Μηχανικό ντόπινγκ- Το 2ο περιστατικό μέσα στο 2017

Το νέο κρούσμα του μηχανικού ντόπινγκ αποκαλύφθηκε την 1η Οκτωβρίου, σε έναν αγώνα 3ης κατηγορίας, στο Saint-Michel-de-Double στη νοτιοδυτική Γαλλία. Το νέο είναι το 2ο περιστατικό μετά την Ιταλία.

Ο εν λόγω παραβάτης αποκαλύφθηκε ότι ονομάζεται, Cyril Fontayne, 43 ετών. Αποτελεί δε μέλος του ποδηλατικού συλλόγου SA Mussidan, που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο εισαγγελέας στο Périgueux, Jean-François Mailhes, αποκάλυψε ότι ο Fontayne του είχε πει ότι θέλησε να «ανταγωνιστεί ισότιμα» με αθλητές, που σύμφωνα με τον ίδιο χρησιμοποίησαν «διάφορες μεθόδους ντόπινγκ» .

Ο Mailhes εξήγησε επίσης ότι ο Fontayne είχε ανταγωνιστεί με το  «μηχανοκίνητο» ποδήλατο, πέντε φορές από τις 21 Αυγούστου. Κέρδισε συνολικά 500 ευρώ σε χρηματικά έπαθλα.

«…Το πλαίσιο είχε αποκτηθεί από μια κινεζική ιστοσελίδα και ο ηλεκτροκινητήρας από μια γαλλική ιστοσελίδα» δήλωσε ο εισαγγελέας, για περίπου 3.000 ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας Bleu Périgord, ο Fontayne δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε το κρυφό μοτέρ για επανεκκινήσει την αγωνιστική του καριέρα, μετά από τραυματισμό.

«Υπέφερα από δισκοκήλη τον Μάρτιο και δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ποδήλατό μου για τρεις μήνες. Προσπάθησα να επιστρέψω στην ενεργό δράση, αλλά βασανιζόμουν εξαιτίας της ισχιαλγίας. Το έκανα έτσι ώστε να μην βασανίζομαι τόσο πολύ προς το τέλος του αγώνα» δήλωσε ο Fontayne, και πρόσθεσε:

«Δεν ήθελα να είμαι ο πρωταθλητής του Dordogne ή να κερδίσω πολλούς αγώνες. Το έκανα μόνο για να νιώθω καλά».

Αναγνώρισε ότι οι συναθλητές του θα εξαγριώνονταν, όταν ανακάλυπταν ότι τους είχε εξαπατήσει, αλλά προσπάθησε να μετριάσει το αδίκημα του.

«Δεν έχω πουλήσει φάρμακα ούτε σκότωσα ένα παιδί. Απλά έβαλα ένα μοτέρ σε ένα ποδήλατο. Θα γίνω παράδειγμα, αλλά αυτό είναι προς όφελος της ποδηλασίας, καθώς δεν είμαι ο μόνος που το έκανα αυτό».

Η χρήση από τον Fontayne ενός μηχανοκίνητου ποδηλάτου, σε αγώνα όπου συμμετείχαν μόλις 16 αναβάτες αποκαλύφθηκε από τον πρώην επαγγελματία, Christophe Bassons. Ο πρώην αθλητής είναι τώρα ο περιφερειακός αντιπρόσωπος της επιτροπής αντιντόπινγκ, στην περιοχή Nouvelle Aquitaine.

Ο Bassons αποκάλυψε ότι είχε ειδοποιηθεί για τον Fontayne από την τοπική ποδηλατική κοινότητα. Περιέγραψε δε το ηλεκτρικό μοτέρ, ως βασικό μοντέλο που υπάρχει στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια.

Κατασκευάστηκε από την Vivax Assist. Μπορεί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, να αυξήσει την ισχύ κατά 120 watt για 60-90΄χρήσης, ανάλογα με την ποιότητα της χρησιμοποιούμενης μπαταρίας.

«Τον παρακολούθησα να καλύπτει 25 γύρους και, με γυμνό μάτι, δεν θα μπορούσατε να δείτε τίποτα κατά τη διάρκεια του αγώνα», δήλωσε ο Bassons

Ο Bassons βρήκε τη συσκευή, όταν ο Fontayne εγκατέλειψε ενώ ήταν πρώτος, λόγω σκασμένου ελαστικού. Ο Fontayne είχε προσπαθήσει τότε να απομακρυνθεί με το αυτοκίνητό του. Όμως, αναγκάστηκε να σταματήσει από τον Bassons και την υπόλοιπη επιτροπή.

Εκτός από τις αθλητικές κυρώσεις, ο κατηγορούμενος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόστιμο για απάτη ή απόπειρα απάτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά;

Όλοι αναζητάμε ένα παγωμένο αναψυκτικό, στη μέση μιας καλοκαιρινής προπόνησης. Όμως μακροπ…