμε την παλιά τάπα τιμονιού.

2. Καλύμματα σφικτήρων

Η συσκευασία της ταινίας, έχει μέσα 2 μικρά κομμάτια ταινίας, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τους σφικτήρες, με τους οποίους οι μανέτες δένουν πάνω στη μπάρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε στα drops, εκεί που θα ακουμπούν οι παλάμες σας, για περισσότερη άνεση.

3. Ξεκινάμε

Βγάζουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από το πλαστικό κάλυμμα της ταινίας, για να αποκαλύψουμε το κάτω μέρος που περιέχει την κόλλα και το κόβουμε. Ακουμπάμε την ταινία στην άκρη της μπάρας, αφήνοντας περίπου 1-2 εκατοστά περιθώριο, τυλίγουμε μια πλήρη περιστροφή και συνεχίζουμε να τυλίγουμε από έξω προς τα μέσα.

4. Τυλίγοντας με επικάλυψη

Χρειάζεται αρκετή τάση σε κάθε πέρασμα μας (η ταινία είναι αρκετά ελαστική) και κοιτάμε να επικαλύπτουμε περίπου το 1/3 της ταινίας, ελαφρά υπό γωνία. Ακόμα και αν κάνουμε λάθος, μπορούμε σε αυτό το σημείο να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Η τάση πρέπει να είναι ίδια σε κάθε νέο τύλιγμα, αν θέλουμε ένα ομοιόμορφο συνολικό τύλιγμα.

5. Επιθεώρηση

Πριν φτάσουμε στο σημείο του σφικτήρα, επιθεωρούμε την ταινία που τοποθετήσαμε, ώστε να έχει ομοιόμορφο δέσιμο και να είναι σωστές οι επικαλύψεις. Όπου εντοπίσουμε κάποιο μικρό κενό, ξετυλίγουμε και τυλίγουμε πάλι σωστά.

6. Τυλίγοντας γύρω από τη μανέτα

Φαίνεται δύσκολο αλλά υπάρχει ένα τρικ. Τυλίγουμε την ταινία γύρω από το σφικτήρα σε σχήμα 8, όσο καλύτερα μπορούμε. Σίγουρα δεν θα το πετύχουμε με την πρώτη, οπότε δοκιμάζουμε ξανά και ξανά μέχρι να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.

7. Τυλίγοντας πάνω στη μπάρα

Αφού έχουμε ολοκληρώσει το κομμάτι με τις μανέτες, συνεχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά, το πάνω μέρος του τιμονιού. Το κομμάτι που δημιουργείται η καμπύλη, προσέχουμε ώστε τα τμήματα επικάλυψης, να είναι ίδιου μεγέθους μεταξύ τους. Αν δεν το πετύχουμε με την πρώτη, ξετυλίγουμε και δοκιμάζουμε ξανά.

8. Πόσο τύλιγμα;

Έχοντας τελειώσει και με την καμπύλη, φτάνουμε στο ίσιο τμήμα του τιμονιού. Πόσο κομμάτι θα καλύψουμε προς το λαιμό; Αυτό εξαρτάται πάντα από το κράτημα που έχουμε. Στο σημείο εκείνο βάζουμε συνήθως τις παλάμες, όταν κρατάμε κόντρα σε κάποιο ανηφορικό κομμάτι. Αν μας αρέσουν οι αναβάσεις ή μας αρέσει η συγκεκριμένη λαβή, βάζουμε άφθονο υλικό εδώ. Αν όχι, τότε βάζουμε περισσότερο στο καμπύλο τμήμα (ξετυλίγουμε). Το τελείωμα έχει να κάνει αποκλειστικά με το δικό μας ποδηλατικό στυλ.

9. Τελείωμα

Μια και έχουμε αρχίσει το τύλιγμα υπό γωνία, το τελείωμα του πάλι θα είναι υπό γωνία. Εδώ χρησιμοποιούμε το ψαλίδι μας, για να κόψουμε την άκρη της ταινίας κάθετο, ώστε να έχουμε ένα όμορφο τελείωμα. Το τυλίγουμε αρκετές φορές σφικτά με την μονωτική ταινία και από πάνω κολλάμε τα αυτοκόλλητα με το λογότυπο, που έχει μέσα στην συσκευασία η ταινία μας.

10. Τάπες

Τέλος, πηγαίνουμε στην άκρη του τιμονιού, όπου ξεκινήσαμε το τύλιγμα. Εκεί έχουμε αφήσει περίπου 1 εκατοστό ταινίας. Τυλίγουμε προσεκτικά τις άκρες προς τη μέσα μεριά του τιμονιού, και σφηνώνουμε την τάπα για να τις συγκρατήσει.

Χρειάζεται μερικά χτυπήματα με το πίσω μέρος της παλάμης μας για να μπει στη σωστή θέση και προσέχουμε ώστε το λογότυπο να είναι σε κάθετη θέση (αλλιώς δεν δείχνει όμορφο)

Κατεβάζουμε το λαστιχένιο κάλυμμα της μανέτας και ξεκινάμε την ίδια διαδικασία στο άλλο άκρο.

Καλό τύλιγμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

18ο εταπ – Πρώτη νίκη στο Tour για Campenaerts

Ο αθλητής της Lotto Dstny Victor Campenaerts κέρδισε την πρώτη του νίκη στο Tour de France…