Πριν ένα μήνα η Pirelli ανακοίνωσε επίσημα ότι επιστρέφει στο χώρο της ποδηλασίας, με 3 είδη γόμας (ασημί/κόκκινο/μπλε) που θα καλύπτουν όλη την γκάμα.

Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία με την ποδηλασία, καθώς ήταν επίσημη χορηγός στο πρώτο TDF το 1909. Επιστρέφοντας και αφού «έγραψε» 100.000 πραγματικά χιλιόμετρα, δοκιμάζοντας τις καινούργιες γόμες, μας τις παρουσιάζει.

Η εταιρεία προσφέρει τρεις τύπους ελαστικών – Zero Velo, Zero Velo TT και  Zero Velo 4S. Με αυτόν τον τρόπο, η Pirelli ελπίζει να προσφέρει στους ποδηλάτες, υψηλών προδιαγραφών ελαστικά σε σχετικά ανταγωνιστικές τιμές.

P Zero Velo

23 χιλιοστά (195 γραμμάρια) 25 χιλιοστά (210 γραμμάρια) 28 χιλιοστά (230 γραμμάρια)

Είναι το λάστιχο με το ασημί διακριτικό, και αυτό που θα χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους από εμάς, τόσο σε αγώνες όσο και σε προπονήσεις. Έχει δοκιμαστεί και αποδίδει τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο, με ένα στρώμα από αραμιδικές ίνες (aramid) για προστασία από σκασίματα.

Τα πρώτα δύο μεγέθη θα βγουν στην αγορά τον Αύγουστο, με λιανική τιμή κοντά στα 43 €. Το ελαστικό των 28 χιλιοστών θα βγει τον Σεπτέμβριο κοντά στα 46 €.

P Zero Velo ΤΤ

23 χιλιοστά (165 γραμμάρια)

Το ελαστικό που θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε αγωνίσματα ατομικής χρονομέτρησης, μόνο σε διάσταση 23 χιλιοστών.  Σύμφωνα με την εταιρια, αυτή είναι και η διάσταση που ζητάει η αγορά.

Σαν ελαστικό χρονομέτρου, δεν έχει αυλάκια ώστε να προσφέρει την μέγιστη ποιότητα κύλισης και έχει αφαιρεθεί ένα μέρος της προστασίας για σκασίματα, για να ευνοηθεί το συνολικό βάρος.

Η τιμή του θα κινείται στα ίδια επίπεδα των 43 €.

P Zero Velo 4S

23 χιλιοστά (205 γραμμάρια) 25 χιλιοστά (220 γραμμάρια) 28 χιλιοστά (250 γραμμάρια)

Είναι το ελαστικό παντός καιρού (4 εποχών). Σαν τέτοιο, είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε πιο κρύες συνθήκες, με πιο βαθύ πέλμα και πιο ενισχυμένη προστασία για σκασίματα, από το κανονικό P Zero Velo.

Επίσης θα προσφέρει 7% παραπάνω πρόσφυση από το κανονικό, με μια διαφοροποίηση στην γόμα του. Το μόνο μειονέκτημα είναι το ελάχιστα έξτρα βάρος του, λόγω κυρίως της έξτρα προστασίας.

Η τιμή για τα 23 & 25 χιλιοστά στα 46 € και για τα 28 χιλιοστά στα 49 €, με όλα τα μεγέθη διαθέσιμα από τον Αύγουστο.

Ποιότητα Γόμας

Η εταιρεία χρησιμοποιεί για όλους τους τύπους ελαστικών την γόμα με το όνομα Smartnet Silica, που όπως αναφέρει και το όνομα της είναι μια γόμα 100%  από πυρίτιο. Η συγκεκριμένη γόμα χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία με 22 υλικά ανακατεμένα.

Πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές ελαστικών, χρησιμοποιούν νανοτεχνολογία, αλλά η Pirelli κάνει κάτι διαφορετικό στη σύνθεση των νάνο υλικών. Με αυτή την τροποποίηση, μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα πολύ καλή ποιότητα κύλισης, καλή πρόσφυση στο στεγνό και στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Πέλμα

Ακόμα μια τεχνολογία που η εταιρία έχει εντρυφήσει είναι ο σχεδιασμός του πέλματος. Δανείστηκαν λοιπόν την τεχνική Functional Groove Design (Λειτουργικός Σχεδιασμός Πέλματος) από τον κόσμο των μηχανών, και την εφάρμοσαν και στην ποδηλασία.

Τα συγκεκριμένα κατευθυντήρια αυλάκια δίνουν περισσότερο ελέγξιμο φλεξάρισμα της γόμας. Αυτό σημαίνει, καλύτερος έλεγχος στο όριο της πρόσφυσης, και καλύτερο κράτημα μέσα στη στροφή.

Κατασκευή

Όλη η έρευνα και εξέλιξη του προϊόντος είναι αποκλειστικά δουλειά της Pirelli, που φαίνεται πόσο σοβαρά θέλει να ασχοληθεί με το χώρο της ποδηλασίας.

Τα ελαστικά κατασκευάζονται στην Γαλλία, με την γόμα να παράγεται από το εργοστάσιο της Pirelli στη Ρουμανία.

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η Pirelli ελπίζει να παρουσιάσει τα καλύτερα ελαστικά της αγοράς. Αυτά όσον αφορά στις προδιαγραφές των ελαστικών και περισσότερα όταν τα ελαστικά βγουν στην αγορά τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…