Chris Froome –Ήταν ο πιο οριακός αγώνας από τους υπόλοιπους Γύρους Γαλλίας

Έχοντας ολοκληρώσει το 20ο εταπ ατομικής χρονομέτρησης στη Μασσαλία, ο Chris Froome οδεύει πλέον στο Παρίσι, για να παραλάβει τον 4ο τίτλο του.

Στην συνέντευξη τύπου χτες το βράδυ, ο Βρετανός θυμήθηκε πόσο οριακός ήταν ο φετινός Γύρος.

«Επιστρέφοντας στο στάδιο, με τον Romain Bardet ακριβώς μπροστά μου και ξέροντας ότι, αν οδηγήσω σωστά στις δύο τελευταίες στροφές, θα είναι το τέλος της φετινής μάχης για τον τίτλο».

«Υπήρχαν πολλά πάνω και κάτω, αυτές τις 3 εβδομάδες, αλλά νομίζω ότι ήταν πραγματικά ένας μεγάλος Γύρος, με την έννοια ότι αυτές τις 3 εβδομάδες έκανα πράγματα με τον πιο συντηρητικό αλλά και αποδοτικό τρόπο. Δεν ήταν απλά ένα εταπ. Στην τελική, αυτό είναι να αγωνίζεσαι σε ένα μεγάλο Γύρο».

Προβλήματα με την κίτρινη φανέλα

Στην αρχή του Γύρου, ο Froome πήρε τη φανέλα από τον συναθλητή του Geraint Thomas στο 5ο εταπ, ο οποίος την φορούσε από την ατομική χρονομέτρηση στο Dusseldorf. Στους προηγούμενους Γύρους, όταν έπαιρνε τη φανέλα την κρατούσε μέχρι το Παρίσι.

Αυτή τη φορά όμως, στο 12ο εταπ στο Peyragudes, έχασε την φανέλα από τον Fabio Aru. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τι είχε να πει ο Froome για εκείνη τη μέρα;

«Αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, μάλλον δεν έκανα σωστή τροφοδοσία σε εκείνο το εταπ. Εκείνη τη μέρα πήγα σίγουρα στα κόκκινα και δεν είχα αρκετά καύσιμα στο ντεπόζιτο. Αυτά».

Αυτή ήταν και η μοναδική κρίση που έπαθε ο Βρετανός σε ολόκληρο τον Γύρο. Δύο μέρες μετά, σε ένα άσχημο εταπ για τον Aru, κατάφερε και πήρε πίσω την φανέλα.

Ανησύχησε ποτέ πραγματικά ότι θα έχανε την κίτρινη φανέλα;

«Δεν ήταν ποτέ ασφαλής, μέχρι να περνούσα τη γραμμή τερματισμού εδώ στην Μασσαλία. Αυτό το πρωί δεν ήξερα τι πρόκειται να συμβεί. Φυσικά ήθελα να βγω και να νικήσω σήμερα, αλλά ήμουν ευγνώμων όταν ξεκίνησα και είδα ότι είχα καλά πόδια».

Χωρίς νίκη αυτήν την χρονιά

Αυτή η χρονιά επεφύλασσε κάποιο παράδοξο για τον Chris Froome. Σε κάθε Γύρο Γαλλίας κέρδιζε τουλάχιστον ένα εταπ. Για το 2017 δεν κέρδισε κανένα. Αντιθέτως, η νίκη του προήλθε από τις επιδόσεις του στα δύο ατομικά χρονόμετρα του Γύρου.

Στη Γερμανία, έκανε διαφορά 39’’ από τον Bardet και 51’’ από τον Uran. Στην Μασσαλία, μεγάλωσε τη διαφορά του στα 1:57 από τον Bardet και 25΄΄ από τον Uran. Αυτός ο «υπολογιστικός» Γύρος έκανε διαφορά για τον ίδιο;

«Όχι, καθόλου» απάντησε ο ίδιος «Πάντα ήταν η τακτική να ποδηλατούμε σε έναν αγώνα 3 εβδομάδων και όχι να πάμε σε ένα εταπ και να τινάξουμε στον αέρα τον Γύρο για μια νίκη».

«Πάντα ήταν ένας αγώνας 3 εβδομάδων με την έννοια ότι προσπαθούσες κάθε μέρα να κερδίσεις κάτι και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες σε οποιαδήποτε μέρα. Από την άλλη, ναι υπέφερα στα Πυρηναία. Έχασα 20’’, αλλά είμαι ευγνώμων ότι δεν ήταν χειρότερα από αυτό»

Ελιτ γκρουπ αθλητών

Τερματίζοντας στο Παρίσι και παίρνοντας τον 4ο τίτλο μπαίνει σε μια ειδική κατηγορία αθλητών. Μπροστά του, με 5 τίτλους στον Γύρο Γαλλίας, είναι μόνο οι Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault and Miguel Indurain. Παρόλα αυτά, όλη αυτή η φιλολογία δεν παρασύρει τον Βρετανό

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, απλά να αναφέρομαι στην ίδια πρόταση με αυτούς τους μεγάλους ποδηλάτες της ιστορίας του Γύρου Γαλλίας. Αλλά προτιμών να παίρνω ένα αγώνα κάθε φορά. Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουμε με ασφάλεια αύριο στο Παρίσι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα».

«Πλέον τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο πόσο δύσκολο ήταν για αυτούς τους ποδηλάτες να κερδίσουν 5 φορές τον Γύρο Γαλλίας… Σίγουρα δεν γίνεται πιο εύκολο κάθε χρόνο και νομίζω αυτή την χρονιά, ήταν ο πιο κοντινός αγώνας από τους υπόλοιπους Γύρους Γαλλίας».

Μιλώντας για τον Chris Froome

Μιλώντας για τον εαυτό του τόνισε «…Ο καθένας θα συμφωνήσει μαζί μου, όταν δηλώνω ότι έχω ένα ιδιαίτερο ποδηλατικό στυλ και έχω τον δικό μου τρόπο να κάνω πράγματα. Και έτσι νοιώθω. Βάζω κάτι στο μυαλό μου και ξεκινάω να το κάνω».

«Φυσικά, ερχόμενος σχετικά αργά στην ποδηλασία στη ζωή μου.. και με τα παιδικά μου χρόνια στην Αφρική, ξεκίνησα να βλέπω Γύρο Γαλλίας όταν αγωνιζόταν ο Lance Armstrong μαζί με τον Basso. Αυτές ήταν και οι πρώτες αναμνήσεις από τον Γύρο…Ποτέ δεν παρακολούθησα τους Γύρους των Merckx, Indurain και των υπόλοιπων, ζωντανά».

Στα 32 του χρόνια, ίσως φτάνει στην κορυφή της αθλητικής του επίδοσης

«Σίγουρα μεγαλώνω. Αλλά την κάθε χρόνο μαθαίνω παραπάνω και ακόμα εξελίσσομαι σαν ποδηλάτης, γίνομαι πιο ολοκληρωμένος αθλητής»

«Κάτι που δούλεψα πολύ τα τελευταία χρόνια είναι οι καταβάσεις μου και η θέση μου μέσα στο γκρουπ. Νομίζω από θέματα τακτικής, έχω πολλά ακόμα να μάθω».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

13ο εταπ – Η 2η νίκη για Philipsen

Ο Jasper Philipsen πέτυχε τη νίκη στο 13ο εταπ του Tour de France στο Pau μπροστά από τον …