Περιληπτικά:

Ο Tom Dumoulin κυριάρχησε στο χρονόμετρο, σε μια βρεγμένη διαδρομή, κατακτώντας το χρυσό. Η έκπληξη ήρθε από τον Primoz Roglic (Slovenia), που πήρε την 2η θέση, ενώ ο Chris Froome αρκέστηκε με την 3η.

Ο αγώνας

Η διαδρομή, όπως είχαμε δει είχε 2 γύρους, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο, με απότομες στροφές και πλακόστρωτο. Μετά ερχόταν ο «τοίχος» των τελευταίων 3.4 χλμ, όπου οι αθλητές ανέβαιναν συνεχώς στο 10%.

Ο πρώτος που φτάνει στο κόκκινο χαλί, που υποδείκνυε την περιοχή αλλαγής ποδηλάτων, είναι ο Alexey Lutsenko (Astana), που κάνει μια μάλλον άτσαλη αλλαγή. Ανεβαίνει δυνατά και γράφει ένα αξιόλογο 47:45’’.

Από τους επόμενους αθλητές, οι περισσότεροι αλλάζουν ποδήλατα (όχι με πολύ επιτυχία) και ενώ η βροχή αρχίζει, οι χρόνοι παραμένουν υψηλοί.

Ο Βέλγος Laurens De Plus, έιναι από τους λίγους που ξεκινά το βουνό με το ποδήλατο χρονομέτρου, και πάει πολύ καλά, κατεβάζοντας το χρόνο στο 47:16΄΄.

Η διαδρομή αρχίζει να στεγνώνει σιγά σιγά και πολύ αθλητές βρίσκονται σε καλό ρυθμό. Ο Πορτογάλος Rui Costa, έχει καλό τέμπο στην ευθεία, αλλά στο βουνό δεν καταφέρνει κάτι. Η αλλαγή στη σκυτάλη γίνεται από τον Σλοβένο Jan Tratnik, που κατεβάζει κατά 51’’ το χρόνο στο 46:24’’!

Ο Βέλγος Yves Lampaert και ο Λιθουανός Ignatas Konovalovas είναι μέσα στη διαδρομή, με τον δεύτερο να αλλάζει ποδήλατο. Ο Βέλγος πάει καλά στην ευθεία, αλλά στο βουνό δεν μπορεί να φτάσει τον χρόνο του Tratnik. Το ίδιο παθαίνει και ο Konovalovas.

Το τρίτο γκρουπ

Ο Ολλανδός Wilco Kelderman βρίσκεται μέσα στη διαδρομή, ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Τα φαβορί συνεχίζουν με τον Ιρλανδό Nico Roche. Ο τοπικός ήρωας, Boasson-Hagen, είναι ο πρώτος (και τελευταίος) που χρησιμοποιεί κανονικό ποδήλατο με μπάρες και τροχό χρονομέτρου. Θα πετύχει το πείραμα;

Το κόκκινο Pinarello του Ιταλού Gianni Moscon, πατάει τους δρόμους του Μπέργκεν και τραβάει τα βλέμματα. Εν τω μεταξύ ο Kelderman με καλό τέμπο πλησιάζει το βουνό, ενώ ο Νορβηγός δέχεται τα καλοσωρίσματα των συμπατριωτών του. Μέσα στη διαδρομή βρίσκεται τώρα, η «ντιζελομηχανή» της Sky, o Vasil Kiryienka.

Oliveira

O Moscon φαίνεται πολύ καλός, όπως όμως και ο Πορτογάλος Nelson Oliveira. Ο Roche βρίσκεται πάνω στο βουνό και δείχνει καλά. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Boasson-Hagen, που παρά τις επευφημίες, φαίνεται να έχει θυσιάσει το βουνό για την ευθεία και τώρα υποφέρει. Ο Oliveira φτάνει στη βάση του βουνού, κάνει μια άσχημη αλλαγή και ξεκινά την ανάβαση. O Moscon περνάει χωρίς αλλαγή και ξεκινά, ενώ ο Roche τερματίζει χωρίς κάτι το εντυπωσιακό. Και ο Kiryienka περνά χωρίς αλλαγή.

Δυστυχώς μια πτώση, με μόλις μερικά μέτρα από την εκκίνηση, για τον Πολωνό Bison Bodnar. Τίποτα ιδιαίτερο, σηκώνεται και συνεχίζει.

Φαβορί

Το τέταρτο και τελευταίο γκρουπ αθλητών έχει ήδη ξεκινήσει με τον Αμερικανό Tejay van Garderen. O Oliveira τερματίζει με πολύ καλό χρόνο, ενώ πίσω του ο Moscon, δεν μπορεί να τον κερδίσει. Ο Πορτογάλος κάθεται στην προσωρινή καρέκλα της 1ης θέσης.

Roglic

Στην εκκίνηση, η μεγάλη ελπίδα της Αυστραλίας Rohan Dennis, ξεκινά και πίσω του ο Chris Froome, με την ειδικά φτιαγμένη γι αυτόν στολή της Μεγάλης Βρετανίας. Ακολουθούν οι δύο τελευταίοι αθλητές, Tom Dumoulin (HOL) και Tony Martin (GER). Εν τω μεταξύ η «ντιζελομηχανή», που έχει ανέβει όλο το βουνό με το δίσκο του χρονομέτρου (!), φτάνει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό. Κρίμα Vasil…

Ακόμα ένας Σλοβένος, ο Primoz Roglic, πετάει κυριολεκτικά. Περνάει τον Bodnar, που είχε πτώση, και συνεχίζει δυνατά. Μέσα στη διαδρομή συνεχίζουν δυνατά οι Zakarin & Dennis. O Froome πατάει δυνατά, ενώ ο Dumoulin φαίνεται πιο συγκροτημένος.

Βροχή ξανά

Η βροχή ξεκινά και στο πρώτο σημείο ελέγχου, ο Ολλανδός είναι ήδη πιο γρήγορος από τον Βρετανό. Ο Dennis έχει μια πτώση, συνεχίζει αλλά είναι εκτός διεκδίκησης. Ο Martin είναι μακριά από τον καλό του εαυτό, ακόμα και στην ευθεία.

Οι Van Garderen & Zakarin περνούν χωρίς να αλλάξουν ποδήλατα (κανένας αθλητής από το 4ο γκρουπ δεν άλλαξε). Ο Froome δεν δείχνει άνετος στο ποδήλατο – ο Dumoulin ακριβώς το αντίθετο, και συνεχίζει να μαζεύει χρόνο.

Froome

Ο Zakarin τερματίζει πολύ μακριά από το πρώτο χρόνο, ενώ ο Martin ξεκινά το βουνό. Οι δύο «μονομάχοι» βρίσκονται ήδη πάνω στις μεγάλες κλίσεις. Ο Roglic φαίνεται φρέσκος, φαίνεται δυνατός και τερματίζει σχεδόν 30’’ μπροστά από τον Oliveira, παίρνοντας προσωρινή 1η θέση.

Ο ιπτάμενος Ολλανδός έχει σε οπτική επαφή τον Βρετανό, που υποφέρει αλλά δεν τα παρατάει. Ο Dennis τερματίζει και ο Martin ανηφορίζει καλύτερα από το αναμενόμενο.

Ενώ ο Froome περνάει τα 500 μ και την τελευταία δεξιά στροφή, ο Dumoulin βρίσκεται σχεδόν στη ρόδα του. Περνάει τη γραμμή, ρίχνοντας 56’’ στο χρόνο του Πορτογάλου – δύο επίπεδα πιο πάνω!

Το βάθρο κρίνεται με Dumoulin – Roglic – Froome.

Dumoulin
Dumoulin

Καταπληκτικός αγώνας και ένας νέος καταπληκτικός πρωταθλητής – Well done Dumoulin!

Αποτελέσματα ατομική χρονομέτρησης ανδρών:

1. Tom Dumoulin (Netherlands) in 44:41
2. Primoz Roglic (Slovenia) at 0:58
3. Chris Froome (Great Britain) at 1:21
4. Nelson Oliveira (Portugal) at 1:29
5. Vasil Kiryienka (Belarus) at 1:29
6. Gianni Moscon (Italy) at 1:29
7. Wilco Kelderman (Netherlands) at 1:34
8. Rohan Dennis (Australia) at 1:37
9. Tony Martin (Germany) at 1:40
10. Jan Tratnik (Slovenia) at 1:43
11. Bob Jungels (Luxembourg) at 1:49
12. Nicolas Roche (Ireland) at 1:54
13. Alexis Gougeard (France) at 1:54
14. Jonathan Castroviejo (Spain) at 2:01
15. Ilnur Zakarin (Russian Federation) at 2:04
16. Edvald Boasson Hagen (Norway) at 2:11
17. Andrey Grivko (Ukraine) at 2:15
18. Nikias Arndt (Germany) at 2:16
19. Ignatas Konovalovas (Lithuania) at 2:21
20. Martin Toft Madsen (Denmark) at 2:33
21. Laurens De Plus (Belgium) at 2:35
22. Yves Lampaert (Belgium) at 2:35
23. Victor Campenaerts (Belgium)
24. Jan Barta (Czech Republic) at 2:39
25. Stefan Kung (Switzerland) at 2:46.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…