Ο Alberto Contador παίρνει μέρος στον 104ο Γύρο Γαλλίας, 10 χρόνια μετά την πρώτη του νίκη. Βρίσκεται ήδη στην ηλικία των 34 ετών, διανύοντας τα τελευταία χρόνια (χρόνο;) της επαγγελματικής του καριέρας. Έχουν ήδη περάσει 2 χρόνια από την τελευταία του νίκη σε μεγάλο Γύρο και στο μυαλό του υπάρχει μόνο ένα πράγμα: Ο 3ος τίτλος του Γύρου Γαλλίας.

Η αλλαγή που έκανε αυτή την χρονιά στην προετοιμασία του, ήταν αντίθετη με όλα αυτά που τον συνθέτουν ως ποδηλάτη: Να προσπαθεί για την νίκη σε κάθε διοργάνωση.

Το πρώτο μέρος της σεζόν πήγε πολύ καλά. Πήρε μέρος και τερμάτισε 2ος στη Vuelta a Andalucía, στο Paris-Nice, στη Volta a Catalunya και στη Vuelta al Pais Vasco. Όταν όμως έφτασε η τελευταία μεγάλη διοργάνωση πριν το Γύρο, το Critérium du Dauphiné, η τακτική του άλλαξε. Δήλωσε ότι δεν στοχεύει στην γενική κατάταξη, ποδηλάτησε επιφυλακτικά και τερμάτισε 11ος γενικής, 5:20΄ πίσω από τον πρώτο Jacob Fuglsang.

Δήλωσε πριν τον αγώνα ότι «…Με αυτήν την τακτική πριν τον Γύρο Γαλλίας, πιστεύω θα φτάσω στην εκκίνηση με περισσότερες εγγυήσεις. Η ποδηλασία είναι πολύ απαιτητική και προτιμώ να συμμετέχω σε έναν αγώνα για να κερδίζω. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσω τον Γύρο. Ήδη νοιώθω καλύτερα από πέρσι.

Μεγάλο ρόλο στην απόφαση του, έπαιξε ο μάνατζερ της νέας του ομάδας, Luca Guercilena. Η ιδέα του ήταν να «επιβραδύνει» το φορμάρισμα του και έτσι να τον φέρει στον Γύρο και στο υψηλότερο επίπεδο αλλά και με περισσότερα αποθέματα ενέργειας από τα προηγούμενα χρόνια. Όταν τον ρώτησαν αν ήταν δύσκολο να πείσει τον Ισπανό για τη νέα τακτική, απάντησε «…Όχι ιδιαίτερα. Πέρσι έκανα το ίδιο για τον Fabian Cancellara, ο οποίος ήταν στην τελευταία του σεζόν …. Η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι μεγάλοι αθλητές έχουν την ίδια ποιότητα στην απόδοση τους. Απλά, αλλάζει ο τρόπος που φτάνουν σε αυτήν την ποιότητα».

Ίδια φόρμα με το 2014

Στο χρονόμετρο του Σαββάτου, έπραξε ότι δήλωσε την προηγούμενη μέρα. Δεν ρισκάρισε με την βροχή, τερματίζοντας 68ος, 54΄΄ πίσω από τον Geraint Thomas. Σε αυτό το αποτέλεσμα, έπαιξε ρόλο και το ατύχημα του Valverde «…Ακούσαμε ότι ο Alejandro είχε πτώση και αποφασίσαμε να πάμε με ασφάλεια στις στροφές».

Για τον κύριο αντίπαλο του δήλωσε « … Στα κομμάτια που πατούσα δυνατά, ένοιωθα πολύ καλά, αν και 42’’ [ο χρόνος του από τον Chris Froome] είναι αρκετός. Αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο Froome έχει κάνει διαφορετικά και φυσικά ο μόνος τρόπος είναι να περάσουμε στην επίθεση. Παρόλα αυτά, μέχρι τα πρώτα βουνά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια τακτική να υιοθετήσει».

Στη σεζόν του 2014, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην καλύτερη φόρμα του. Όταν ρωτήθηκε το ίδιο στη συνέντευξη της Παρασκευής, απάντησε « … Θα δούμε στον αγώνα, αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαι σε παρόμοια φόρμα, όπως το 2014 …. Έχει να κάνει με πόσα βατ παράγω, με τι χρόνους ανεβαίνω και με το βάρος μου. Με αυτά τα δεδομένα, νοιώθω σχεδόν όπως το 2014».

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και ο μάνατζερ της ομάδας «…Πάντα λέω στους αθλητές ότι πρέπει να ξέρουν τα όρια τους, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί. Γι αυτό και αλλάξαμε την προσέγγιση μας στον Γύρο. Είναι ένας σκληρός αγώνας και υπάρχουν δυνατοί ανταγωνιστές. Δεν μπορείς να έρχεσαι με το σκεπτικό ‘πάμε και θα νικήσουμε’».

Τρίτη εβδομάδα του Γύρου;

Αν και στην ατομική χρονομέτρηση, τα αποτελέσματα ήταν μέτρια, τα επόμενα εταπ θα δείξουν την φόρμα του Contador. Ιδιαίτερα το 5ο εταπ με τον τερματισμό στο La Planche des Belle Filles (5.9 χλμ στο 8.5%). Εκεί θα φανούν τα πόδια του Ισπανού και ο ίδιος θα ξέρει πόσο φορμαρισμένος είναι.

Alberto Contador - Η καινούργια τακτική του για το Γύρο Γαλλίας

Μιλώντας για αυτό το εταπ δήλωσε «…Είμαι περίεργος για το 5ο εταπ. Το 2017, στο 10ο εταπ (που είχε τον ίδιο τερματισμό με το 5ο) αισθανόμουν καλά και ήθελα να επιτεθώ. Δυστυχώς όμως είχα πτώση».

Ο σχεδιασμός του φετινού Γύρου είναι υπέρ του Ισπανού. Ο Contador, ως γνωστόν, αρέσκεται σε αυτοσχεδιασμούς και οδήγηση περισσότερο με ένστικτο, παρά με εντολές. Υπάρχουν πολλά εταπ βουνών, χωρίς τερματισμούς σε ανηφόρες και πολλοί λόφοι και βουνά, διασκορπισμένα σε διάφορα εταπ. Ένας τέτοιος Γύρος λοιπόν ευνοεί το στυλ του.

Για το φορμάρισμά του, την 3η και πιο κρίσιμη εβδομάδα, ο μάνατζερ του δηλώνει «…Το σχέδιο μας είναι το φορμάρισμα του να έχει πρόοδο. Φυσικά, αν στοχεύεις για πρόοδο την 3η εβδομάδα και οι πρώτες δύο είναι πολύ σκληρές, τότε είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις καλά την 3η εβδομάδα. Υπό κανονικές συνθήκες όμως, το φορμάρισμα του θα προοδεύσει κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων».

Στα 34 του, ο Ισπανός θέλει να πιστεύει ότι έχει ακόμα ό,τι χρειάζεται «…Είμαι πολύ πρόθυμος να είμαι εδώ μετά από δέκα χρόνια. Σημαίνει πολλά για μένα, ότι μετά από τόσες γενιές αντιπάλων, είμαι ακόμα φαβορί για τον Γύρο».

«Δεν έχω αλλάξει τόσο, όλο αυτόν τον καιρό. Έχω περισσότερη εμπειρία, η οποία θα με βοηθήσει. Αλλά όσον αφορά στην θέληση μου να κερδίσω τον αγώνα….τίποτα δεν έχει αλλάξει».

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Canyon Aeroad 2024 – Παρουσίαση

Η Canyon κυκλοφόρησε επίσημα την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας του αγωνιστικού ποδηλάτου…