Σπαρτακιάδα 2017- Η επόμενη μέρα

Σπαρτακιάδα… Αδιαμφισβήτητα ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός στην Ελληνική ποδηλασία. Είναι ένα μία αθλητική εκδήλωση συνώνυμη του Σπάρταθλου. Κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η Κορωνίδα της ποδηλασίας, η Βασίλισσα της ποδηλασίας κ.ο.κ.

Ωστόσο για εμένα είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Η πραγματική της αξία έχει σχέση με την βαθύτερη Ελληνική ιστορία από την εποχή του Λεωνίδα. Η Σπαρτακιάδα δεν πρέπει να παραμένει ως ένα αθλητικό γεγονός, αλλά να μετουσιωθεί ως ένας Ελληνικός θεσμός ο οποίος θα εκπέμπει το φως του και την ιστορία του, σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Σαν πέρυσι, στην βραδινή γιορτή των απονομών η ΠΕΠΑ με βράβευσε για την 3η Παγκόσμια νίκη μου στο Περθ της Αυστραλίας. Τότε μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κάποιες απόψεις δημοσίως για αυτο το αθλητικό γεγονός.

Το όραμα

Εκεί λοιπόν ανέφερα για πρώτη φορά τον οραματισμό μου για την αίγλη της Σπαρτακιάδας…

“Ναι. Είναι ωραίο κάθε χρόνο να ακούμε ότι υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται στις 30-40 συμμετοχές… Μα θα ήταν πιο ωραίο αν μιλούσαμε για εκατοντάδες συμμετοχές προερχόμενες από όλα τα μέρη του κόσμου…Διότι η ιστορία της Σπάρτης και της Ελλάδας είναι αέναη και δεν έχει σύνορα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχα προτείνει πέρυσι να συνεργαστούν όλοι οι αθλητικοί φορείς της ποδηλασίας προκειμένου να αναβαθμιστεί η Σπαρτακιάδα.

Για σκεφτείτε αν η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας προωθούσε σε όλες τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες, μία πρόσκληση ενημέρωσης και συμμετοχής για το αθλητικό αυτό γεγονός.

Για σκεφτείτε αν η ΠΕΠΑ αποφάσιζε να συνεργαστεί με την Ελληνική διοργανώτρια εταιρία Παγκοσμίων Κυπέλλων Sport tours Hellas.

Συγκεκριμένα είχα προτείνει ένας αγώνας του Ελληνικού Κυπέλλου ΠΕΠΑ να εντάσσεται βαθμολογικά σε έναν από τους Παγκοσμίου Κυπέλλου αγώνες που διοργανώνει κάθε χρονιά στην Ελλάδα, ο Γιώργος Λεβεντάκης.

Παράλληλα θα μπορούσε να ετοιμαστεί ένα ένθετο με την αρχαία ιστορία που περικλείεται γύρο από την Σπαρτακιάδα, καθώς και μία πρόσκληση συμμετοχής, τα οποία θα μοιράζονταν σε όλους τους αλλοδαπούς αθλητές που θα συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο προερχόμενοι από 25-30 διαφορετικές χώρες.

Γιατί να παραμένει η Σπαρτακιάδα περισσότερο ένα ‘’κλειστό” Ελληνικό αθηλτικό γεγονός και όχι ένας Διεθνής αθλητικός θεσμός;

Αυτό είναι το δικό μου όραμα για την Σπαρτακιάδα…

Οι προτάσεις

Επιπλέον, στην παρούσα φάση, υπάρχουν και κάποια τεχνικά θέματα που θα μπορούσα να αναφέρω ως πρόταση στο Δ.Σ της ΠΕΠΑ στο πλαίσιο μίας αναβαθμισμένης Σπαρτακιάδας.

Για να μην μακρηγορήσω μπορώ να αναφέρω 1-2 σημεία που θα βοηθούσαν:

Από την στιγμή που η Σπαρτακιάδα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της ΠΕΠΑ, θα ήταν προτιμότερο το αντίστοιχο Κύπελλο, να τελείωνε με την έλευσή της. Ο αγώνας της επόμενης ημέρας στο Ξηροκάμπι θα αποτελούσε τον πρώτο αγώνα Κυπέλλου για την νέα πλέον χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο τα αναμνηστικά μετάλλια της Σπαρτακιάδας θα μπορούσαν να δίνονταν κατευθείαν με τον τερματισμό των αθλητών. Τι πιο ωραία εικόνα από εθελοντές και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου της Σπάρτης να περνούν τα μετάλλια άμεσα στον λαιμό των αθλητών κατά τον τερματισμό τους και στην συνέχεια να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες μεταξύ τους και στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Το βράδυ της ποδηλατικής γιορτής και των κύριων απονομών, θα μπορούσαν να προστεθούν οι απονομές των νικητών του Κυπέλλου ΠΕΠΑ.

Στα 29 χρόνια διοργάνωσης της Σπαρτακιάδας θα ήταν σημείο αναφοράς αν υπήρχε “Ρεκόρ Διαδρομής”. Ένα ρεκόρ διαδρομής το οποίο θα βραβεύονταν τιμητικά όχι με κύπελλα και μετάλλια, αλλά με το έμβλημα της ασπίδας του Λεωνίδα.

Τα ηλεκτρονικά chips είναι απαραίτητα πλέον για την διεξαγωγή της Σπαρτακιάδας. Αποφεύγεται έτσι ο συνωστισμός στα σημεία ελέγχου και ανεφοδιασμού, καθώς επίσης και η καταστροφή από τον ιδρώτα ή την βροχή των καρτελών τσεκαρίσματος ή ακόμα και την τυχαία απώλειά τους κατά την ποδηλασία.

Γενικά υπάρχουν πολλές ιδέες και τρόποι να μετατραπεί η Σπαρτακιάδα σε ένα μεγάλο ποδηλατικό θεσμό…Πρέπει όμως να υπάρξει συνεργασία, σύμπνοια και καλή προαίρεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ΠιονγκΤσάνγκ 2018

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ΠιονγκΤσάνγκ 2018 …Στο Στάδιο, η Πρωθιέρεια ανάβει τη δ…