Wittson Suppresio – Το τιτάνιο κάνει τη διαφορά

Wittson Suppresio – Το τιτάνιο κάνει τη διαφορά

Το τιτάνιο θεωρείται εξωτικό μέταλλο, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στην ποδηλασία σε ανταλλακτικά ή αξεσουάρ, όπου χρειάζεται μείωση βάρους και αυξημένη αντοχή.

Λίγη ιστορία

Ανά τον κόσμο, υπάρχουν μια  χούφτα κατασκευαστές ποδηλάτων, που ασχολούνται αποκλειστικά με σκελετούς τιτανίου. ‘Ένας από αυτούς είναι και ο Vidmantas “Vitas” Zukauskas, παλαίμαχος αθλητής από την Λιθουανία. Όταν τελείωσε η επαγγελματική του καριέρα, ασχολήθηκε για 12 χρόνια με την προπονητική και μετά ξεκίνησε να κατασκευάζει σκελετούς ποδηλάτων.

Όλα τα χρόνια που προπονούσε την Εθνική ομάδα της Λιθουανίας, είχε γνωρίσει ευρωπαίους κατασκευαστές, όπως Mavic, San Marco, Campagnolo, Diadora κ.ο.κ. Τη δεκαετια του 90, τον προσέγγισαν κάποιοι επενδυτές που ήθελαν να κατασκευάσουν σκελετούς από τιτάνιο.

Ξεκίνησαν το εργοστάσιο στη Ρωσία, με τον Vitas να σχεδιάζει και να δοκιμάζει σκελετούς. Μέσω των συμβολαίων του, ήρθε σε επαφή με την εταιρία Colnago και τον ιδρυτή της Ernesto Colnago. Μαζί συνεργάστηκαν και έφτιαξε πολλά πλαίσια για την ιταλική φίρμα όπως τα Monotitan, Ovaltitan, CT1 κ.ο.κ.

Όταν η Colnago έκανε στροφή στο ανθρακόνημα και πήγε στην Ασία, ο Vitas αποφάσισε να εμπλέξει το γιο του στη βιομηχανία του τιτανίου, και μαζί έφτιαξαν την εταιρία Wittson, που μέχρι σήμερα παράγει 100% πλαίσια τιτανίου.

Το μέταλλο

Wittson Suppresio – Το τιτάνιο κάνει τη διαφορά

Μια και ο Vitas έχει πολυετή εμπειρία με το συγκεκριμένο μέταλλο, είναι φυσικό να χρησιμοποιεί μόνο το καλύτερο. Και το καλύτερο, σύμφωνα με τον ίδιο, παράγεται από την εταιρία VSMPO Titan Scandinavia. Η συγκεκριμένη εταιρία δεν χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο τιτάνιο, όπως πολλές κινέζικες εταιρίες. Είναι βέβαια πιο ακριβό έτσι σαν πρώτη ύλη, αλλά έχει κορυφαία ποιότητα.

Η Wittson χρησιμοποιεί τιτάνιο βαθμού 9, το οποίο είναι ένα συγκεκριμένο κράμα που παραγεται σε εννιαίους σωλήνες και είναι εύκολο στην κατεργασία. Συνολικά υπάρχουν μέχρι και 30 διαφορετικοί βαθμοί (κράματα) τιτανίου, ανάλογα με τις προσμείξεις που έχουν σε αλουμίνιο, βανάδιο κ.ο.κ.

Το ποδήλατο

Το Suppresio είναι φτιαγμένο από τιτάνιο βαθμού 9, εκτός από την μεσαία τριβή και τις άκρες από τα πιρούνια, που είναι φτιαγμένα από τιτάνιο βαθμού 5 (πιο ανθεκτικό σε καταπόνηση).

Το συγκεκριμένο ποδήλατο έχει κατασκευαστεί σαν αγωνιστικό ποδήλατο δρόμου, με ενισχύσεις του πλαισίου εκεί που δέχεται τις μεγαλύτερες καταπονήσεις.

Το κούτελο είναι αρκετά μεγάλο, για το αυξημένο φορτίο, ενώ ο οριζόντιος έχει οβάλ (όχι στρογγυλό) σχήμα.

Wittson Suppresio – Το τιτάνιο κάνει τη διαφορά

Η μεσαία τριβή είναι RF 30, ενώ τα πιρούνια είναι φτιαγμένα με τη χρήση νερού στο καλούπι του μετάλλου (Hydro forming). Αυτό που ξεχωρίζει από μακριά, είναι το παλουκόσελο, που ενσωματώνεται με τον κάθετο σωλήνα του πλαισίου.

Το πλαίσιο

Όσον αφορά στο μέγεθος του πλαισίου, η εταιρεία παρέχει 6 μεγέθη.

Η εταιρεία προμηθεύει το πλαίσιο χωρίς το πιρούνι, το οποίο το παραγγέλνει κάποιος σαν έξτρα. Το πιρούνι μπορεί να είναι κάρμπον ή τιτάνιο και οι αγοραστές μπορούν να παραγγείλουν όποια μάρκα θέλουν.

Από την άλλη, η εταιρεία μπορεί να κάνει μικροαλλαγές στο πλαίσιο, που θα βολεύουν τον εκάστοτε αγοραστή, όπως διαφορετικά ποτήρια, παλουκόσελο, γεωμετρία κούτελου κ.ο.κ. Επίσης, αλλαγές γίνονται στην περίπτωση που ο αγοραστής θέλει αντί συμβατικής, ηλεκτρονική σειρά.

Το πλαίσιο έχει απλό φινίρισμα τιτανίου. Το τελείωμα είχε γίνει στο χέρι, τα λογότυπα έχουν γίνει με αμμοβολή, και υπάρχει το λογότυπο από τιτάνιο στο κούτελο. Αν και σε πρώτη ματιά το Suppresio δεν φαίνεται εντυπωσιακό, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που, σε δεύτερη ανάγνωση, κάνουν τη διαφορά.

Το εν λόγω πλαίσιο είναι μεγέθους S, και ζυγίζει 1.972 κιλά. Μαζί με το πιρούνι (Enve Road 2.0) προσθέτουμε επιπλέον 372 γραμμάρια. Μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά [σειρά Campagnolo Super Record RS , λαιμό  Pro Vibe, σέλα Falcon και τροχούς Roval CLX 50], το Suppresio ζυγίζει 7.49 κιλά, χωρίς πεντάλ και παγουροθήκες.

Πώληση

Για εσάς που ενδιαφέρεστε (όλοι έχουμε ένα κρυφό πόθο) να αγοράσετε κάποτε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Wittson πουλά τα πλαίσια απευθείας στον πελάτη. Οι ενδιαφερόμενοι χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της εταιρίας, που έχει όλες τις λεπτομέρειες, πριν καταφύγουν σε εμαιλ ή τηλέφωνο για την παραγγελία.

Με το κλείσιμο της παραγγελίας και προκαταβολή 30%, ξεκινά η κατασκευή του πλαισίου σας, η οποία θα διαρκέσει 30-45 εργάσιμες.

Το Suppresio κοστίζει 2.489 €, όπου περιλαμβάνει το πλαίσιο, τα ποτήρια του κούτελου, τις ράγες για τη σέλα, παγκόσμια παράδοση και εφ όρου ζωής εγγύηση. Φυσικά δεν περιλαμβάνονται τελωνειακοί φόροι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Αντανακλαστικό γιλέκο Apidura – Παρουσίαση

Οι αντανακλαστικές λεπτομέρειες στα ποδηλατικά τζέρσεϊ τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό…