Η σωστή προπόνηση και οι διάφορες τεχνικές που εφαρμόζουμε, είναι απαραίτητες για να βελτιώσουμε την απόδοση μας. Εξίσου σημαντικές όμως είναι η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου που έχουμε καθημερινά. Το πρόβλημα είναι ότι καμιά φορά ο ύπνος παραμελείται, λόγω των καθημερινών ασχολιών που μας θέλουν να κοιμόμαστε συχνά αργά και να ξυπνάμε νωρίς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι βασικός για την υγεία μας, αλλά όσον αφορά στην ποδηλασία, μας βοηθάει να κάνουμε καλύτερες προπονήσεις και να αποδίδουμε στο μέγιστο.

Η σημασία του ύπνου

Ο ύπνος είναι η λειτουργία που έχει το σώμα, να κλείνει (σχεδόν) όλες τις λειτουργίες του, για να αναζωογονείται για την επόμενη μέρα. Είναι γεγονός ότι χωρίς ύπνο, το σώμα μας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Στην ποδηλασία, ο ύπνος είναι η καλύτερη μορφή αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τον προπονητή ποδηλασίας Pav Byan «…Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα διορθώνει τις ζημιές που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Χωρίς ύπνο, όλη η σκληρή δουλειά που έχετε κάνει με το ποδήλατο, δεν θα παράγει τα θεμιτά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, το σώμα σας δεν θα προσαρμοστεί στο προπονητικό στρες που το υποβάλλετε, ώστε να γίνει καλύτερο».

Μη επαρκής ύπνος σημαίνει όχι μόνο ότι δεν θα κάνουμε καμία προπονητική πρόοδο, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας πάει πίσω στην προπόνηση μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα γίνει πιο ευάλωτο και το σώμα μας πιο εύκολα θα τραυματίζεται από τραβήγματα και καταπονήσεις.

 Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης το σώμα μας καταβολίζει μυϊκό ιστό. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, γίνεται η αντίθετη διαδικασία, όπου μυϊκός ιστός ξαναχτίζεται και γίνεται πιο ισχυρός, ώστε να αντέχει στο αυξημένο προπονητικό φορτίο.

«Με λίγα λόγια, (με τον ύπνο), όλη η σκληρή δουλειά που έχει κάνει στην προπόνηση αρχίζει και επιδρά» λέει ο Bryan «Το σώμα μας επιδιορθώνει χωρίς διακοπή: Αιμοφόρα αγγεία, μυϊκές ζημιές, ορμονικός έλεγχος κ.ο.κ.»

«Με ένα καλό νυκτερινό ύπνο, το σώμα μας θα προσαρμοστεί και θα αναρρώσει πιο γρήγορα. Μια από τις καλύτερες μεθόδους για αποκατάσταση είναι ένα γρήγορος ύπνος μετά την προπόνηση».

 Πώς ο ύπνος επιδρά στην ποδηλατική μας απόδοση;

 Σίγουρα για την Sky, ο ύπνος έχει μεγάλη σημασία. Η ομάδα έχει προσωπικά στρώματα, που χρησιμοποιεί σε κάθε ξενοδοχείο στις μεγάλες διοργανώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίσει συνεπή και καλής ποιότητας ύπνο για τα μέλη της ομάδας, ώστε να έχει κέρδη στην απόδοση τους.

Η συνεχής έλλειψη ύπνου, θα επηρεάσει τις ποδηλατικές μας επιδόσεις με τους εξής τρόπους:

  • Μειωμένη μέγιστη ισχύς
  • Μειωμένη ισχύς στο λειτουργικό κατώφλι ισχύος (FTP)
  • Mειωμένη αποκατάσταση από τις προσπάθειες
  • Μειωμένη ικανότητα ποδηλασίας σε μεγάλες αποστάσεις

Φυσικά, εκτός από τα μειονεκτήματα της έλλειψης ύπνου στην απόδοση, υπάρχει θέμα και με την αντίληψη μας. Όταν ποδηλατούμε πρέπει να έχουμε αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας, μια και οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν. Π.χ. Σε μια γρήγορη κατάβαση, αν είμαστε συγκεντρωμένοι 100% ή 90%, μπορεί να είναι η διαφορά από μια όμορφη εμπειρία ή μια επώδυνη πτώση!

Πώς να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας;

Φυσικά, εκτός από το πόσες ώρες θα κοιμηθούμε, παίζει ρόλο και η ποιότητα του ύπνου που θα έχουμε.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της διατροφής και του τρόπου ζωής, και αυτά μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν αϋπνία ή, τουλάχιστον, να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου.

  • Αποφυγή τεχνητού φωτός.

Το τεχνητό φως που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα κινητά, επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο μας και μας κάνει να νυστάζουμε. Αν πριν πέσουμε για ύπνο βλέπουμε τηλεόραση ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιούμε το κινητό μας, η παραγωγή αυτής της ορμόνης διακόπτεται.

  • ‘Ύπνος και διατροφή

Προσπαθούμε να καταναλώσουμε το τελευταίο μας γεύμα, τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Έτσι δεν θα έχουμε στομαχικές διαταραχές όταν αρχίζουμε να νυστάζουμε.

Από την άλλη, μπορούμε να καταναλώσουμε μερικά σνακ πρωτεΐνης, που θα βοηθήσουν και στην αναδόμηση των μυών μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και στην ποιότητα του ύπνου μας.

  •  Ύπνος και υπνοδωμάτιο

 Οι συνθήκες ύπνου είναι επίσης σημαντικές και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η ποιότητα του στρώματος μας, η θερμοκρασία, η υγρασία, το επίπεδο εξωτερικού θορύβου, καθώς και οι μυρωδιές και η ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η κατασκευή ενός υπνοδωματίου, χωρίς περισπασμούς, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα ευνοϊκή για τον ύπνο.

Συμπέρασμα

Ο ύπνος αποτελεί συνέχεια της προπονητικής μας διαδικασίας και πάντα πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε αρκετές και ποιοτικές ώρες ξεκούρασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

15ο εταπ – Ο Pogačar κλειδώνει το Giro!

Ο Tadej Pogačar (UAE Emirates) έδωσε ένα νοκ-άουτ στα φαβορί της ΓΚ στο Giro d’Itali…