Προεπισκόπηση ατομικής χρονομέτρησης ανδρών – Froome έναντι Dumoulin

Η ατομική χρονομέτρηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μπέργκεν.

Η διαδρομή δεν είναι μια κλασική διαδρομή χρονομέτρου και τα δύο φαβορί, φαίνονται να είναι οι Chris Froome και Tom Dumoulin. Θα υπάρχουν όμως και άλλοι διεκδικητές στην αρένα; Ας δούμε παρακάτω…

Διαδρομή

Η διαδρομή είναι 31 χιλιόμετρα. Μικρή ίσως έλεγε κάποιος για Παγκόσμιο, αλλά τα τελευταία 3,4 χλμ έχουν κλίση κοντά στο 10%, οπότε…

Η διαδρομή αποτελείται από τρία τμήματα: Ένα γύρο 15 χιλιομέτρων γύρω από το Μπέργκεν (είναι η διαδρομή που χρησιμοποιείται για τις γυναίκες και τους άνδρες U23), ένα μικρότερο δεύτερο γύρο των 12,5 χλμ. και στη συνέχεια την τελική ανάβαση, στην κορυφή του βουνού Fløyen.

Πρόκειται για μια διαδρομή με συνεχή ανεβοκατεβάσματα, ακόμη και πριν από την τελική ανάβαση. Όμως, θα είναι αυτή η ανάβαση του Fløyen που αποφασίζει τον αγώνα. Πρόκειται για μια δύσκολη ανάβαση, με τουλάχιστον το ένα τρίτο της κλίσης πάνω από 10%. Η κλίση θα μειωθεί στο πάνω μέρος, αλλά η «ζημιά» θα έχει γίνει σε εκείνο το σημείο.

Με τόσο απαιτητική διαδρομή, είναι πιθανό να δούμε περισσότερους αθλητές να αλλάζουν ποδήλατα για την τελική ανάβαση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και μια καθορισμένη “ζώνη ανταλλαγής ποδηλάτων” στο κάτω μέρος της ανάβασης, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αξίζει για 5-10΄΄να αντικαταστήσουν το ποδήλατο TT, με ένα ελαφρύτερο ποδήλατο; Πιθανώς, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που κάθε αθλητής θα πρέπει να πάρει.

Αγώνας

Η ιδιαίτερη σχεδίαση της διαδρομής, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους γνήσιους χρονομετρίστες, που λογικά θα υποφέρουν. Ίσως στα πρώτα 28 χλμ κατεβάσουν πολύ το χρόνο, αλλά στην ανάβαση δεν θα μπορούν να αποδώσουν.

Ο πρωταθλητής του 2016, Tony Martin δήλωσε «Το τελικό τμήμα της διαδρομής είναι πάρα πολύ σκληρό για μένα. Θα είμαι ο πρωταθλητής που θα αποχωρεί, οπότε θα τα δώσω όλα και θα παλέψω σκληρά, αλλά ξέρω ότι έχω πολύ μικρό περιθώριο επιτυχίας».

Φαβορί θα είναι οι αθλητές που είναι εξίσου καλοί στα χρονόμετρα και στις αναβάσεις.

Φαβορί

Όπως αναφέραμε και πριν, οι αθλητές που θα διεκδικήσουν το χρυσό, είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν ένα καλό χρονόμετρο, μαζί με μια δυνατή ανάβαση. Και αυτοί, για το 2017 είναι οι Chris Froome και Tom Dumoulin.

Chris Froome

Έρχεται σε πολύ καλή φόρμα, καθώς φέτος κατέκτησε τον Γύρο Γαλλίας και πριν λίγες μέρες και τον Γύρο Ισπανίας, για πρώτη φορά. Έχει αποδειγμένες ικανότητες χρονομετρίστα, και κέρδισε και το εταπ ατομικής χρονομέτρησης στην Vuelta.

Ίσως υπάρχει ένα θέμα κόπωσης, αλλά σε μια διαδρομή που θα διαρκέσει κάτω από μία ώρα, κανονικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Tom Dumoulin

Έχει να πάρει μέρος σε μεγάλο Γύρο, μετά την νίκη του στον φετινό Γύρο Ιταλίας. Όμως, τον προηγούμενο μήνα, νίκησε στο BinckBank Tour, και την Κυριακή οδήγησε την ομάδα του στην νίκη στην ομαδική χρονομέτρηση.

Για το 2017, δεν υπήρξε αγώνας που και οι δύο ήταν αντιμέτωποι, ώστε να έχουμε κάποια δεδομένα. Τελευταία φορά που ήταν αντιμέτωποι, ήταν στην ατομική χρονομέτρηση του Ρίο. Εκεί ο Dumoulin τερμάτισε 2ος με τον Froome να τερματίζει 3ος, και μια διαφορά 15’’ να τους χωρίζει.

Άρα, εκτός απροόπτου, και οι δύο φαίνονται να έχουν παρόμοιες επιδόσεις και ο τερματισμός θα κριθεί σε λεπτομέρειες.

Βάθρο

Με τις δύο πρώτες θέσεις να είναι (θεωρητικά) κατειλημμένες από τους Dumoulin & Froome, μένει να δούμε το φαβορί για την 3η θέση.

Wilco Kelderman

Σε πολύ καλή φόρμα, τερμάτισε 4ος την Vuelta και 2ος την ατομική χρονομέτρηση του Ισπανικού Γύρου.

Ilnur Zakarin

Επίσης σε πολύ καλή φόρμα, τερμάτισε 3ος την Vuelta και συνδυάζει ταχύτητα με προσόντα ανηφορίστα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Ρόφημα αποκατάστασης – Πόσο σημαντικό είναι;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα ροφήματα αποκατάστασης στην ποδηλασία. Αυτό συμβαίνει…