Γύρος Πολωνίας- Μια σκληρή προετοιμασία για τον Γύρο Ισπανίας

Το Σάββατο 29 Ιουλίου εκκινεί ο 74ος Γύρος Πολωνίας και όπως κάθε χρόνο, μαζεύει μεγάλα ονόματα της ποδηλασίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής θα είναι ο Peter Sagan, ο οποίος εγκατέλειψε τον Γύρο Γαλλίας στο 4ο εταπ, χωρίς βέβαια τη θέληση του.

Ο τοπικός ήρωας Rafal Majka και ο Vincenzo Nibali θα είναι μερικά από τα ονόματα αθλητών, που θα πρωταγωνιστήσουν.

Μερικά λόγια για τον Γύρο

Ο Γύρος Πολωνίας, μοιράζεται λίγο πολύ το ίδιο ξεκίνημα με τον Γύρο Γαλλίας. Το 1928 η εφημερίδα Pzeglad Sportowy ξεκίνησε το Γύρο, για να αυξήσει την κυκλοφορία της. Ο Γύρος είχε επιτυχία, και από το 1952 άρχισε να εμφανίζεται μόνιμα στο καλεντάρι.

Είναι μια απαιτητική διοργάνωση 7 εταπ, με μια μίξη ευθειών και βουνών. Λειτουργεί ακριβώς όπως ο Γύρος Ελβετίας για την Γαλλία, σαν προετοιμασία δηλαδή για τους αθλητές που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στον Γύρο Ισπανίας.

Αυτή τη χρονιά, ο Γύρος εκκινεί το Σάββατο 29 Ιουλίου και τερματίζει την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017.

Εταπ

1ο εταπ  KrakawKrakaw 130 χλμ.  Αποτελείται από 3 γύρους μέσα στην πόλη.

2ο εταπ àTarnowskie Góry- Katowice 142 χλμ. Ακόμα ένα εταπ για σπρίντερ, με 3 γύρους μέσα στην πόλη Katowice

3ο εταπ → Jaworzno – Szczyrk 161 χλμ. Ίσως το δυσκολότερο εταπ του Γύρου, με 4 κορυφές 1ης κατηγορίας.

4ο εταπ → Zawiercie – Zabrze 238 χλμ. Το μεγαλύτερο εταπ του Γύρου, με αρκετούς λόφους και το τελείωμα του με 3 γύρους γύρω από το στάδιο της πόλης Zabrze.

5ο εταπ → Olimp Nagawczyn – Rzeszow 130 χλμ. Το μικρότερο εταπ, είναι ακόμα ένα εταπ βουνών με 3 κορυφές 2ης κατηγορίας και 1 κορυφή 4ης κατηγορίας.

6ο εταπ → Wieliczka Salt Mine – Zakopane 189 χλμ. Ένα απαιτητικό εταπ βουνών, με 5 κορυφές 1ης κατηγορίας.

7ο εταπ → Bukowina Resort – Bukowina Tatrzanska 132.5 χλμ. Το τελευταίο εταπ, είναι και το βασιλικό εταπ του Γύρου Πολωνίας, 7 κορυφές 1ης κατηγορίας και ανηφορικό τερματισμό.

Καιρός

Ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο καιρός. Αν και γενικά έχει ζεστή και ο καιρός είναι ηλιόλουστος, οι ξαφνικές βαριές καλοκαιρινές καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να αλλάξουν ριζικά τον αγώνα. Αυτό συνέβη πέρυσι, όταν ακυρώθηκε το εταπ  στο Bukowina.

Πελοτόν

Για πρώτη φορά, ο Γύρος της Πολωνίας θα περιλαμβάνει ομάδες 7 αθλητών. Θα πάρουν εκκίνηση 18 Pro Tour ομάδες, και 4 ομάδες που θα καλέσει η διοργάνωση.

Το μικρότερο πελοτόν των 154 αθλητών, θα κάνει τον αγώνα πιο δύσκολο να ελεγχθεί, άρα θα έχουμε ένα αγώνα με περισσότερες ανατροπές. Είναι βέβαια απόρροια της μείωσης του αριθμού των αθλητών, που θα ισχύει από το 2018 για τους μεγάλους Γύρους, από 9 σε 8 αθλητές.

Συνολικά, ο Γύρος της Πολωνίας θα είναι μια δύσκολη και ενδιαφέρουσα πρόκληση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…