Τι είναι Ισχύς;

Δύναμη ή ισχύς (W) = δύναμη x απόσταση / χρόνος

Τα Watt είναι η ενέργεια που απαιτείται για να μετακινήσουμε μια μάζα (σε αυτήν την περίπτωση το σώμα μας + ποδήλατο), σε μια ορισμένη απόσταση ( σε μια συγκεκριμένη διαδρομή) σε μια γνωστή χρονική περίοδο.

1W = 1Nm / s. Με άλλα λόγια για να μετακινήσουμε ένα Newton για ένα μέτρο σε ένα δευτερόλεπτο, μας κοστίζει ένα watt ενέργειας. Η μετακίνηση ενός ποδηλάτου ωστόσο, είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο σενάριο, καθώς η αντίσταση του στην κίνηση δεν είναι συνεχόμενη.

Σε απλούς όρους λοιπόν, η ισχύς  ισοδυναμεί με: Ισχύς = Δύναμη x Ταχύτητα

Και αυτό είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς λειτουργεί ένα βατόμετρο. Εφαρμόζει ουσιαστικά αυτή την εξίσωση σε ένα δεδομένο τμήμα του ποδηλάτου – είτε πρόκειται στην μεσαία τριβή, το δισκοβραχίονα, τους δίσκους, το πίσω κέντρο του τροχού κ.ο.κ.

Η ακριβής μέτρηση αυτής της δύναμης είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές βατόμετρων. Έτσι οι πιο μικρές λεπτομέρειες γίνονται σημαντικές.

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση των μετρητών, η ποιότητα των μετρητών και η θερμοκρασία του μετρημένου υλικού.

Βατόμετρα μονής όψης

Βατόμετρο – Τι είναι ισχύς και ποια τα είδη;

Αυτές οι μονάδες μετρούν την ισχύ από τη μια πλευρά, συνήθως την αριστερή, και στη συνέχεια διπλασιάζουν την ένδειξη για να υπολογίσουμε τη συνολική ισχύ εξόδου και από τα δύο πόδια.

Μια μονόπλευρη μέτρηση σημαίνει ότι ο διπλασιασμός της ενέργειας ενός ποδιού μπορεί να μην είναι μια πλήρως ακριβής αναπαράσταση της ισχύος μας. Σίγουρα όμως σημαίνει ότι μιλάμε για ένα πιο προσιτό (οικονομικά) βατόμετρο.

Ίσως αξίζει να ελέγξουμε τυχόν ανισορροπίες πριν επιλέξουμε ένα βατόμετρο μονής όψης. Γενικώς μια αναλογία 48/52% μεταξύ των ποδιών (αριστερό/δεξί) είναι συνηθισμένη.

Συνδυασμένα βατόμετρα

Αυτές οι μονάδες συνδυάζουν αποτελεσματικά την ισχύ από το δεξί και το αριστερό πόδι και δεν το μετράνε ανεξάρτητα. Ένα παράδειγμα θα είναι ένα PowerTap G3 ή SRM.

Αυτά τα συστήματα, αν και ακριβή, δεν θα διαφοροποιούν από ποιο πόδι προέρχεται η ισχύ.

Αριστερή / Δεξιά ανεξάρτητη μέτρηση

Αυτό βρίσκεται σε πιο σύγχρονα και ακριβότερα βατόμετρα που έχουν μετρητές σε πολλαπλές τοποθεσίες, όπως πεντάλ και μερικές μονάδες σε δισκοβραχίονα.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για να διαπιστώσουμε αν έχουμε ανισορροπία (ένα πόδι πολύ πιο ισχυρό από το άλλο) και για να προπονηθούμε στην τεχνική πεταλαρίσματος.

Επίσης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν αναρρώνουμε από τραυματισμό ενός ποδιού.

Τα παραπάνω αφορούν αποκλειστικά τα βατόμετρα που μετρούν την ισχύ σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, όπως τα πεντάλ, αλλά και πιο ακριβές μονάδες σε δισκοβραχίονα, όπως το Rotor 2In Power.

Συνδεσιμότητα

Η συντριπτική πλειοψηφία των βατομέτρων μεταδίδει μέσω του ANT + , που τους επιτρέπει να συνδεθούν με το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένου του Garmin.

Τα νεότερα βατόμετρα παρέχουν επίσης δυνατότητα σύνδεσης Bluetooth Smart, η οποία είναι χρήσιμη για τη σύνδεση σε έξυπνα τηλέφωνα ή για την ενημέρωση του λογισμικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Αντανακλαστικό γιλέκο Apidura – Παρουσίαση

Οι αντανακλαστικές λεπτομέρειες στα ποδηλατικά τζέρσεϊ τείνουν να είναι ένα χαρακτηριστικό…